2021.09.22., szerda , Móric

Gépesítés

2018. augusztus 17. péntek • 15:10

Érkezik az új AF 250-es kombájnszéria a Case IH-tól

A német szakújságíróknak már be is mutatták a gépeket, amelyek számos újdonságot rejtenek.

2019-ben a Case IH a jelenleg forgalmazott AF 7240, AF 8240 és AF 9240-es modellekből álló kombájn családját, AF 7250, AF 8250 és AF 9250-es modellekkel váltja fel. Az új modellek az idei aratási szezonban Németországban mutatkoztak be a szakújságíróknak és a Case IH európai dalereinek.


Fő cél volt a kombájnok teljesítmény növelése - fotó: Case IH

Az új sorozatú kombájnoknál a legfőbb változások a teljesítmények növelésében, a munkaminőség – legfőképpen a szemtisztaság és a szemtörés -, lényeges javulásában, az automatizálásban és az intelligens kezelésben és az AFS (Advanced Farming System) a precíziós munkavégzés minőségében jelentkeznek.

Az AF 7250; AF 8250, illetve AF 9250 típusok különbségei 70-87 LE közötti névleges motorteljesítmény növekményekkel, és az áteresztőképességben mutatkozó 15-15%-os növekedéssel jellemezhetők, a modellszámok emelkedésének irányában.

Összességében pedig, az előző (AF 240) szériákhoz képesti különbségek, min.+10%-os áteresztőképességben és szemteljesítményben, illetve minimum 0,5%-os szemtisztaság és szemtörés javulásában mérhetők.

Az új AF 250 kombájncsalád tagjai a motorteljesítményben (468-625 LE), a magtartály térfogatában (11,1-14,4 m3) és az ürítőcsiga teljesítményében (141-159 l/s) különböznek egymástól.

A megújult cséplő-magleválasztó rendszerük, a magtisztító berendezésük és vezérlésük ugyanolyan felépítésű és azonos paraméterekkel rendelkezik. Az új AF 250-es széria mellső tengelyére erősebb hidrosztatikus hajtás került, amely két sebesség móduszban kapcsolható. A szántóföldi "Munka" móduszban a sebesség 0-18 km/h tartományban szabályozható, a közlekedési "Transzport" móduszban pedig, 0-30 km/h között lehetséges a sebesség fokozatmentes változtatása, a kezelőpult joystickos kezelőkarja segítségével, illetve automatikusan a dobterhelés függvényében.

"Transzport" üzemben közúton az új, erősebb hidrosztatikus hajtással a kombájnok 30%-os emelkedőn is biztonságosan közlekednek.

Emellett hatékonyabb fékberendezés került a kombájnokra. Valamennyi modell mellső tengelyére a gumiabroncsok helyére felszerelhető gumihevederes (Track) járószerkezet is, mellyel 43%-kal csökkenthető a talajnyomás a 3,21 m2-es felfekvő felület következtében.

Az új AF 250-es kombájnszéria megerősített ferdefelhordóval készül, így alkalmas akár 14 m munkaszélességű vágóasztalok, illetve 18 soros kukorica-csőtörő adapterek fogadására is. Az adaptereknek a ferdefelhordóra történő felkapcsolásánál a csatlakozó felületek esetében +6 fokos eltéréseket képes korrigálni, amely a vezetőfülkéből irányítható.

Az adapter kiemelő hidraulikus munkahengerének emelőképességét +18%-kal növelte meg a gyártó.

Új típusú kőleválasztó került beépítésre a ferdefelhordók végébe. A ferdefelhordók hajtása fokozat nélküli CVT hajtóművön keresztül történik, az irányváltás (a ferdefelhordó visszajáratásának) kapcsolása hidraulikus irányváltó-kapcsolóval oldható meg a vezetőfülkéből.

Tovább fejlesztették a cséplő és magleválasztó rotor

Az alsó kosárhoz és a felső takarólemezekhez képest koncentrikusan elhelyezkedő három szegmenses rotor geometriai paraméterei nem változtak, de a fokozat nélküli fordulatszám szabályozással (220-1180 f/min), valamint a dob felső vezetőszárnyas takarólemezének manuális, vagy automatikus állításával a cséplő-magleválasztó rotor áteresztőképessége szélesebb tartományban, finomabban szabályozható.


