2021.11.28., vasárnap , Stefánia

Gépesítés

2021. február 19. péntek • 10:20

Hibrid hajtású Landini Rex 4 ültetvénytraktor

A Landini a 100 LE-s Rex4 ültetvénytraktorába, Electra-Evolving Hibrid elektromos mellső- kerékhajtást épített be. A traktor 100 LE-s Deutz TCD L4-es dízelmotorja, Reverse Powershuttle terhelés alatt kapcsolható sebességváltón keresztül hajtja meg a hátsó futóművet, ill. egy nagy teljesítményű generátort, amely által termelt villamos áram hajtja meg a rugózott mellső kerekeket működtető villanymotorokat.

A traktorra nagyobb kapacitású akkumulátorok is kerültek, amelyek eltárolják a generátor tartalékáramát, ill. besegítenek, ha szükséges, a mellső kerekek hajtásába is. Az Electra elektromos mellsőkerékhajtás fékezéskor energiát állít elő, amely az akkumulátorokban raktározódik el. Az elektromos hajtási rendszert a PMS (Power Management System) vezérli és hangolja össze a generátor, az akkumulátorok és a mellső kerékhajtás villanymotorjainak a működését - írja a Profi Magazin.

Az új hibrid hajtással a gyártó véleménye szerint 10 %-os üzemanyag-megtakarítás érhető el. Legalább 15 %-ban javul a mellső kerekek kormányozhatósága és a traktor fordulékonysága. Finomabban szabályozható a vontatás során, a mellső- és a hátsó kerekeken kifejthető teljesítmény aránya. A jobban szabályozott mellső kerékhajtás és rugózás, valamint az ugyancsak elektronikus vezérlésű fülkerugózás révén 15 %-kal csökkent a traktor vezetőjére ható vibráció mértéke. A Rex 4.100 Hybrid traktor vezérlését is átalakították, így teljes egészében multi funkciós joystick és jobbkaros kezelőpad segítségével vezérelhető.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.