2020.07.12., vasárnap , Izabella, Dalma

Gépesítés

2019. november 12. kedd • 12:24

Komplex teljesítmény a betakarításban Fliegl Vario gumihevederes átrakókocsival

A betakarítás folyamatában a Fliegl Vario átrakókocsi igazi bajnok. Akár 30%-al tudja növelni a kombájn teljesítményét, az állásidő lecsökkentésével és védi a talajt is egy ötletes gumiheveder segítségével.

"Az idő pénz" - mondta Benjamin Franklin 1748-ban. Ma ez a megállapítás a mezőgazdaságban aktuálisabb, mint valaha. Különösen igaz ez a gabona betakarításra, mivel a gazdaságok és kombájnok egyre hatékonyabbá válnak. Rövidebb idő alatt takarítanak be egyre nagyobb mennyiségeket. Csak akkor van gond, ha a kapcsolódó szállító járművek, nem tudják ezt a teljesítményt. Akkor a nagy teljesítményű kombájn kénytelen megállni, mert nincs mibe ürítse a terményt. Az lvesztegetett idő állandósul és kisebb napi teljesítménnyel számolhatunk. Természetesen nagy szállítási kapacitás segítséget jelent, ha nem probléma a talajnyomás. Ez azt jelenti, hogy döntést kell hoznia - kihasználni a teljesítményt vagy megvédeni a talajt?

ULW 40 Vario

Nem kell kompromisszumot kötni! A Fliegl lánctalpas VARIO átrakókocsija ideális szállítóeszköz a gazdaságos és talajkímélő betakarításhoz.

Az elveszett idő nagy része állásidő, a megtelt kombájn miatt. VARIO átrakókocsi ebben profi. Segítségével sikerült optimalizálni a betakarítási rendszert és jobban kihasználni a kombájn teljesítményét, az állásidő nullára csökkentésével. A betakarítás hatékonyságát 30%-kal növeli az átrakókocsi használata.

A Fliegl VARIO átrakókocsi puffer funkciója révén, a kombájnnak nem kell megállnia. A szállító járművek késését nagy kapacitásával áthidalja, mielőtt a megtelt magtartály miatt a kombájn megállna.

A talajkímélet az átrakókocsi használatával összefüggésben van. Mivel minden tele tartállyal töltött perc és megtett méter hosszabb terhelést jelent a talajnak, fontos, hogy betakarítógépünk mindig időben ki tudja üríteni magtartályát. Az átrakókocsi használata tehát a legmagasabb szintű talajmegőrzést biztosítja.

A talajnyomás további csökkentése érdekében, a Fliegl most egy gumihevederes változatot is kínál. Az egyedülálló kialakításnak köszönhetően, 24 kiegyenlítő görgővel, a lehető legjobb talajkövetést nyújtja. 800 mm a hevederszélesség, magassága 1 050 mm, hossza 3 800 mm, ez pozitív hatással van a talaj szerkezetére.

Ez a konstrukció jelentősen növeli a felfekvő felületet és ezzel egyidejűleg csökkenti a üzemanyag fogyasztást, mivel alacsonyabb gördülési ellenállást eredményez. Az alacsony ellenállás miatt a jármű simábban fut a terepen. Így növekszik a vezetési kényelem. A heveder - stabilitása miatt - lejtőn is jobb a gumiabroncsnál.

A Fliegl hat különböző modellt kínál, 20-45 m3 közötti felépítménnyel. Melyek típustól függően, nagy, akár 10 t / perc átrakási teljesítménnyel rendelkeznek. Ez a teljesítmény egy adagolócsiga és egy átrakócsiga segítségével érhető el. Mindkét csigát mechanikusan, kardántengely hajtja meg.

