2022.06.28., kedd , Levente, Irén

Gépesítés

2022. június 08. szerda • 15:29

Gépszemlét szervezett az orosházi gazdakör aratás előtt

Gépszemlét szervezett az Orosházi Gazdakör három helyszínen a gazdálkodóknak szerdán.

Elsőként Herczeg Tibor telephelyére érkezett tizenöt gazda. Csongrádi Pál tűzvédelmi tanácsadó a felsorakozott gépek mellett elmondta, az aratás előtt jogszabályi előírás, hogy a mezőgazdasági betakarításban résztvevő gépeket a tulajdonos köteles megszemlélni, meggyőződni arról, hogy a munkák elkezdése előtt a járművek műszaki állapota rendben van és minden egyéb feltételeknek megfelelnek.

Balról Balázs Zoltán gazdálkodó, Csongrádi Pál és Kovács Béla gazdálkodó a tűzoltókészüléket ellenőrzi (Fotók: beol.hu/F. H.)

– Én a tűzvédelmi előírások betartásának a fontosságára hívom fel a gazdálkodók figyelmét elsősorban a gépszemlék alkalmával. Ezeket ellenőriztem most is a helyszínen. Változott az országos tűzvédelmi szabályzat idén. Néhány vonatkozása érinti a betakarítást. Ilyen gépszemlékkor, az oktatás keretében, szót ejtettem a változásokról is. Felhívtam a figyelmet például az ásólapát követelményére. A jogszabály visszahozta ezt, miközben évekig nem volt előírás. A gépeken el kell helyezni kézi szerszámot, ha a tarlón valami (például olajfolyás) bekövetkezik, beavatkozhasson a gazda. A szalmaösszehúzás fogalmát is kihagyták korábban, most azt is visszahozták a szabályzat megalkotói – sorolta a friss tudnivalókat a szakember.
Hirdetés

Arra a kérdésünkre, hogy milyen állapotban van a gazdálkodók gépparkja, Csongrádi Pál elmondta: az utóbbi évek tendenciája, hogy sok új, modern gépet vásároltak az érintettek. Koruknál fogva jó a járművek műszaki állapotuk. A másik véglet pedig: a  régi, átmentett (MTZ) erőgépeiket nagy becsben tartják, óvják, védik, ezért azoknál sincsenek problémák.

Csongrádi Páltól megtudtuk az előzményeket is: korábban tartottak szikrapróbát (a kipufogórendszer vizsgálatát). Szerdán megtekintették a járműveket, végül ledokumentálták a gépszemle történéseit a telephelyen.

agrotrend.hu / BEOL, Cs. I.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.