2022.09.27., kedd , Adalbert

Gépesítés

2021. szeptember 27. hétfő • 09:05

Lemken OptiStone 2D-s kitérést lehetővé tevő hidraulikus ekefej biztosítás

A szántás során gyakran találkozik az eke a talajban található kövekkel, gyökerekkel is, amelyek a beléjük ütköző ekefejek deformációját, vagy törését okozhatják. Ezért az ekefejeket nyírószeges/csavaros, rugós, vagy hidraulikus biztosítással látják el, amelyek lehetővé teszik az ekefejek felemelkedését akadályba ütközés esetén.

A biztosításokat általában a károsodást okozó erőknél kisebb, ún. nyitóerőkre méretezik. Az ekéken eddig alkalmazott biztosítások, az ekefejek egyirányú függőleges felemelkedéses kitérését voltak képesek megvalósítani. A Lemken OptiStone 2D-s automatikus hidraulikus ekefej-biztosítása két irányban – függőleges 37 cm-re és vízszintesen pedig 20 cm-re képes kitéríteni az ekefejet, így nagyobb biztonsággal kerüli el az ekefej az akadályokat.

fotó: Eilbote

A kitérést egy nagy szilárdságú radiál csuklós csapágyazás teszi lehetővé. Az új ekefej-biztosításokat a Lemken, a Diamant és a Titán ekéin alkalmazza. A hidraulikus biztosítás kioldó ereje a traktor vezetője által, a vezetőfülkéből állítható be, a mindenkori talajban előforduló akadályok nagyságának és sűrűségének megfelelően.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.