2022.10.04., kedd , Ferenc

Gépesítés

2019. szeptember 02. hétfő • 19:02

Hazánkban is egyre nagyobb a kereslet a traktorok iránt

Az előző évek mezőgép-értékesítési rekordjai után 2019 első félévében is tovább bővült a géppiac. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok 15 százalékos arányt képviseltek – közölte a NAIK AKI.

Magyarországon  a  gazdálkodók,  mezőgazdasági vállalkozók 92,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első hat hónapjában, az alkatrészekre 25,4 milliárd forintot fordítottak. Az új mezőgazdasági gépek forgalma 10, az alkatrész-értékesítés 8 százalékkal volt nagyobb a  2018 első félévinél - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Magyarországon is növekszik a mezőgazdasági gépek piaca - fotó: pixabay.com

A beruházási kedv növekedése a támogatott hitelprogramok  és  az  előnyös  finanszírozási lehetőségek mellett a gazdálkodói szemléletváltásnak is köszönhető. A gépkeresletet egyre inkább a szükségletek, és nem a támogatások irányítják.

A gazdálkodók alkalmazkodnak az új piaci trendekhez, az innovációs eredményekhez, a környezeti kihívásokhoz, ami a nagyobb teljesítményű, korszerű erő-és munkagépek felé irányítja a figyelmüket, elsősorban a digitális technológia befogadására alkalmas gépeket keresik.

A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a mezőgazdasági gépberuházások értékének 61 százalékát adta. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok 15 százalékos arányt képviseltek.

Míg Európa több országában csökkentek a traktoreladások 2018-ban, Magyarországon töretlennek tűnik a traktorok iránti kereslet. A 2018. évi 7 százalékos forgalomnövekedés után 2019. I. félévben 8 százalékkal nőtt a kerekes traktorok értékesítése a 2018. I. félévihez képest.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.