2021.04.21., szerda , Konrád

Gépesítés

2018. április 13. péntek • 14:08

Gazdavélemény - “Többet tud, mint gondolnánk!”

Nem lehet benne csalódni, és többet tud, mint gondolnánk – mondja a KUHN gépekről Vass Albert gazdálkodó, aki elengedhetetlennek tartja a korszerű technológia és a megbízható gépek alkalmazását.

A mezőgazdaság iránti vonzalmát családjától örökölte, a kárpótlás során visszavásárolt földeken pedig 1994-től gazdálkodik. A minőség számára mindig is fontos volt, amit gépvásárláskor is szem előtt tart, és vallja, hogy egy jó döntéssel évtizedekig megbízható „munkatársra” lehet szert tenni.

Vass Dániel, Simon Liliána és Vass Albert

- A mezőgazdaság iránti elkötelezettsége honnan fakad?

- Sok évszázadra visszamenőleg az őseim mezőgazdasággal is foglalkoztak. Uradalmuk volt több erdélyi, kárpátaljai, felvidéki területen és a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az 1700-as évek derekán a Szigeti Vass família (akik vér szerinti rokonai a méltán híres Wass Albertnek) egy ága a Gulácsi birtokra költözött.

Felmenőim, szüleim családja is saját birtokokon gazdálkodtak, ameddig tsz-be nem kényszerítették őket. Gyermekként sokat segítettem a ház körüli, majd a mezei munkákban. Nagy családban nőttem fel, négyen voltunk testvérek. A konyhára valót magunknak termeltük meg, nem úgy, mint manapság. Aki ebbe születik, vérévé válik a gazdálkodás, a természet szeretete. Anyai nagyapám és édesanyám jobb szerette volna, ha nem "parasztnak", hanem papnak vagy tanítónak tanulok. A technika, a gépek szeretete azonban a gépészmérnöki pálya felé terelt. A kárpótlás során visszavásárolt töredékföldjeinken 1994-től mezőgazdasági vállalkozóként, családi gazdaságban gazdálkodom, jelenleg mintegy 300 hektáron. 260 hektár szántó, 25 hektár gyümölcsös, meg egy kis rét-legelő és erdő tartozik a gazdaságomhoz.

- Ma már a fenntarthatóság és a környezetvédelmi szempontok egyre fontosabbak. Mekkora figyelmet fordít erre?

- Mai tudásunk szerint a termőföld egyszeri és nem igazán reprodukálható. Félteni, óvni kell, mint tették őseink, akiktől kaptuk. Mindig arra törekszünk, hogy a lehető legkisebb kárt tegyünk benne. Inkább teremjen kevesebbet és lehet egy picit gyomos is.  

- Milyen kultúrákkal foglalkozik? Milyen szemlélet és irányelvek alapján vezeti a gazdaságát?

- Klasszikus növénytermesztés a profilunk, búza, kukorica, napraforgó, pillangósok adják a vetésforgót. Az istállótrágya ma már kuriózum, ezért az összes szármaradványt szecskázzuk és bedolgozzuk, méghozzá KUHN váltvaforgató ekével. A gabona után zöldtrágyanövényeket vetünk, így csökkentve a műtrágya-felhasználást. Nitrátérzékeny, természetvédelmi területen vannak a földjeim, ezért is szinte minden területtel pályáztam és nyertem az agrár-környezetgazdálkodási pályázaton. A kötelező minimumot használjuk a herbicidekből és fungicidekből, annyira keveset, hogy sokszor el lehetne adni bioként is.

- Miért volt szüksége új permetezőre?

-Több mint 20 éven át hűségesen szolgált egy VB600/12 szántóföldi vegyszerező, ám sok problémát nem lehetett megoldani vele. Hiába vittük a tartályokban a vizet utána, a gyomirtás és növényvédelem sokszor késedelmet szenvedett, és kicsúsztunk az agronómiailag optimális időszakból. Régóta terveztem egy olyan gép vásárlását, amely a gazdaság méreteihez optimális, mindent tud, és az ára is megfizethető. 2017-ben született meg a döntés, és ekkor vettem egy Kuhn Lexis 3000 szántóföldi permetezőt.

KUHN Center Magyarország Kft.

- Miért erre esett a választása? Melyek voltak azok a paraméterek, amelyek a leginkább elnyerték a tetszését?  

A forgalmazó piac összes szereplőjével felvettem a kapcsolatot, elmentem kiállításokra, és minden információt egybe vetve a Kuhn Lexis 3000 mellett döntöttem. A forgalmazó cég, a KUHN Center Magyarország Kft. munkatársainak közvetlensége és korrektsége nagyban elősegítette a döntésemet. De már ismertem is KUHN márkát, mivel 25 éve vettem egy váltvaforgató ekét, amely most is úgy néz ki, mintha új lenne, pedig 6-7 ezer hektár benne van. Természetesen a kopó alkatrészeket cseréltük pár alkalommal, de azok is 1 000 hektár feletti teljesítményre képesek. A vásárláskor az eladó azt mondta, hogy ugyanezt tudja a permetező is. Igazat mondott. Ezt a gépet minden szempontból precízen tervezték meg, és nem csak összerakták. Egyszerű a kezelhetősége és minden alkatrésze kiváló minőségű. Elnyűhetetlen, csak tönkre tenni lehet..

