2020.09.25., péntek , Eufrozina, Kende

Gépesítés

2020. március 20. péntek • 14:00

Ez év április végén befejezi tevékenységét a patinás Rabe-Werk német talajművelő gépeket gyártó vállalkozás

Egy patinás 1889-es alapítású, jó nevű talajművelő gépgyártó, amelynek a gépei a magyar mezőgazdaságban is sikeresen kerültek alkalmazásra (az utóbbi időben a KITE forgalmazta azokat) ez év április végén befejezi tevékenységét és bezárja a Bad Essen-ben található törzsgyárának kapuit. 200 dolgozó kerül elbocsájtásra.

A „RabeWerk” nevet 1938-tól vezette be a gyár, amelynek a legsikeresebb időszaka 1970 és 1992 között zajlott Heinrich Klausing vezetése alatt. Ő alapozta meg a márka hírnevét - írja a Profi Magazin.

fotó: youtube.com

1976-ban beindították a második gyárukat Franciaországban. 1989-től a talajművelő gépek mellett vetőgépeket is kezdtek gyártani, ehhez később 1992-ben megvásárolták, a Saxonia-Werk vetőgépgyárat Bernburg-ban.

Az 1990-es évek végén a tulajdonos körében kialakult generációs konfliktus és gazdasági krízis miatt, a cég Wilhelm von Allwörden vállalkozó tulajdonába került és Rabe Agrarsysteme GmbH néven működött egy ideig. 2006-ban Stephanie Egerland-Rau vezetése alatt családi tulajdonba került és a Rabe Agri GmbH nevet vette fel.

Ez utóbbi két tulajdonos nem tudott perspektívát nyújtani a RabeWerk-nek. 2011-ben felszámolásra került a Rabe Agri GmbH és megvásárolta azt a francia Gregoire Besson talajművelő gépgyár. Az elmúlt évet katasztrofális veszteséggel zárta a francia tulajdonos és szabadulni akart a Rabe-tól, amely ismét a felszámolás sorsára jutott.

Jelentkezett egy német-kínai konzorcium, hogy megvásárolja. Alá is írták a szerződést, de a konzorcium nem tette le a vételárat. Jelenleg még takarék üzemben dolgozik a gyár és a felszámoló új befektetőket keres.

Április végén azonban befejezi tevékenységét. Így ér véget egy sokáig jó nevű keresett márka sorsa.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.