2021.01.26., kedd , Vanda, Paula

Gépesítés

2020. október 06. kedd • 07:41

Felszálló ágban a lengyel mezőgépgyártás

A volt keleti blokk közép európai országai között a legnagyobb termelési volumennel, a lengyelországi mezőgépgyártás rendelkezik. 2018-ban 1.451 millió euró termelési értéket állított elő az iparág. A növekedéshez a legnagyobb lökést 2012-ben a hazai mezőgazdaság által indukált rekord gépbeszerzések adták, amikor a lengyel gazdák jelentős uniós támogatásokkal vásárolhattak mezőgazdasági gépeket.

A lengyel mezőgéppiaci forgalom 2018-ban 1.540 millió eurót tett ki, amellyel a 7. legnagyobb piacnak számít Európában. A honi mezőgépgyártás 1.451 millió eurós árbevételével a 8. helyet foglalja el az európai országok sorrendjében. A lengyel mezőgépgyártók termékeiknek zömét 85 %-át exportálják a világ számos országába. Magyarországon is folyamatosan nő a lengyel mezőgépek kínálata és a forgalom is évről-évre bővül - írja a Profi Magazin.

fotó: pixabay.com

A lengyel mezőgépexport értéke 2018-ban 1.234 millió euróval ért fel. Ez 93,2 %-ban képes volt kompenzálni az országba érkezett 1.324 millió eurós gépimportot. A lengyel mezőgépgyártás széles portfólióval rendelkezik. Gyártanak traktorokat, betakarítógépeket, talajművelő gépeket, zöldtakarmány betakarítókat, permetezőket, szerves- és műtrágyával végzett tápanyag-visszapótlásra használható gépeket, a burgonyatermelési technológiák gépsorait, pótkocsikat és rakodógépeket, terménytárolás és feldolgozás gépi eszközeit és berendezéseit.

A lengyel mezőgépipar termékeivel rendszeresen lehet találkozni a legnagyobb európai kiállításokon és szakvásárokon is. A gépgyártó szektor erősségét jelzi, hogy a lengyel vállalkozás az UNIA Group neves nyugat-európai mezőgépgyártót a francia Agrisem S.A.-t képes volt felvásárolni.

A lengyel mezőgépgyártás különösen a mezőgazdasági szállítóeszközök (pótkocsik) és a zöldtakarmány betakarítók (kaszák, rendkezelők, bálázók) gyártásában rendelkezik tőkeerős vállalkozásokkal. Ezekben beszállítóként és kooperációs partnerként jelentős nyugat-európai partnerekkel dolgozik együtt és termékeivel jelen van értékesítőként is ezeken a fejlett piacokon is. A táblázatban szereplő 35 jelentősebb vállalat, a teljes lengyel mezőgépipari produktumnak több mint 88 %-át állítja elő.

fotó: pixabay.com

Ezen belül a legnagyobb gyártó a GNHi konszern New Holland üzletágának Plock-ban és Kutno-ban működő üzemei, amelyek a 36 %-át teszik ki a lengyel mezőgépipari termelésnek. Lengyelországban Plock-ban gyártja a New Holland a CX 5000 gabonakombájn szériáját és komponensek beszállításával bedolgozik, a belgiumi Zedelgumben működő New Holland betakarító gépgyárnak is.

A lengyel tulajdonban lévő gyártók közül kiemelkedik a Pronár és az Unia Group, amelyek erős nemzetközi hírnévre tettek már szert. A tisztán lengyel tulajdonban lévő traktorokat is gyártó Ursus a közelmúltban sokat veszített afrikai piacán. Kifejezetten oda fejlesztettek traktorokat és az ottani dealereken keresztül nem sikerült felfuttatni az eladásokat.

A Lengyelországban gyártó bázisokkal rendelkező gyártók közül – nem a New Holland-hoz hasonló léptékben – sikeres a Joskin Polska és a Pol-Strautmann is, amelyek pótkocsis szállítási technika területen érintettek. A magyarországi mezőgéppiacon különösen a talajművelő gépgyártók (Unia, Expom, Mandam és Akpil), a zöldtakarmány betakarító gépeket gyártók közül a SaMASZ, és több pótkocsi gyártó (Pronar, Wielton, Metaltech) termékei népszerűek és keresettek.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.