Számos fejlesztéseken estek át az új modellek - fotó: Case IH

A szabályozás az AF 250 kombájn szériákhoz opcionálisan elérhető AFS Harvest Command vezérlés és beépített szenzorok segítségével teljes egészében automatizálható is. Az automatika optimalizálja a rotor fordulatszámát, a vezetőlemez-szárnyak helyzetét és a kosárhézagot, amellyel a leghatékonyabb cséplés valósítható meg (ACS Automatic Grop Setting). A manuális szabályozásnál elektromotoros munkahenger végzi az állításokat a vezetőfülkéből történő távműködtetéssel.

Növelték a tisztító berendezés hatékonyságát

A nagy 6,9 m2-es elválasztó lemezekkel hat csatornára osztott rostafelület, egyenletes terheléséről hat csigás adagolóasztal gondoskodik, amely a dobkosárról lekerülő szemet és pelyvát egyenletesen adagolja a kétszintes rostaszerkezetre. A rosták terhelését a nagy mennyiség nyomását érzékeny szenzorok érzékelik és ennek, valamint a szalmával és a pelyvával kikerülő veszteségmérő szenzorok, illetve a magtisztaságot érzékelő Grain Quality Camera segítségével szabályozzák a magtisztítás hatékonyságát, ha szükséges változtatva a Cross Flow tisztító ventilátor légszállítását is.

Ez az AFS Harvest Command rendszerben teljesen automatikusan történik (SLS - Self-Leveling Cleaning System). A magtisztító berendezés 12%-os lejtőig képes kompenzálni a rostákra kerülő mag és pelyva oldalirányú terhelésváltozását. A szabályozás és az ellenőrzés a kombájn vezetőfülkéjéből manuálisan is végezhető, az érintőképernyős AFS 700 Pro monitor segítségével.

Új szalmaszecskázó

A Case IH az AF 250-es szuperkombájnjaihoz egy új ’X-tra Chopping System szalmaszecskázó pakettet is kínál. Összességében pedig, hatféle szalmaszecskázó közül lehet választani a kombájnokhoz. Ezek szinte minden felmerülő igényt képesek kielégíteni a szalma szecskázásával és terítésével kapcsolatban.

A Dual Disc Spreader terítővel felszerelt X-tra Chopping szecskázók 12 m szélességben terítik el a szalmaszecskát. Természetesen a szalmaszecskázók távvezérelhetők a kombájn vezetőüléséből. Ki is iktathatók, ha a szalma rendezésére van igény. Ez utóbbi átállítás a gép mellől, a kombájn baloldali vezérlőszekrényébe telepített nyomógombok segítségével is elvégezhető.

Nagyobb magtartályok és ürítőcsigák

Az új Case IH AF 250 kombájncsalád kétféle befogadóképességű magtartállyal és növelt teljesítményű ürítőcsigával készül. Az AF 7250-es modell standard magtartálya 11,1 m3-es, de opcionálisan itt is rendelkezésre áll a 14,4 m3-es változat is, az ürítőcsiga pedig, 141 lit/sec ürítési teljesítménnyel dolgozik, amely azt jelenti, hogy alig több mint 1,3 perc alatt képes átüríteni a magtartály tartalmát a szállítójárműre. A kombájncsalád két nagyobbik tagjának az AF 8250 és AF 9250 a magtartálya 14,4 m3-es, az ürítőcsigájuk pedig, 159 lit/sec teljesítményű, amely azt jelenti, hogy a csiga mintegy 1,5 perc alatt képes átüríteni a magtartályból a magot a szállítóeszközre.

Magasabb szintű automatizálás

AFS Harvest Command új automata vezérlési rendszer került a kombájnokra. Az új különféle szenzorokkal és GQC (Grain/Quality Camera) szemtisztaságot, illetve szemtörést ellenőrző multispektrális kamerával dolgozó, AFS Harvest Command automatikus kombájnvezérlés, – amely mindenkor a produktivitás és a hatékonyság optimalizálására törekszik – opcionálisan áll rendelkezésre.