- Mik voltak az első tapasztalatok?

- 2017-ben már kifogástalan minőségben és - szinte hihetetlen - egy nap alatt végeztünk 80 hektár búza gyomirtásával úgy, hogy három településre is el kellett menni. Nem volt szükség vízszállító pótkocsira sem, és egy kezelő mindent elvégzett. A legnagyobb táblába sem kellett üres menetben keresni a folytatást, mert a 3000 liter mindenre elég.

Időt, pénzt, egészséget nyerünk.

KUHN Center Magyarország Kft.

- Meddig tart most a vegyszerezés folyamata? Mennyi időt tudnak spórolni az új permetező használatával?

- Korábban 4-5 napig tartott a vegyszerezés, és mindig „sikerült” kisebb-nagyobb esőt kapni közben. 2 traktorral, 3 emberrel „idegroncsként” fejeztük be a vegyszerezést. Ma egyetlen ember reggel kényelmesen megtankol 3300 liter vizet, bekeveri a szert, s mire felszárad a harmat, kint van a területen. Beprogramozza a masinát, és a növénynek, szélnek, egyebeknek megfelelő fúvókát választva úgy megy a földön, ahogy bír. A GPS mindent tud! Nincs átfedés, nincs kimaradt terület, csak menetsebességtől független precíz kiszórás. És mit tapasztalunk? Észrevesszük, hogy a tartalék 10 százaléknyi vegyszertöbbletre nincs szükség. A gép 4-5 munkanap, valamint a szerköltség megspórolását jelenti. Határszemlét tartva pedig újra dicsérhetjük magunkat a jó gépválasztásért, mert az elvégzett munka tökéletes, dudva egy szál se. Nem lehet benne csalódni.

- Mekkora figyelmet igényel a karbantartása?

Gyerekjáték az egész. Ha nem sározzuk össze, akkor maximum 10 perc a külső-belső mosása.

- Mennyire elégedett a gép kialakításával, illetve a KUHN DPAE szabályozási és ellenőrzési rendszerrel?

- Ez a gép egy mérnöki csoda. Minden a helyén van. Ergonómiailag is maximális kényelmet nyújt a tankoláskor, a növényvédő szerek bekeverésekor. Mindent kényelmesen, egyenes derékkal el lehet végezni, egyedül.

A választható nagyságú és tudású vezérlő monitoron keresztül minden a traktor zárt kabinjából történhet. Szériatartozékkal egy 7-es BMW-hez hasonlítanám. Mindent el lehet vele végezni, de nagyon sok extra is rendelhető. Személy szerint nagyon tetszik a fúvókák led világítása. Ha lehet, éjszaka is kimegyünk vele dolgozni, mert páratlan élmény.

- Vannak korlátok, például, hogy milyen traktorra kapcsolja a permetezőt?

- A rendeléskor olyan opciót választottam, hogy bármilyen géppel tudjuk üzemeltetni. A kalászosokban John Deere, a kapások sorközébe pedig MTZ-82-vel megyünk.

- Milyen monitor segíti a munkát?

- A VISIOREB monitor azoknak a gazdálkodó társaknak jó választás, akiknek az erőgépében nincs sorvezető GPS, nekik viszont nagyon fontos lehet, mert a VISIOREB monitor egy sorvezetővel egybeépített permetező vezérlőegység. Az én gazdaságomban azonban szinte az összes erőgépben van robotkormány vagy sorvezető, amibe már a területeim fel vannak konfigurálva, és nem kellett még egy monitornak a táblaadatokat elmentenie. Így én a KUHN által ajánlott REB3-as monitort kértem a géphez, ami egy kompakt, ám nagyon kezelőbarát kis monitor. Ezzel gyerekjáték a permetezés, mindenki meg tudja tanulni könnyedén, sőt, nagyon tanulni sem kell, mert minden pofonegyszerű rajta. A REB3-as monitor automatikusan végzi a GPS szakaszolást. Bármikor bármelyik traktorra csatlakoztathatom a permetezőgépet, képes az automata GPS szakaszolásra úgy, hogy nem kell állítani a gépen semmit, mivel a GPS antenna a permetezőkereten van, ami mindig fix ponton áll.

- Mennyire használja ki a GPS-szakaszolás nyújtotta előnyöket?

- A 24 méteres keret hatalmas területet fed le. Sok az amőba formájú táblám és a 24 többszöröse sem szokott passzolni soha. Nélküle fölösleges méregmennyiséggel károsítanánk a természetet, és csökkentenénk a jövedelmezőséget. Mindenkinek ajánlom, mert hamar megkeresi az árát.

- A precíziós technológiák egyre többet figyelmet kapnak.

- A KUHN Lexis 3000 szántóföldi permetező már a jövő. Mindent tud, amit a mai technológia élvonala. A műtrágyaszóróm is számítógépes, alkalmas a precíziós gazdálkodás kívánalmainak megfelelő munkára. A legújabb traktorban már előkészített robotkormány van, amit próbaképpen másik két John Deere erőgéppel tavasszal 2 hetes időtartamban tesztelünk.

agrotrend.hu / Profi magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.