2020.05.25., hétfő , Orbán

Gépesítés

2016. november 02. szerda • 08:45

Landini traktorok a szőlészetben

Szabó Lászlóné egyéni vállalkozó gazdaságát fia, Szabó László vezeti. A szőlészet és borászat vezetője csaknem száz hektár szőlőt felügyel a Tolna megyei Nagymányok környékén, ebből 90 hektár termő, 10 hektár pedig jövő tavaszi, új telepítésű ültetvény lesz. Emellett 75 hektár szántón kukoricát, napraforgót és kalászost termesztenek. Húsz éve gazdálkodnak, 5 éve már egy borászat büszke tulajdonosai. Szabó Lászlóval a gépbeszerzéseikről beszélgettünk.

A gazdálkodók a szőlőtermés kétharmadát eladják, a maradék egyharmadot dolgozzák fel saját maguk. Ültetvényük fele-fele fehér és kék, amelyen 15 fajta szőlőt termesztenek; túlnyomórészt merlot, kékfrankos, cabernet, chardonnay és királylányka terem a tolnai dombok között meghúzódó területükön. Egy éve vásároltak egy Landini 5-100H Top és kettő Landini Rex 100F traktort.

Miért ezekre a traktorokra esett a választás?

Az új telepítések keskenyebb térállásúak, ezért választottunk a kisebb traktorból kettőt. Ezeket így, a teljes ültetvényünkön tudjuk használni, a nagyobb 5H igazából kiegészítő gép a szőlészetben, főleg betakarításkor használjuk, de a szántón azzal dolgozunk. Fontos szempont volt továbbá, hogy a három gépet egy helyen tudjuk szervizeltetni. Ráadásul így volt a legköltséghatékonyabb is a mi munkavégzéseink szempontjából. Ez a három az összes traktorunk, a gépeket legalább háromnegyed részben csak a szőlészetben használjuk. Tavasztól őszig megállás nélkül dolgoznak, ha az időjárás megengedi akkor télen is munkába fogjuk őket akár kivágásra, előmetszésre, oszlopozásra. Mindegyik traktorunk, nagyjából 1000 üzemórát teljesített egy év alatt.

A Rexnek melyek az előnyös tulajdonságai?

A kisebb nyomtáv miatt ideális a szőlészetben való használatra. Rendelkezik a modern szőlészeti gépeknél elengedhetetlen, komoly hidraulika-rendszerrel, kompakt a mérete és nagyon jó a fordulékonysága. A gépi szüretelésen kívül gyakorlatilag minden munkafolyamatra tudjuk használni, gépi előmetszés, hajtásbefűzés, csonkázás, kultivátorozás, soraljművelés és lombszívás is végezhető vele. A fronthidraulika mindig jól teljesített, egyszerűen tudjuk felhelyezni és levenni a kiegészítő munkagépeket, ráadásul a fogyasztással is elégedett vagyunk.

Az 5H-nak milyen előnyei vannak a gazdaságukban?

Teljes körűen megfelel a számunkra szükséges szántóföldi munkálatokra, persze, ennek nagyobb a teljesítménye. A szántóföldi munkáink során mindent el tudunk vele végezni, de a szőlészetben betakarításkor is nagy hasznát vesszük. Mivel nálunk utóbbi az elsődleges ezért hosszabb távon is gondolkodunk egy újabb Landini Rex traktor beszerzésén. Mindhárom traktor egy éve van meg, nagyon jó ár-érték aránnyal vásároltuk az AXIÁL Kft.-től. Nekünk sokkal hatékonyabb megoldás ez a három azzal szemben, hogy ha egy darab drágább árkategóriájú erőgépünk lenne.

Milyen a kapcsolatuk az AXIÁL Kft.-vel?

A környékbeli gazdáktól nagyon jó véleményeket hallottunk a cégről, mind az alkatrészellátás, mind a szervizelés tekintetében, ezért tőlük vásároltunk. Komplex szolgáltatást nyújtanak és nagyon rugalmasak, nekünk – mivel egy éve vannak meg ezek a gépek – még csak a kötelező szervizeknél van tapasztalatunk velük. Azonban már a beszerzésénél is nagyon rugalmasak voltak, és azóta is, ha bármilyen kérdés merül fel, egy telefon után gyorsan megkapjuk a választ.

agrotrend.hu / AXIÁL Kft.

(X)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.