2019.03.20., szerda , Klaudia

Gépesítés

2018. május 02. szerda • 14:25

Kiállt a legendás traktor, a NAIK-nál is elindult a tavasz

Szent György napja a mezőgazdasági tevékenység kezdete, ez a jószágkihajtás napja, amit gépesítési szempontból a traktorkiállás szimbolizál.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (MGI) április 26-án tartotta a 36 éves hagyománnyal rendelkező „Szent György-napi Kihajtási Ünnep” mintájára létrehozott traktorkiállási szakmai napot, amelyen az intézet tulajdonában lévő Hofherr G 35 izzófejes traktor kivonult a garázsából és elfoglalta helyét az intézet parkolójában. Az intézetbe látogató vendégek ott tekinthetik meg mindaddig, míg sor kerül az őszi, október végi behajtására.

Lassan matuzsálemnek számít az idén 80 éves Hofherr traktor - fotó: Pálinkás Gábor

Az ünnepélyes alkalmakhoz – a ki- és behajtáshoz – az MGI szakmai konferenciákkal csatlakozik, ahol egy-egy témában a legújabb kutatási eredményekkel ismerkedhetnek meg a meghívottak és az érdeklődők. Az idei alkalommal a „Szemestermények korszerű szárítási, tárolási, feldolgozási és mérési technológiái” álltak a fókuszban.

A konferencián Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a hazai gabonatermelés és -export jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve a versenyképesség szempontjából megkerülhetetlen szigorú követelményeknek való megfelelést.

- A minőség és a költségek szempontjából is kiemelt szerepe van a postharvest technológiai elemek alkalmazásának, ennek jelentőségét támasztja alá az a 38 milliárd forintos támogatás, amit az elmúlt időszakban folyósítottak összesen 828 gabonaszárítót és -tárolót építő pályázónak - jegyezte meg.

Dr. Feldman Zsolt: Elérkezett az idő a gabonatermelési technológiák komplex fejlesztéséhez - fotó: NAIK MGI

Dr. Gillay Zoltán, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának adjunktusa egy új UGMA gabona gyorsnedvességmérő fejlesztésének lépéseiről és annak fizikaelméleti hátteréről adott számot. A kutatási eredmények az USA-ban gyártott legújabb Dickey John GAC 2500 és az Aquamatic 5200 gyorsnedvességmérőben jelennek meg a piaci gyakorlatban.

Géczi Gabriella, a Metron Kft. központi laboratóriumának vezetője az általuk forgalmazott Dickey John gyártmányú gabonanedvességmérőkről, köztük a szárítószekrény pontosságú mérőeszközökről, az NIR technológiával dolgozó szemestermény- és olajosmagbeltartalom (fehérje, zsír, hamu, keményítő, sikér) mérő berendezésekről tartott ismertetőt.  

Horváth Zoltán, a CHH Kft. ügyvezetője az általuk forgalmazott, az AGCO kötelékébe tartozó, Cimbria gyártmányú és legújabb fejlesztésű szemestermény-tisztítókat, az osztályozó és szortírozó gépeket, illetve azok működési elvét ismertette. Ezek között szerepeltek a Delta síkrosták, a HRS triőrök, a Heid fajsúly szerinti szeparátorok és a Sea True szín szerinti osztályozók. Olyan egyedüli újdonságokról is szólt, mint a szalagos osztályozó, a bársonyhengeres tisztító, a toklászoló dörzsgép és a kefés tisztító-fényező berendezés, de bemutatta a Cimbria rendkívül stabil bevonatot készítő precíziós csávázógépét is. 

Összesen 38 milliárd forintot folyósítottak 828 gabonaszárítót és -tárolót építő pályázónak - fotó: agrotrend.hu

Farkas László, a Seed-Imex Kft. helyettes ügyvezetője az amerikai kontinensen elterjedt, és az általuk forgalmazott SGS alacsony hőmérsékletű, kíméletes, kis magasságú toronytárolókban megvalósítható szárítási technológiát mutatta be. A technológiával max. 22 százalékos nedvességtartalmú gabona szárítható le több lépcsőben, 85 százalékos légcsereszám mellett, hosszú idő alatt, akár 40 százalékos energiamegtakarítás, valamint teljesen automatikus vezérlés és szabályozás mellett.

Bessenyei Kornél, a SZIE GEK Folyamatmérnöki Intézet, Energetikai Tanszék tanársegédje egy Delux DPSL 4530 horizontális elrendezésű szemesterményszárító általuk elvégzett vizsgálatát mutatta be, amelyben a szárítási folyamat szárítás-egyenletességét befolyásoló hibák feltárását végezték el. Az is bizonyítást nyert, hogy a gyártó által megadott paraméterek jelentősen eltérhetnek a gyakorlatban mért értékektől.

Kertész András, a nyíregyházi Patentó Kft. ügyvezetője az általuk kifejlesztett, a Bábolna B1-15 toronyszárítók korszerűsítésére irányuló technológiájukat ismertette. A bábolnai gyártású szárítók sokáig a legelterjedtebbnek számítottak a hazai gazdálkodásban. A még manapság is üzemelő szárítókat az ügyvezető szerint érdemes felújítani. A felújítás során megerősítik a vázszerkezetet, felújítják a szárító- és hűtőszekciót, ezt követően a szárítószekrények nyomott, a hűtőszekrények pedig szívott levegővel dolgoznak, illetve megoldják a hulladékhő visszanyerését és újrahasznosítását. Előtárolót építenek a szárítóhoz, kicserélik a kupolát, modernizálják a vezérlést.

Dr. Sebestyén Róbert, a Magyar Fejlesztéi Bank vezető szakértője a Nemzeti Gépfinanszírozási Programjukat ismertette, amely hitel- és lízingkonstrukciókat kínál két piaci szereplő csoport számára. A program pénzügyi kerete 80 milliárd forint, ebből 50 milliárd forint keretösszegig a mezőgazdasági gépeket vásárló vállalkozások vehetik igénybe az igen kedvező, 3,1-3,3 százalékos kamatú hiteleket, 30 milliárd forintif pedig  a hazai (ill. hazai telephellyel rendelkező) mezőgazdasági gépgyártók – a versenyképességük növeléséhez –, és gépforgalmazók juthatnak kedvezményes kamatozású hitelekhez és kedvező feltételű lizingekhez. A mezőgazdasági gépvásárlók is a gépforgalmazókon keresztül vehetik igénybe a hitelt. 

agrotrend.hu

Fókuszban
BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

BactoFil® + KITEStart® – technológia, amelytől a kukorica csőre tölt!

Az AGRO.bio az elmúlt években a Demo Farm Projekt

Szakszerű kalciumpótlás a talajtermékenység fenntartásáért

Szakszerű kalciumpótlás a talajtermékenység fenntartásáért

A mezőgazdaságban a termőtalaj a legfontosabb termelőeszköz

Visszatekert kilométeróra, hiányzó szervizkönyv

Visszatekert kilométeróra, hiányzó szervizkönyv

Válasszon inkább megbízható használtautót! - JóAutók.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.