2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Gépesítés

2022. április 30. szombat • 09:25

Hosszú távon semmiből sem lesz hiány!

Az Év Agrárembere kitüntető díj 2021-es kiírásának tíz kategóriagyőztesét látogattuk sorra április folyamán. Május 21-én közülük kerül ki a fődíjas, aki büszkén viselheti majd Az Év Agrárembere címet. Az Agrárgépészet kategória győztese Szalai László, a Szal-Agro Kft. tulajdonosa lett, aki Miskolcon, a cég telephelyén fogadott minket. A beszélgetés során úgy is kérdezhettük őt, mint a MEGFOSZ újdonsült alelnökét.

- Miskolcon, a Szal-Agro Kft. telephelyén beszélgetünk Szalai Lászlóval, aki a 2021-es Év Agrárembere kitüntető díj Agrárgépészet kategóriagyőztese lett. Milyen érzés egy ilyen kategóriagyőztes címet birtokolni?

- Nagyon megtisztelő. Ez sok éves munkának, valamint partnereink jelöléseinek, szavazatainak együttes eredménye.

- A családot ne hagyjuk ki, hiszen egy családi vállalkozásban ennek külön helye is van.

- Igen, mi egy kimondottan családcentrikus vállalkozásnak mondhatjuk magunkat, ahol a négy tulajdonosból három a cégnél dolgozik. Bízunk benne, hogy ez hosszú távú is lesz és hiszem, hogy a harmadik generációt is meg tudom élni. Kezdetekben, amikor 1998-ban megalakult a cég, megvizsgáltam Olaszországban, hogy hogyan élnek az olasz családi vállalkozások, hiszen ott ennek nagy hagyománya van. Statisztikailag az a családi vállalkozás éli meg hosszú távon a jövőt, ahol a harmadik generáció is bekapcsolódik és ez lényegesen kevesebb, mint az ötven százaléka. Ha esélyt akarok adni a cégemnek, hogy hosszú távon tudjon működni, úgy kell felépíteni, hogy a harmadik generáció is itt dolgozzon. Jelenleg a második generáció itt dolgozik, a harmadik generáció már a tíz éves kort meghaladta, bízom benne, hogy a következő nyolc-tíz év elegendő lesz ahhoz, hogy belépjen, nekem pedig jó esélyem van arra, hogy lássam a kezdőlépéseiket.

- Beszéljünk a termékpalettáról, illetve arról, hogy milyen kihívásokkal néz szembe most egy mezőgazdasági gépértékesítő! Ezt úgy is kérdezem, mint a MEGFOSZ újdonsült alelnökét.

- Nincs két egyforma év. Mindig azt hisszük, hogy a következő év könnyebb lesz, de most úgy vágunk bele, hogy talán ettől nehezebb évünk még soha nem volt… Ezt is meg kell oldanunk! Mi a probléma, miért nehéz ez az év? Már a Covid válság is bizonyos beszállítói problémákat okozott, most ezt a háború tovább nehezíti a helyzetet, alkatrészegységek hiányoznak, a mezőgazdasági gépeknél például a hajtóműöntvények. Egyrészt csúszik a beszállítás, a gyártók már nem tudnak olyan stabil időponttal meghatározott szállítási határidőt vállalni, mint korábban, emellett az árak is folyamatosan és kiszámíthatatlanul változnak. Nagyon nehéz az ügyfeleknek úgy gépet ígérni, hogy nem tudjuk mi sem pontosan, mikor és mennyit tudunk majd szállítani. Ezt talán a gazdálkodók még kevésbé látják, de egyre inkább szembesülnek ezzel a problémával.

- Mire lehet számítani az elkövetkezendő években? A háborúnak vége lesz előbb-utóbb, remélhetőleg minél hamarabb, de a gazdaság nem fog egyik pillanatról a másikra helyre állni.

- Ellátási gondot Magyarországon, az Unióban nem fog okozni, hosszú távon semmiből sem lesz hiány, legfeljebb átmenetileg kicsit várni kell vagy más árat kell fizetni érte. Elég stabil a magyar és az európai gazdaság, nem marad bevetetlenül, műveletlenül egyetlenegy hektár sem, esetleg a gazdálkodó nem pont azt a gépet veszi meg, amit szeretett volna, de mindig lesz alternatív lehetőség.

- Valamelyest a kényelmi helyzetről kell lemondani?

- Igen, mint ahogy egy autót sem úgy vásárol ma az ember, hogy előre megrendeli, milyen színű, milyen felszereltségű legyen, hanem adott lehetőségből választ, a gépeknél ugyanez a helyzet. Ezt még tetőzi az is, hogy a környezetvédelmi előírások is szigorodnak, ez év októberétől már csak Stage 5-ös motorral lehet 55 kW feletti új traktort forgalomba helyezni, forgalmazni és ezek a gyárban még nem állnak készen… Ez eleve egy űrt jelent majd az ellátásban.

- Sok összetevője lehet annak, hogy adott esetben egy gazdálkodó, hogy tud erőgéphez, munkagéphez hozzájutni. Miben tud egy kereskedő vagy kereskedőket összefogó szervezet, szövetség segíteni abban, hogy gördülékenyebb legyen az ellátás?

- A gyorsabb információáramlással tudja a tagjait segíteni, ezáltal a gazdálkodók hamarabb eldönthetik, hogy kevésbé sürgős esetben kivárnak, vagy kihasználják a lehetőségeket addig, amíg lesz megfelelő gépválaszték számukra.

- Amíg van megfelelő gépválaszték, addig érdemes elgondolkodni azon, hogy abból kell választani.  

- Amennyiben valaki úgy gondolja a beadott pályázat elbírálásától függetlenül, hogy mindenképpen megvásárolja, akkor tegye meg minél előbb, ha inkább kivár, hogy hogyan fog alakulni a gazdálkodási évük - mert még nem lehet látni a termény- és inputanyagárakat -, valamint van megfelelő gépparkja, az nyugodtan várjon, de arra számítania kell, hogy az árak hasonlóképpen fognak változni gépek tekintetében is, mint ahogy a termény- és inputanyagárak esetében.

agrotrend.hu / Hamvas Atanáz

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.