2019.10.22., kedd , Előd

Gépesítés

2019. június 14. péntek • 11:00

Kerner X-Cut Solo 600: száraprító késes henger

Éles fegyver dupla vágással

Az X-Cut Solo két műveletsorban végzi a munkáját: elöl egy nyolc vágóéllel vágó késes henger, és mögötte a hullámos tárcsák. 

Hat méteres munkaszélességével és több mint 15 km/h sebességével a Kerner X-Cut száraprító késes hengere rendkívüli területi teljesítményekre képes.

Az új univerzális „fegyverrel” a kukoricatarlót támadtuk meg. A tarlón és a szármaradványok feldolgozása közben szerzett tapasztalatainkat itt olvashatják.

Az egyre szélesebb körű vetésforgók mindig újabb kihívások elé állítják a gazdálkodókat:

„Hogyan csökkenthetem a gazdaságon belüli Fusarium problémákat? Hogyan tudom a tarlómat a szántóföldi művelés követelményeinek megfelelően átgondoltan megmunkálni. És mivel tudom a köztes növényeimet a lehető legkedvezőbben felaprítani?”

A Kerner késes hengere izgalmas, részleges megoldás lehet erre, ahogy ezt Sascha Grefer bérvállalkozó megfogalmazta, akit Rietbergben látogattunk meg: „Átlagosan 3 liter gázolajra van szükségünk hektáronként az X-Cut hengerhez.” A teszt során egy hat méter széles modellt használtunk. Alternatív megoldásként a Kerner 4,50 méter széles változatokat is kínál a maradék termékprogramjának megfelelően.

Nézzük a henger műszaki felépítését! Az általunk használt X-Cut fel volt szerelve az opcionális függesztő kerettel, amiről semmiképpen nem érdemes lemondani. A Kerner a már bevált technikát használja például az elülső tömörítő henger esetében is.

Az X-Cut jellegzetessége a kétirányú vágási elv: elöl a menetirányhoz képest keresztirányban egy késes henger dolgozik. Mögötte egy sor hullámos élű, egyenes tárcsalapokból felépülő tárcsasor helyezkedik el, ami a szármaradványokat, vagy a zöldtrágyának termelt köztes növényt kiegészítésképpen a menetirányban aprítja.

Mindkét szerszámsor átmérője 400 mm.

A nagy vágási frekvencia elérése érdekében az első hengerre nyolc késsort szereltek fel, ami 15,7 cm-es elméleti aprítást eredményez. Ami nagyon szép: a kések mindkét oldalán van vágóél, és egyszerre megfordíthatók. A hat méteres változat esetében minden egyes kés 75 cm széles, így egy cseréhez összesen 64 egyedi késre van szükség. A Kerner 37 eurót kér minden darab – minden ár áfa nélküli – cserekésért, ami közel 2400 euró 64 darabért! Ezek közül a 75 cm széles kések közül két-két egy-más mellettit szegmensként összefogattak. Az összes ilyen hengerszegmens két helyen, négy gumibakkal, csuklósan kapcsolódik a tartó gerendelyhez, így kis mértékben követni tudja a talajkontúrt, vagy kismértékben ki tud térni az akadályok elől.

Térjünk rá a hullámos élű tárcsasorokra! A hosszanti vágásról két-két közös tartóba – iker – szerelt tárcsa gondoskodik.

A tárcsalapok osztása 15 cm, és a csapágyazás teljesen karbantartásmentes.

Annak érdekében, hogy a tárcsák a mélyebben fekvő nyomvonalakban is tudjanak dolgozni, a tárcsatartók is négy gumibakkal csatlakoznak a tartó gerendelyhez. A használat körülményeitől függően a tárcsák munkamélysége orsóval, vagy opcionálisan akár hidraulikusan is állítható. A teljes munkaszélességben összesen négy hullámos tárcsára vágóélt is hegesztettek keresztirányban, ezek a tárcsák azokat a helyeket művelik meg, amelyeket az elöl lévő késes henger a keret miatt nem művelt meg.

