2019.10.22., kedd , Előd

Gépesítés

2019. június 13. csütörtök • 13:27

Lapos és terjedelmes vagy erős és keskeny?

Abban az időszakban, amikor a mezőgazdaság a növényvédő szerekkel szemben kialakult rezisztenciák, és a növényvédő szerek mellőzése miatt változtatásra kényszerül, az új, hullámos kialakítású és élű Väderstad CrossCutter tárcsa mennyire felel meg az elvárásoknak?

A szántóföldön száraz időszakban teszteltük, hogy milyenek a különbségek a jól bevált Carrier standard tárcsához képest.

Väderstad Crosscutter Disc

Ahhoz, hogy az új CrossCutter Disc munkaképét gyakorlati feltételek között, tarlóhántáskor közvetlenül össze tudjuk hasonlítani…

Väderstad Standard tárcsa

…a klasszikus finom csipkézettségű tárcsát használtuk összehasonlítási alapul különböző munkamélységekben. Fotók: Sohst

A svédek 20 éve büszkélkedhetnek a minimális talajművelésre használt Carrier kompakt tárcsás boronájukkal.

Eddig a 450 mm átmérőjű, finom csipkézettségű és kúp alakú tárcsa volt az egyik lehetséges választható változat a Carriernél. Ez a munkagép 4 és 10 cm közötti munkamélységben van igazából elemében, ami már szinte túl mélynek számít olyan területeken, ahol nagyon elterjedt az ecsetpázsit, vagy repce utáni tarlóhántás szükséges.

Még sekélyebben – körülbelül 2 cm mélységtől kezdve – tud a CrossCutter tárcsa dolgozni.

Ez a tárcsa először az Agritechnica kiállításon 2013-ban bemutatott, intenzív tarlóaprításra használt CrossCutter koncepciót követi. Ehhez a családhoz tartozik a CrossCutter Knife névre hallgató késes henger is. A Väderstad már akkoriban egy olyan tárcsa fejlesztésén dolgozott, ami a maihoz hasonló. Az első modell – ami nem aratott sikert – alaplemezként egy acéltárcsából állt, amelybe hat késélt hegesztettek bele. Az élettartam és a kopás nem volt megfelelő.

A hegesztett változattól a svédek búcsút vettek, és új tárcsaformát fejlesztettek ki.

Az új modell egy rendkívül határozott vonalú hullámos tárcsához hasonlít, és a klasszikus Carrier tárcsához hasonlóan egy nyers, egyenes tárcsalapból kiindulva préselik a végső formára.

A gyártó szerint ennél az eljárásnál éveken át főleg gyártástechnikai nehézségek adódtak a préselés során a munkadarab stabilitásának megőrzésével kapcsolatban. Ezt az akadályt a gyártó saját bevallása szerint most már leküzdötte.

A hosszú távú stabilitásról természetesen nem tudunk nyilatkozni az egynapos teszt alapján, de azt elmondhatjuk, hogy a gyártó életre szóló garanciát ad a tárcsán fellépő törések és repedések ellen, legalábbis a 20%-os kopási határon belül. Az új tárcsaformát ugyanabban a gyárban és ugyanabból a svéd acélból (V55) gyártják, mint minden más Väderstad tárcsát.

A szántóföldi teszünk során egymás után mindkét tárcsát ugyanarra a Carrier 500 gépre szereltük fel, és a munkaképeket ugyanolyan munkamélységben egymás mellett lévő tritikálé tarlókon hasonlítottuk össze.

Mindkét tárcsa felcsavarozható ugyanarra a gerendelyre, így mindkét esetben a tárcsalaposztás (12,5 cm) és a menetirányba eső állásszög (16°) is azonos marad. Ennek megfelelően a CrossCutter tárcsák utólag is felszerelhetők; legalábbis a 2005/2006 gyártási évtől kezdve a gyártott öntöttvas tárcsatartóval rendelkező modellek esetében biztosan.

A szántóföldön három munkamélységet hasonlítottunk össze: a 3 cm, az 5 cm és a 8 cm mélységet, valamennyit 12 és 16 km/h sebesség mellett. A 3 cm-es beállításnál a gépet a 20 km/h maximális sebességhatárig hajtottuk.

A klasszikus tárcsához a gyártó alapvetően a 10 és 14 km/h közötti sebességtartományt, míg a CrossCutter Disc esetében inkább a 14-20 km/h sebességtartományt ajánlja. Vontatóként egy Fendt 724 Vario szolgált, ami 8 cm munkamélység és 16 km/h sebesség mellett jó szolgálatot tett.

Az új tárcsáról részletesen: a Cross-Cutter Disc egy fordulat alatt pontosan tízszer változtat irányt, excentrikusan balról jobbra – kb. 14 cm-enként. Ez a cikcakk profil a szabaddá tett talajprofilon is jól látható. A kúpos, finoman csipkézett tárcsa viszont csak egy keskeny csíkot húz maga után, főleg sekélyre állítva. Ez a különbség felismerhető a kiforgatott tarlómaradványok mennyiségében is: mivel a CrossCutter tárcsa nagyobb szélességben fejti ki hatását, már 3 cm-es munkamélységnél jelentősen több tarlómaradványt forgat ki a talajból, mint a klasszikus tárcsa. Különösen a 3 cm-es mélységű művelet tűnt nagyon jónak 16 és 20 km/h sebesség mellett.

A speciális tárcsaforma ráadásul több földet is mozgat meg. Az irányváltás pillanatában egyfajta lapátoló mozgás keletkezik, ami a tarlót még a legsekélyebb beállítás esetén is jelentősen több aprószemcsés talajjal fedi be.

