2022.06.25., szombat , Vilmos

Gépesítés

2020. november 07. szombat • 08:33

Fliegl tárcsás láncborona

Elsősorban a pótkocsijairól és hígtrágya-technológiáiról ismert Fliegl, együttműködve a szabadalom ausztrál tulajdonosával és ottani gyártójával, az európai piacra gyártja a 7 m munkaszélességű tárcsás láncboronát. A félig függesztett, tarló feltörő és művelő gép, félig függesztett kivitelben készül.

A láncszemekkel összekapcsolt talajhajtású forgó tárcsalapokból felépülő tárcsatagok, rombusz alakot képeznek és a rombusz haladási iránnyal egyező átlójában húzódó gerincváz hordozza a tárcsatagokat munka és szállítási helyzetben. Ezt középen támasztja alá a kétkerekes futómű, amelyen keresztül szállításkor vontatható a tárcsás láncborona, ilyenkor a tárcsatagok kiemelt helyzetbe vannak. A tárcsalevelek láncszemekkel kapcsolódnak egymáshoz és szabadon elfordulhatnak - írja a Profi Magazin.

A haladási iránnyal bezárt szögük következtében forogva aprítják fel a szármaradványokat és a tarlót. A flexibilis felépítésű tárcsatagok rugalmasan képesek követni a talajfelszín változásait, méterenként 80-120 kg/m talajnyomással! Az eddigi kísérletek azt mutatják, hogy rendkívül hatékony a kukoricacsonkok és gyökérzet felaprításában, ezáltal a kukoricabogár elleni közdelemben. A tárcsás láncboronával 12-18 km/h sebességgel lehet dolgozni, a területteljesítménye eléri a 9 ha/h-t. A vontató traktor üzemanyag-fogyasztásaként munka közben, átlagosan 3,5 l/ha-t mértek a gyári szakemberek, amely rendkívül kedvező érték.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.