További fontos részlet az elülső késes henger, valamint a középső hullámos tárcsák felett elhelyezett védőburkolat.

A munkagép különösen nagy sebességek mellett sok növényi maradványt, talajt és feltehetően köveket is kiforgat, ezeket fogja el a burkolat.

És ha már a sebességet említettük: a talaj állapotától és a kövek számától függően a 15-18 km/h sebesség sem jelent problémát.

Dupla függesztési lehetőség: a Kerner igény szerint dupla függesztőkeretet szállít, hogy az X-Cut hengert a traktor elejére vagy hátuljára egyaránt lehessen csatlakoztatni.

Ha a mellső függesztő szerkezetet választjuk, akkor szükség van egy ISO III. kategóriájú felső függesztő karra. Ezen kívül a felszereltségtől függően két kétkörös hidraulika csatlakozó kell a csukás-nyitáshoz és mélységbeállításhoz, vagy rendelhetünk gyárilag egy átkapcsoló szelepet. A nagy munkaszélesség hátránya a nagy önsúly, amely 2,3 tonnát nyomott a mérlegen. Kérésre a gyártó további kiegészítő súlyokat is kínál, darabonként 70 kg-os tömeggel, amelyek a tesztelt gépen is megtalálhatók voltak. Függetlenül attól, hogy az össztömeg kiváló talajnyomást biztosít, a mellső függesztő szerkezetnek és az első tengelynek erre a súlyra méretezettnek kell lennie.

Néhány szó a munkaképről: a tarlómaradványok még kukoricaszár esetén is túlnyomórészt fel voltak aprítva és szét voltak zúzva.

A kukoricamoly ellen ez tökéletesen megfelelő védekezés. Siló kukorica betakarítás utáni tarlókon az eredmények még jobbak voltak. A Kerner ezen kívül ugyanebben a munkamenetben egy kompakt – rövid – tárcsás borona vagy egy szántóföldi kultivátor használatát javasolja, amit ugyanúgy sikerrel kipróbáltunk.

Alapfelszereltségben a 6 m-es száraprító késes henger változat 15 990 euróba kerül. Teljes felszereltséggel ehhez még hozzájön 1335 euró.

További részletek röviden:

  • az X-Cut késes henger eredetileg a Stratos szántóföldi kultivátor kiegészítő szerszáma volt;
  • annak érdekében, hogy a kések ne hajoljanak meg, ellencsapágyakat szereltek fel;
  • közúton kizárólag a hátsó szállítás javasolt.

Összegzés: az X-Cut Solo hengerrel, amit korábban már a Stratos sekély szántóföldi kultivátorba beépítve használtak, a Kernernek most is van egy Solo-késes hengere a mulcskezelési programban. A gép nemcsak a munkaszélességével, hanem a további részleteket nézve is jó benyomást kelt. A henger két vágási iránnyal működik.

Sönke Schulz

A késes henger nyolc vágóéllel van ellátva. A hengerszegmensek gumibakokon keresztül kapcsolódnak a tartó gerendelyhez.

Ahol a késes hengerek között elöl rés található, azt a részt hátul egy-egy hullámos tárcsa műveli, ráhegesztett vágóéllel, a hosszanti vágás érdekében.

ADATIRÁNYTŰ

Kerner X-Cut Solo 600
Munkaszélesség         6,00 m
Munkamélység           0-2 cm
Tömeg            2300 kg
Felfüggesztés III. kat.
Nettó ár           17 325 €
Késes henger
Átmérő           400 mm
Kések száma   8
Aprító tárcsa
Átmérő           400 mm
Tárcsalap osztás         150 mm

A gyártó adatai

A kormánybakról nem érdemes lemondani

Előre felszerelt hengerrel nem javasoljuk a szállítást a korlátozott kilátás miatt. A világítás saját készítésű.

agrotrend.hu / Profi magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.