Ez mindenképpen előnyös, például a kihullott repcemagokat nem temeti el teljesen, de mégis csírázásra ösztönzi. Emellett a tárcsák a gyártó szerint a centrifugális erőnek köszönhetően kicsit osztályozzák is a talajt, ezáltal a magok és a már csírázó növények felülre kerülnek. A munkavégzésünk során, amire nagyon finomszemcsés, homokos talajon került sor, mindez nem volt felismerhető.

Ami viszont könnyen felismerhető volt: Minél mélyebben dolgoztak a tárcsák, annál jobban eltűntek a különbségek. Elsősorban 8 cm-nél nagyobb munkamélységben szemmel láthatóan a klasszikus tárcsa munkaképe sem különbözött a hullámos élűtől. A két tárcsa behúzása nekünk egyformán jónak tűnt már 8 cm mélységben és 16 km/h sebességnél is.

A kompakt tárcsás borona nyugodt járásában sem volt különbség a tárcsák cseréje után.

Miközben egy sorvezető rendszer segítségével az összehasonlításra szánt sávokat egymás mellé rendeztük, az üzemanyag-fogyasztásra is vetettünk egy pillantást. Azt a feltételezésünket, hogy a CrossCutter tárcsa esetleg mélyebb munkavégzés esetén nagyobb teljesítményt igényel, nem igazolták az adatok. A tendenciákat tekintve az új tárcsa még a 16 km/h sebességű változatban is minden munkamélységben kissé könnyebben volt vontatható. 12 km/h sebesség esetén azonban nem találtunk különbségeket közöttük.

Az árat tekintve az új tárcsáért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. A CrossCutter tárcsalaponként 60 euróba kerül (ÁFA nélkül) – ez több mint 50%-os felár a klasszikus tárcsához képest!

Az általunk használt 5 m munkaszélességű Carrier rövidtárcsa esetén 40 tárcsalappal számolva ez 840 euró különbséget jelent. Mivel azonban ezzel a tárcsával valóban sekélyebben és nagyobb területi teljesítménnyel lehet dolgozni, ez az árkülönbség a repce tarlóhántásakor vagy a köztes növények intenzívebb beforgatása esetén a gép megfelelő kihasználtsága mellett gyorsan megtérül.

Amit még érdemes tudni:

  • Még bizonytalan, hogy lesz-e 450 mm-nél nagyobb tárcsaátmérő.
  • A CrossCutter tárcsák darabonként körülbelül 450 grammal nagyobb súlyúak, de a vágóéle mindkettőnek 5 mm vastag.
  • A felszerelt késes hengert gabonatarlón nem használtuk. Ez inkább a kukoricatarlóhoz hasznos kiegészítő.
  • A CrossCutter tárcsa kerek, és minden ponton ugyanolyan mélyen dolgozik.
  • A két X-tárcsát a nyomvonalkövetés érdekében az átalakításkor nem vettük le.

Összegzés: Azoknak a gazdaságoknak, ahol a kompakt tárcsás boronát többnyire sekély munkavégzésre kívánják használni, a CrossCutter tárcsa egy rendkívül izgalmas új fejlesztés. A tárcsa még 3 centiméternél sekélyebb munkamélység esetén is jelentősen nagyobb felületet művel meg, és jobban bekeveri a talajt, illetve a tarlómaradványokat.

Mélyebb munkavégzés esetén ezek az előnyök eltűnnek. Annak ellenére, hogy a tárcsánként 50 százalékos felárral kalkulálható beszerzési költség meglehetősen magas, az árhoz képest jelentős agronómiai előnye van. Olyan vetésforgók esetén, amelyek pl. túlnyomórészt gabonából és olajrepcéből, valamint nagyobb arányban köztes növényekből állnak, a tárcsa használata biztosan gyorsan megtérül, és nem csalódnak benne.

Sönke Schulz

Väderstad: CrossCutter Disc vagy standard tárcsa

A CrossCutter Disc esetében a tárcsa fordulatonként tízszer változtatja a munkavégzés irányát.

A klasszikus tárcsa egyértelműen keskenyebben, és szükség esetén mélyebben dolgozik.

A KÉT TÁRCSA ÖSSZEHASONLÍTÁSA

 

CrossCutter Disc

Standard tárcsa

Átmérő

450 mm

450 mm

Tömeg

6250 g

5800 g

Vastagság

5 mm

5 mm

Munkamélység

2-10 cm

4-12 cm

Ajánlott legnagyobb sebesség

14-20 km/h

10-14 km/h

Ár tárcsánként áfa nélkül

59,90 €

38,90 €

A gyártó adatai

A CrossCutter tárcsa még a legsekélyebb beállításnál is több finomszemcsés földet mozgat meg a cikcakk metszésvonalán, mint a klasszikus tárcsa.

Az összehasonlítás érdekében a finom csipkézettségű Carrier tárcsákat a vetésirányra szintén átlósan használtuk.

A munkakép 16 km/h sebesség és 3 cm munkamélység esetén: a cikcakk metszésvonalnak köszönhetően alig maradnak a talajban tarlómaradványok.

Az eredmény: a mindössze 3 cm munkamélység nem volt elegendő ahhoz, hogy a tarlómaradványokat teljesen eltüntesse a talajból.

Utólag is felszerelhető: a CrossCutter Disc a 2006-os gyártási évtől kezdődően minden Carrier gerendelyre utólag is felszerelhető

agrotrend.hu / Profi magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.