2022.10.04., kedd , Ferenc

Gépesítés

2020. december 03. csütörtök • 07:19

Lóerőben a géppiac

A NAIK AKI kiadványa szerint az első három negyedévben is többet költöttünk gépre és alkatrészre, mint tavaly. Előrejelzésünk szerint a magyarországi mezőgazdasági géppiac 2020-ban felülmúlja 2019-es rekordévét. Egy olyan őrült évben, mint az idei, e piac mozgatóinak megértése különösen fontos.

Jól kapcsolódik múlt heti cikkemhez az a friss adat, mely szerint - járvány ide vagy oda - a mezőgazdasági géppiac idén is nagyon jól teljesít.

Merre mozog a géppiac, és főleg miért?

A piacbővülést értékben értjük, de nem árt tudni, hogy mögötte egyre kevesebb a darabszám. Az értékbeli bővülés pedig az árak igen komoly emelkedésének, a nagyobb, fejlettebb, korszerűbb gépek növekvő eladásának köszönhető.

A NAIK AKI adatai szerint, az első negyedévben a gépek forgalma ugyan 3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szintjétől, de az alkatrészeké 14 százalékkal tovább emelkedett. A második negyedévben már a gépek eladásai is nőni tudtak 3 százalékkal, az alkatrészeké pedig 11 százalékot. Így az első félévi számok is igencsak sokatmondóak: a gépek forgalma elérte a tavalyi szintet, az alkatrészeké pedig 12 százalékkal tovább emelkedett. Erre jött a harmadik negyedév, amelyben a gépeladások értéke 8, az alkatrészeké 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első három negyedév tehát 3 és 9 százalékos bővülést hozott.

Szóval, tovább bővült a géppiac. Ami az éven belüli mozgásokat illeti, láthatóan az év folyamán folyamatosan erősödött a kereslet. Mint ahogy az érdekes módon minden évben megtörténik, a november csendes volt, de várokozásaim szerint, a december megint pörgést hoz. Ez összefügghet a támogatási előlegek kifizetésének ütemezésével. Az Erste Agrár Központ előrejelzése szerint a mezőgazdasági géppiac forgalma újabb csúcsra jut idén, és eléri 243 milliárd forintot (2019-ben 236,3 MrdFt volt).

Forrás: NAIK AKI              *Erste Agrár előrejelzés

A gazdálkodók ismét kitesznek magukért. Ez sorban a negyedik év, amikor emelkedik a mezőgazdasági géppiac értéke, és harmadik, amikor új csúcsokat döntöget. Ez több dolgot is bizonyít.

(1) A mezőgazdaság általános jövedelemhelyzete javul. A gépvásárlás ugyanakkor – ugyanúgy, mint a többi beruházás – erősen szektorfüggő. Jó példa az idei: míg a szántóföldi növénytermesztők sikeres évet zárnak, ez korán sem mondható el például a gyümölcskertészekről. Ezt támasztja alá a nagy kombájnok és traktorok keresletének idei növekedése is.

(2) A többi gazdasági ághoz mért válságállóság, amelyet az élelmiszer terméklánc fényesen bizonyított a járványhelyzet idején, nem csak nagyobb figyelmet, és megbecsülést hozott, hanem magasabb mezőgazdasági árakat is. Ez nem általános, de mivel a szántóföldi növénytermesztésben kifejezetten jellemző idén, az átlagos árak is nőnek.

(3) Véleményem szerint, a gazdatársadalom megértette, hogy ilyen kedvező kombinációja a támogatásoknak, a kamatkörnyezetnek és a piacnak talán sosem lesz többé.

(4) Másik oldalról pedig – többek között - a gyenge forint, a munkaerőhiány, az átlagéletkor, a növekvő koncentráció, a következő KAP bizonytalanságai szorítják a hatékonyság növelésének irányába a gazdákat. Meggyőződésem, hogy helyesen gondolkodnak. Jó visszajelzés ez a javuló szemléletről, és a tudatos fejlesztési stratégiákról. Mi magunk is folyamatosan arra ösztönözzük ügyfeleinket, hogy gyorsítsák versenyképességi beruházásaikat.

(5) A gépberuházási támogatások, a pályázati és ebben az évben még a válságkezelő programok is mind a fejlesztési stratégiák járvány ellenére való folytatására ösztönzik a gazdákat. A gépkereskedők továbbra is találkoznak készpénzes gépvásárlásokkal, de a lízing használata azért már jóval gyakoribb. Ehhez gyorsan hozzá kell tenni, hogy a támogatással vett gépek aránya is csökken. Nem várnak már a fejlesztéssel a támogatásokra, ami szintén nagyon kedvező képet fest gazdáink gondolkodásáról.

(4) A piacbővülés nem utolsó sorban az egyre nagyobb gépek aránya emelkedésének is köszönhető. Nem kell magyarázni, hogy egy 320 LE feletti precíziós traktor, vagy kombájn mennyivel nagyobb súlyt nyom a statisztikákban.

(5) Mindez a folyamatosan emelkedő gépárak ellenében történik. Amit a tartósan gyenge és gyengülő forint ugyanúgy mozgat, mint a többi költségemelő tényező (például szállítás, munkabér). Itt azért az idei tavaszról meg kell emlékeznünk nemzetközi szinten is! A lezárások miatt a legtöbb gépgyár sem üzemelt egy ideig. Ez zavart okozott a kínálatban, készletakciókat indukált és emelkedő pályára tette az árakat. A másik piaci reakció a felhalmozás volt. A gazdák próbálták beszerezni az olyan alkatrészeket, anyagokat, eszközöket, amelyek hiánya fennakadást okozhat a betakarítás, a napi munka során. Ráadásul ezekért maguk mentek el a forgalmazóhoz, mivel a kiszállítások a járvány miatt lelassultak.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a gazdák gépvásárlási kedvére az időjárás van nagyobb hatással. Amíg az aszály borzolta az idegeket, a vásárlások is szinte leálltak. Tehát, nem csak a mezőgazdaság, hanem a mezőgazdasági géppiac is időjárásfüggő.

Erste vélemény és előrejelzés

  • A járvány nem rengette meg az agráriumot, a géppiac is legfeljebb bővülési lendületéből vesztett átmenetileg, néhány hónapra. Az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzése szerint a mezőgazdasági géppiac idén is folytatja értékbeli bővülését, ami mögött egyre kevesebb, de nagyobb értékű gép van. Előrejelzésünk szerint a mezőgazdasági géppiac forgalma idén eléri a 243 milliárd forintot;
  • Egyre kevesebb a készpénzes vásárlás, a támogatással vett gép, de bővül a hitel- és lízingpiac. A támogatásoktól való függőség csökkenése egészségesebb agrotechnológiai szerkezetet eredményez. Ugyanakkor a támogatott hitelkonstrukciók aránya nő a géppiacon is, de ezek is inkább a szerkezet javulása felé hatnak. Növekszik a digitalizáltság, a precíziós gazdálkodás eszközeinek beszerzése;
  • Felértékelődött a készletezés. Egyrészt, jól jártak azok a kereskedők, akik kihasználták a tavaszi piaci megtorpanást, és jó áron bővítették kínálatukat, másrészt, a szállítási, alkatrész-ellátási gondok, amelyek a tengerentúli fuvaroknál tavasszal azért sokszor előfordultak, a magasabb készletszint használatára, a készletezési módszertan fejlesztésére ösztönöz.
  • Az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzése szerint a mezőgazdasági géppiac az előttünk álló években is ezen a pályán marad. Mennyiségi csökkenések mellett értékbeli bővülés, de az alkatrész-arány lassan emelkedni fog.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.