Szenzorjai automatikusan ellenőrzik és vezérlik a meghajtó motor terhelését (teljesítményleadását) a munkasebességet, a ferdefelhordó szállítási teljesítményét, a cséplő-magleválasztó rotornál a fordulatszámot, a kosárhézagot és az áteresztőképességet befolyásoló, felsőszárnyas-lemezek állítását, a magtisztító szerkezet munkáját (a rosták terheléseit és levegő ellátását, ventilátorok fordulatszámát), a magtartályba kerülő mag mennyiségét és nedvességtartalmát, a szalmaszecskázó munkáját (fordulatszámát, a terítési szélességet).


Az újítások gondoskodnak a gördülékeny munkavégzésről - fotó: Case IH

A magfelhordó elevátorba beépített GQC multispektrális kamera, többféle UV fény hullámhosszon (kék, zöld, vörös és infravörös) képfeldolgozással méri a tört és sérült magok arányát és a tartályba kerülő mag szennyezettségét. A Case által szabadalmaztatott, rendkívül érzékeny kamera, mindkét minőségét befolyásoló paramétert 0,5%-os határértéken képes tartani, azaz ha ezt az értéket meghaladja a szemtörés és a szennyezettség azonnal módosítja a cséplőszerkezet és tisztítóberendezés beállításait.

Az AFS Harvest Command négyféle betakarítási üzemmód megválasztását teszi lehetővé a kombájnoknál, amelyeknél képesek a maximális motorteljesítmény és munkasebesség kihasználása mellett dolgozni. Ezek a következők:

  • A teljesítmény módusz: amikor az automatika a sebességen keresztül biztosítja a beállított veszteségértékeket és a rotor, valamint a tisztító szerkezet optimális kihasználását.
  • Konstans áteresztőképesség módusz: amikor az automatika állandó áteresztőképességre szabályoz.
  • Maximál áteresztőképesség módusz. amikor az automatika a maximális áteresztőképességre szabályoz a legkisebb veszteség mellett.
  • Szemminőség módusz. amikor a szabályozás a lehető legjobb szemminőségi paraméterekre történik (pl. vetőmagnak termesztett szemestermények esetében).

A kombájn vezetőinek az AFS Harvest Command automatikával felszerelt kombájn AFS 700 pro monitorján a termény fajtáját, a kiválasztott üzemmódot kell megadni és az automatika ezt követően átveszi a feladatát. A vezetőnek ezután a vágóasztal pozicionálása, illetve a kombájn kormányzása a feladat. Ez utóbbiakat is átveheti tőle az RTK AFS Accu Guide (Autoguidance) automatakormányzás, valamint az ACW (Auto-Cut Widht) vágóasztal vezérlés.

Soros kultúrák (kukorica, napraforgó) esetében pedig az AFS Row Guide (sorvezető automatika). A kombájnokhoz Data Management hozamtérkép készítő és munkadokumentációs AFS Mapping rendszer is rendelkezésre áll, illetve választható hozzájuk LO (Logistics Optimalization) a szállító eszközökkel történő kiszolgálást szervező applikáció is. Az AFS Telemetric System (AFS Connect) révén kétutas kommunikáció hozható létre a kombájn vezetője és a gazdaság irányító központja között.

Videóképes távdiagnosztika

A Case IH és a Microsoft egyedülálló közös fejlesztésében kidolgozott HoloLens 3D-s video-szemüveges kombájn távdiagnosztika segítségével, akár 1000 km távolságról is élőképes kommunikáció hozható létre a kombájn kezelője és a szervizmérnökök között. A kombájn kezelője felveszi a speciális 3D-s komputeres videoszemüveget, majd kapcsolatba lép a szerviz központtal, és képileg is megmutatja a kombájnon a meghibásodott alkatrészt, vagy problémás részegységet.

Ennek képe megjelenik a szerviz szakemberek előtti monitoron, ahol közvetlen kommunikációval megállapítják a hibát, annak forrását és javaslatot tesznek a kijavítására. Ez a javítási asszisztencia gyorsíthatja a hibák kijavítására fordított időt, jelentősen csökkentheti a kombájnok állásidejét.

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.