2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Gépesítés

2023. január 12. csütörtök • 11:09

Jó ötlet a láncfűrész vásárlása, de hogyan tovább?

Amikor felmerül az igény a láncfűrész beszerzésére, az a nulladik lépés. Megszületett a gondolat, de hogyan tovább? Hogyan tovább úgy, hogy a végcél a sikeres alkalmazás? Íme, néhány praktikus tanács a témában! Előre az igényekkel?

Igen, tulajdonképpen az a láncfűrész nevezhető tökéletesnek, mely minden egyénileg felmerülő elvárásnak maradéktalanul megfelel. Vagyis az első lépés a döntés meghozása, azaz hogy mire is kell pontosan a fűrész? Néhány példa: tűzifaaprítás, kisebb vagy nagyobb fák kivágása, rönkök fűrészelése. Utóbbiak kivitelezésére egyébként a hagyományos alternatíva pazarul megfelel.

Az ágvágó típus a szűk helyeken való boldogulás elmaradhatatlan kelléke, magasan lévő ágak, gallyak levágásánál. Benzines, akkumulátoros és hálózati kialakítás egyaránt elérhető ebből a fajtából. Nyilván, ha az a kérdés, hogy melyik energiaellátási forma a leginkább ideális, akkor újfent kizárólag az egyéni kritériumok, adottságok azok, amik mérvadóak.

Még egy kicsit bővebben az energiaforrás kiválasztásáról!

A fő dilemma, hogy benzines vagy elektromos, utóbbiból hálózati, esetleg akkumulátoros. A munkaterület nagysága, megközelíthetősége és holléte nagyban meghatározza, hogy melyik az a verzió, aminek az alkalmazása a legtöbb előnnyel kecsegtet.

A benzinmotoros konstrukciók ütőkártyái közé tartoznak erejük, teljesítményük, mobilizálhatóságuk. Gyakorlatilag számtalan méretben beszerezhetőek a konkrét feladat függvényében.

Az elektromos variánsok keveset fogyasztanak, kis helyen is elférnek, ugyanakkor nem rendelkeznek olyan kicsattanó erővel, mint a benzines típusok. Valamit valamiért. Kisebb vagy nagyobb ágak levágásához amúgy abszolút alkalmasak. Előnyeik közé sorolható, hogy roppantul csendesek, nem bocsájtanak ki a természetre káros anyagokat, keveset fogyasztanak, és alapjáraton is kedvező a bekerülési költségük.

 

Akku vagy nem akku?

Az elektromos verziók hálózati kábellel, vagy aksival kaphatóak. Az akkumulátoros gépek esetén érdemes belekalkulálni az akku jelenlétéből fakadó plusz súlyt, valamint a véges üzemidőt, mint hátráltató tényezőt.

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.