2022.12.01., csütörtök , Elza

Gépesítés

2018. november 12. hétfő • 13:41

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) díjait.

A bolognai EIMA International szakkiállításon 4 kategóriában adták át a legjobb traktoroknak járó díjakat.


Az év traktora a Case IH Maxxum Activedrive 8 Multicontroler - fotó: Farmers Guardian

Látványos ünnepség keretében került sor az „Év traktora 2019” címek odaítélésére. A versenyző finalista traktorokat kategóriánként az alábbi táblázat tartalmazza:

Az „Év szántóföldi traktora 2019” kategóriája

Az „Év farmmindenes traktora 2019” kategóriája

Az „Év speciál traktora 2019” kategóriája

 • Case IH Maxxum Activedrive 8 Multicontroler
 • Mc Cormick X7.690 P-G Drive
 • Zetor Forterra HSX 140
 • Case IH Farmall 75A
 • Fendt 313 Vario
 • Massey Ferguson 6713
 • Steyr Kompakt 4115 HD
 • Antonio Carraro TR 7600
 • Infinity
 • Landini Rex 4 120 GT
 • Same Frutteto CVT 115 S

A 4. kategóriában valamennyi traktor versenyzett az Év legjobb formatervezésű traktora 2019 (Tractor of the Year - Best Design 2019) címért. Az objektív értékeléshez a traktorokat a 25 tagú zsűrinek módjában volt részletesen megismerni, majd a gyakorlatban is tesztelni és egy kritériumrendszer alapján pontozzák, amely többek között tartalmazza a traktorok főbb funkcionális egységeit:

 • motor,
 • sebességváltó,
 • hidraulika,
 • elektronika, illetve vezetési komfort stb.

Az egyes zsűritagok adatpontszámai alapján állt össze a végeredmény.

Az Év szántóföldi traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) és az Év legjobb formatervezésű traktora 2019 (Tractor of the Year Best Design 2019) címeket a Case IH Maxxum Activedrive 8 Multicontroler érdemelte ki

A korszerű felépítésű, sokoldalúan használható üzemanyag-takarékos és környezetbarát traktor, a nagyobb családi gazdaságok mindenes, a nagyobb gazdaságok univerzálisan használható traktora. Könnyen kezelhető, komfortos kialakítású, elegáns külsejű traktor, ahol a tartalom és a forma jól összehangolt.

2 teljesítmény szinten dolgozó max. 175 LE teljesítményű, 4,5 literes, Stage IV/Tier 4 final környezeti normás motorjának kiemelkedően magas a nyomatéki rugalmassága, amely a váltózó terheléseknél jó szolgálatot tesz. A háromcsoportos Semi Powershift szimmetrikus elrendezésű robotizált sebességváltója 24 elő- és 24 hátra fokozatot tartalmaz, amelyet elektrohidraulikus irányváltóval szerelték fel (Power Shuttle). Erős a hidraulikája, háromfokozatú a TLT-je.

Az Év farmmindenes traktora 2019 (Tractor of the Year Best Utility 2019) címet a Fendt 313 Vario traktor nyerte el

A traktor a vegyes (növénytermelést, legelő- és rétgazdálkodást, állattartást) folytató gazdaságok, ideális, könnyen kezelhető, sokoldalú traktora. Rendkívül korszerű az AgroPower 44 AWF típusú, 4,4 literes négyhengeres, 16 szelepes turbófeltöltős, Stage IV levegőtisztasági normákat követő 142 LE max. teljesítményt nyújtó motorja, amelynek magas (596 Nm) a maximális nyomatéka és a nyomatéki rugalmassága is (42%).

A fokozat nélküli Vario (CVT) sebességváltója valamennyi munkafolyamatban optimális sebességmegválasztást tesz lehetővé (TMS – Tractor Management System) és rendkívül széles - 0,02-4,0 km/h közötti tartományban használható. Erős és teljesen elektronikus vezérlésű a hidraulikája, háromfokozatú a TLT-je. A fülkéje és a mellső kormányzott tengelye is rugózott. Tágas és komfortos a vezetőfülkéje egyszerű a kezelése.

Az Év speciál traktora 2019 (Tractor of the Year Best Specialized 2019) címet a Same Frutteto CVT 115 S ültetvénytraktor kapta

Az intenzív gyümölcs- és szőlőültetvények ideális ápoló traktora 1,37 m szélességével a 2 m sortávolságú ültetvényekben, valamennyi munkában kiválóan alkalmazható. Új a motorja, a CVT sebességváltója, és a hátsó tengelye, tovább fejlesztett, a független, egyedi felfüggesztésű rugózott, de lemerevíthető a mellső kormányzott tengelye, átdolgozott a magas komfortú vezetőfülkéje és a kezelő konzolja. Új formát adtak a traktornak. Mindezek a változások, a korábbi modellel összehasonlítva értendők.

A traktor SDF Group által gyártott Farmotion motorja négyhengeres, 16 szelepes, 113 LE-s, amelynek füstgáz kezelő rendszerében DOC (dizeloxidációs) és DPF (szilárd részecskeszűrő) katalizátorok találhatók. Ezekkel a Stage IIIB. levegőtisztasági normákat követi. A fokozat nélküli CVT sebességváltója SDF gyártású, és 0-40 km/h sebességtartományban kapcsolható. 2 – munka és szállítási – sebességtartomány előre programozható.

A 100 l/min teljesítményű munkahidraulikát működtető szivattyúja, biztonságosan szolgálja ki a 2600 kg emelőképességű hátsó és az 1500 kg terhelhetőségű mellső függesztő szerkezetet. A külső hidraulikus csatlakozók száma 5 és 10 között választható meg, amelyekkel a legtöbb, a traktorhoz választható munkaeszköz működtethető.

Háromfokozatú a TLT-je. Komfortos, síkpadozatú, különböző (2-4 Kat.) levegőszűrési fokozatú a négyoszlopos vezetőfülkéje. Új MaxCom joystickos ergonómikus kezelőpult került a vezetőülés jobb oldali karfájára.

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.