2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Gépesítés

2020. január 16. csütörtök • 12:48

Lézerrel dolgozó gyomirtó robotok

A németországi Agrár 4.0 kutatási program keretében a LZH e.V. (Laser Zentrum Hannover – Hannoveri Lézerközpont e.V) a lézerek mezőgazdasági felhasználását kutatja.

A tavaly őszi Agritechnica-n mutatták be a legújabb fejlesztési eredményük kísérleti modelljét a lézersugárral végzett gyomirtást. A berendezést a szántóföldön autonóm közlekedő robotokra, vagy alacsonyan repülő drónokra tervezték, amelyek 3D-s gyomfelismerő kamerákkal is rendelkeznek - írja a Profi Magazin.

fotó: Continental

A kamerák képesek megkülönböztetni a gyomnövényeket a kultúrnövényektől. Ehhez másodpercenként több ezer felvételt készítenek és biztonságosan jelölik meg a gyomnövényt a kultúrnövények között. A velük összehangoltan dolgozó „lézerpuskák” pillanatok alatt a gyomokra irányított lézersugárral fizikailag semmisítik meg a gyomokat.

Ennek a vegyszermentes lézeres gyomirtásnak kiemelkedő jelentősége lesz a jövőben az ökológiai-, vagy biogazdálkodásban.

A berendezésnek rendelkezésre áll majd egy „fapados” változata is, amikor a gyomfelismerő optikai rendszer és a lézersugár kibocsájtó egy egységben vezetővel irányított traktorokkal is üzemeltethető lesz.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.