2020.08.09., vasárnap , Em?d

Gépesítés

2019. június 19. szerda • 10:42

Fendt Rogator 300 és 600 - A Zöld evolúció

A Fendt Rogator 300 (vontatott) és a Rogator 600 (önjáró) növényvédelmi gépeket már bemutattuk egy korábbi gyorstesztünkben.

Az újdonság az, hogy most már a Fendt zöld színében is kaphatók, és 2019-től további fejlesztések várhatók.

Most zöld színben és néhány fejlesztéssel a háta mögött kapható: a Fendt Rogator 600-as önjáró változatban és 300-as vontatott kivitelben: mindkettő hasonló felszereltséggel és vezérléssel. Fotók: Neunaber, a gyártó felvételei

A hollandiai Grubbenvorstban gyártott Rogator növényvédelmi gépek sárga Challenger-színben már hosszú ideje kaphatók, az aktuális sorozatot a 2011/9 és a 2015/10 számunkban már bemutattuk. Az Agco nagymértékben kibővített termékcsaládja Európában most átrendeződik, ami az alkalmazási technikát is szó szerint színesíti: a növényvédelmi berendezések elnevezése még mindig „Rogator”, de most már Hohenmölsenben (a németországi Szász-Anhalt tartományban) és már csak a Fendt zöld színében készülnek.

Erről elég lenne két fotót és egy képaláírást megjelentetni, ha nem állna fenn a gyártó igénye, hogy valami mást is hozzátegyen ehhez, és ezt a Fendt meg is tette a 2019-es modellévre az önjáró Rogator 600 és a vontatott Rogator 300 esetében egyaránt. Kilenc pontot tartalmaz az a lista, amely a két sorozatban történt változtatásokat foglalja össze.

Elektromos szelep a vegyszerbemosóban. Az elektromos szívószelepnek a manuális megoldáshoz képest az az előnye, hogy a felhasználónak a vegyszeradagolás aktiválásához már nem kell a vegyszerbemosó fölé hajolnia.

Továbbfejlesztett szelepek a vegyszerbemosóban. A korábbi háromutas szelep helyett most egy ötutas szelep található a vegyszerbemosóban, ami lerövidítheti a töltési időt, és munkát takarít meg, mert így a vegyszeres kanna kiöblíthető, amíg víz folyik a vegyszerbemosóba.

„eQuadSelect” elektromos fúvókacső. Az eddig kínált DualSelect és DualSelect 2+2 fúvókacsövek maximum két fúvóka között tették lehetővé az elektromos átkapcsolást, a most opcionálisan rendelhető új fúvókacső négy különböző fúvóka között teszi lehetővé a váltást a vezetőfülkéből.

A jövőben ez biztosan jól használható eszköz lesz, amikor egy napon majd átadhatjuk a számítógépnek a menet közben végzett szükséges fúvókacserét bizonyos alkalmazások, pl. egy részletes betegség- vagy kártevőtérkép alapján.

Csak az önjáró gépek számára: kiegészítő hidraulikaszelep. Ez a kialakítás lehetővé teszi például egy csigás aprómagszóró vezérlését kiegészítő függesztett berendezésként. A hidraulikaszeleppel (fekete-fehér és vezető szelep) domboldalon a hátsó tengely is utánkormányozható, ami eddig csak a terminálon keresztül, kicsit körülményesen volt megoldható.

Szoftverfrissítés az önálló és a vontatott permetezőgépekhez. Ezzel a különböző tisztítási funkciók kombinálhatók és automatikusan behívhatók, kisebb mennyiségek esetén a kijuttatás pontossága tovább javul.

Emellett egy külső átfolyásimennyiség-mérő segít a feltöltésben, ha a tartály nem vízszintesen áll. A külső mérőeszköz akkor is segít, ha különböző sűrűségű folyadékokat keverünk össze és juttatunk a tartályba.

Csak önjáró gépekhez: speciális összecsukás 24 m-re. A 6000 l-es tartállyal rendelkező és 36 méterről 18 méterre részlegesen összecsukható változatban ez az opcionális kialakítás 24 méterre történő összecsukási lehetőséget is kínál, méghozzá indításvédelemmel.

Ezzel különösen a bérvállalkozásban használt Rogator 600 kihasználtsága növelhető, mert így ez a keretszélesség is használható. Gyárilag több fúvóka és gumiabroncs. A Fendt a Rogator fúvókaválasz-tékától eddig távolmaradt, a 2019-es modellévtől kezdve 20 furatú fúvókák is szerepelnek az árlistában. Akinek emellett egy második gumiabroncskészletre is szüksége van, a jövőben közvetlenül a gyárból is tud rendelni.

Csak a vontatott Rogator 300 modellhez: kiegészítő gumiabroncs-opciók. Annak érdekében, hogy a műszakilag lehetséges 30 fokos bekormányzási szög megvalósítható legyen, a nyomtáv/gumiabroncs kombinációnak megfelelőnek kell lennie.

Az újabb gumiabroncs-opciókkal most keskeny nyomtáv esetén (1500 mm) is legalább 23°-os bekormányzási szög lehetséges (gumiabroncsméret: 620/75 R 34). 1800 mm-től a széles nyomtávig (2250 mm) elérhető a 30°-os bekormányzási szög az új 380/ 90 R 46 méretű gumiabroncsokkal.

Összegzés: nem forradalmi újítást, de átgondolt fejlesztést kínál a Rogator 600 és 300 a 2019-es modellévre tervezett színváltozással együtt. A permetezőgépek vezérlése az önjáró és a vontatott változatban lényegében egyforma, ez segíti a vezetők cseréjét.

Az, hogy a gyakorlati szempontból érdekes fejlesztések és az opcionális felszerelések együttes kínálatáért felszámított több mint 2,5 százalékos felár megtérül-e, attól függ, hogy a gyakorlati használat során melyik pontok hatása érvényesül és mennyit használják a gépeket.

M. Neunaber

Az „eQuadSelect” fúvókacső négy elektromosan váltható fúvókát kínál, melyek a vezetőülésből kapcsolhatók.

A vegyszerbemosó új elektromos szívószelepe (piros színű) kényelmesebbé teszi a vezérlést.

1) 18 m munkaszélesség

2) Kb. 36 m munkaszélesség

3) Kb. 24 m munkaszélesség

 

Szürke: 1. szegmens

Zöld: 2. szegmens

Piros: Extra összecsukási lehetőség

Kék: Központi szegmens

 

A 18 m (fent) és a 36 m (középen) mellett a keret 24 m munkaszélességet (lent) is kínál extra felszerelésként

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.