Az adagolócsiga vízszintesen fut a vályú alján, menetirányban. Ennek a kialakításnak köszönhetően, a VARIO átrakókocsi nagyon alacsony súlyponttal rendelkezik, ezért rendkívül stabil. Az adagolócsiga szállítja a rakományt az átrakó csiga felé. Ez alacsony energiafogyasztással történik, mivel a csiga menetemelkedése növekszik a kocsi eleje felé.

Ennek eredményeként a vízszintes csiga egyenletesebb szállítást végez és ez kisebb szemtöréssel jár. A szem csigára történő ráengedését végző zár, egy vizuális kijelzőhöz van csatlakoztatva, amely tájékoztatja a járművezetőt a tolózár helyzetéről. 

Két nagy ablak van beépítve a Fliegl VARIO átrakókocsi homlokfalába. Ez tökéletes betekintést nyújt a belső térbe, hogy a szintet optimálisan ellenőrizni tudjuk.

A mezőgazdasági és közúti pótkocsi szélességére vonatkozó jogszabályok, régiónként gyakran eltérőek. A Fliegl VARIO átrakókocsi szélességben állítható oldalfalakkal rendelkezik. Közúti menet esetén, ezeket 2,55 m szélességre lehet csökkenteni. A szántóföldön azonban, a lehető legtöbb térfogatra van szükségünk, ezért a szélesség 3 m-re növelhető.

Opcionálisan hidraulikus kidobólemez is csatolható az átrakócsigához. A kidobólemez segítségével a gabonaáramlás pontosan irányítható. Ez garantálja a pontos átrakást. Ezenkívül a rakomány védelme érdekében rolós ponyva is szerelhető, amely a talajról könnyen kezelhető.

A nagy munkaszélességű vetőgépek töltésének egyszerűsítése érdekében, a Fliegl vetőmag töltő csigát is kínál átrakókocsiajihoz. Ez rögzíthető az átrakócsigához, annak meghosszabbításaként. A vízszintes adagolócsiga adagoló-csúszkájával kisebb mennyiség is beállítható. A 6 m hosszú csiga mechanikusan elforgatható, hidraulikus meghajtású és kb. 120 t / óra teljesítménnyel rendelkezik.

Egy másik fontos tényező a termés dokumentálása és az élelmiszerlánc nyomon követhetősége. Ehhez a Fliegl Agrartechnik, FWS ISOBUS mérleg rendszerét kínálja átrakókocsijaihoz. Ez pontos mérést biztosít digitális, CAN bus mérőcellák segítségével.

Az opcionálisan rendelhető nyomtatónak köszönhetően, az adatok azonnal és közvetlenül a terepen is kinyomtathatók. Nincs szükség a mérleghez való kitérőre. Az FWS ISOBUS mérlegrendszer még lejtős terepen is rendkívül pontosan, gyorsan és újrakalibrálás nélkül mér.

Ezzel a technológiával a szállítási útvonalakat, valamint a be- és kirakodási folyamatokat teljes mértékben rögzítik. Ez biztosítja a betakarított mennyiségek tökéletes áttekintését. Ezenkívül egy Tracker rendszert opcionálisan be lehet építeni a Fliegl VARIO átrakókocsiba, amelyre a DLG 2015-ben ezüstérmet adott az innovációért.

2016-ban második helyezést ért el, a Bluetooth Breakthrough Awards-on. A Fliegl-Tracker segítségével a teljes betakarítási lánc dokumentálható a szántóföldtől a gabonaraktárig.

Nem csak a nagy gazdaságokban releváns az átrakókocsi. Még a kisméretű területeken is a nagyobb betakarítási teljesítmény és az alacsonyabb talaj-tömörítés a fő oka az átrakó kocsi megvásárlásának. Mivel a kombájn kisebb és a bunker térfogata kisebb, a VARIO átrakókocsi használata célszerű. Ezen túlmenően itt is használják vetőgépek feltöltésére.

A Fliegl VARIO átrakókocsi jobbá teszi a betakarítási rendszert, ezáltal megkönnyíti a gazdálkodást.

agrotrend.hu / Fliegl

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.