2021.09.17., péntek , Zsófia

Gépesítés

2016. május 30. hétfő • 16:05

Gyorsabb bálaszállítás biztonságosan

Olykor egy megbízható, masszív bálaszállító lehet a zavartalan takarmányozás egyik alappillére. Sőt, még abban is szerepe lehet, hogy kiváló sajtok készüljenek. Oehler bálaszállítóval a szántóföldtől az asztalig …

Ficsor Árpád és családja 220 hektáron gazdálkodik Dunaharaszti környékén. A szántóföldi kultúrák – őszi árpa, repce, tritikálé, zab – mellett a gazdaság alapját a szarvasmarhatartás adja. Száz magyar tarka és növendékeik adnak minden nap feladatot a gazdálkodónak. A kettős hasznosítású fajtát Ficsor Árpád első sorban tejtermelésre használja, a törzstenyészetből származó kiváló minőségű tej pedig a sajtkészítéshez biztosít első osztályú alapanyagot. Ebben a gazdaságban valóban megvalósul a „szántóföldtől az asztalig” termelés fogalma, hiszen a saját maguk által előállított takarmányból előbb-utóbb sajt készül.

A takarmányozás során a gazdálkodó a legeltetés mellet szénát és szenázst is etet az állománnyal, így a bálák telepehelyre szállítása komoly kihívást jelent. A bálaszállító kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy terhelhető legyen, nagy mennyiséget lehessen egyszerre szállítani, és széles abroncsokkal rendelkezzen, így nem ragad bele a sárba, sőt kisebb taposási kár keletkezik az állandó gyepterületeken vagy a lucernában. – Sok olyan bálaszállítóról hallani, amelyeknek megroppan a vázszerkezete. Mi olyat szerettünk volna, amely terhelhető, stabil, robusztus, hiszen a szenázst néha nedvesebben kell beszállítanunk, ami nagyon igénybe veszi a pótkocsit. Lényeges volt az is, hogy nagyméretű legyen, hiszen nem mindegy, hogy egységnyi idő alatt egy járművel, mennyi bálát lehet behozni. Az időjárás egyre gyakrabban állít minket gyorsan elvégzendő feladatok elé – mondja Ficsor Árpád.

A választás az Oehler DDK 240 B bálaszállító pótkocsira esett, amely háromtengelyes, platómérete pedig 9900 x 2400 mm. A forgózsámolyos pótkocsi 24 tonna össztömeggel készül. A robusztus felépítésű nagy rakfelületű pótkocsival jól megoldható a széna-, szenázs- és szalmabálák szállítása, legyenek azok kör vagy kocka bálák. Ezen kívül a plató méretének köszönhetően raklapos áruk, big-bag zsákok és hosszú öntöző csövek szállítása is kivitelezhető. Mérettől függően akár 34 körbála is elfér az Oehler DDK 240 B-n.

A gazdálkodó kapcsolata az AXIÁL Kft-vel 15 évvel ezelőtt kezdődött egy Manitou rakodógép megvásárlásával. Ma a kapcsolat a gazda és a gépforgalmazó között már túlmutat a gazdasági racionalitáson, némileg érzelmi alapú is – árulja el Ficsor Árpád. Utóbbi érvet azzal indokolja, hogy nehéz lenne feladni egy olyan kapcsolatot, amely mindkét fél megelégedésére szolgál. Ismerik őt is, és ő is tudja, kihez kell fordulnia az AXIÁL-nál, ha bármilyen problémája van, vagy újabb beruházásra szánja el magát. A megelégedést bizonyítja a géppark összetétele is, hiszen legalább 90 százalékban az AXIÁL-tól származik, mint például a már említett rakodó gép, a bálaszállító vagy a Fendt traktorok és különböző munkagépek. Sokat számít a szervízháttér is, ami egy új és korszerű gépparknál viszonylag kevés feladat elé állítja az AXIÁL-t, de ha kell, rendelkezésre áll.

A vállalkozás gépkezelője, Oman György szerint kimondottan egyszerű dolgozni az Oehler pótkocsival, hiszen könnyen és gyorsan rakodható. 

A gazdálkodó szerint a sikeres gazdálkodáshoz elengedhetetlen egy olyan stabil háttér, amit az AXIÁL Kft. nyújt neki.

agrotrend.hu/ AXIÁL Kft.

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.