2020.09.25., péntek , Eufrozina, Kende

Gépesítés

2020. március 25. szerda • 11:18

Magajáró speciál-vetőgép a svájci lejtőkre

Egy svájci bérvállalkozó 6 méteres munkaszélességű magajáró vetőgépet épített, amellyel biztonságosan felül lehet vetni a hegyi legelőket, ill. el lehet vetni a kalászos gabonát lejtős szántó területeken is.

Svájcban gondot okoz a mezőgazdasági művelés alá volt területek drasztikus csökkenése, amely korábban az ország területének 44%-át tette ki. Ez csökkent le az utóbbi időszakban 41%-a. Az utóbbi években évente 2.300 ha területtel (1 m2/sec) csökkent a mezőgazdaságilag művelt területek aránya az országban. Ennek 80%-át különböző célokból beépítették, 20%-án pedig erdőket létesítettek. A jelenlegi mezőgazdaságilag művelt területnek 70%-a gyep és legelő és csak 30%-a szántó - írja a Profi Magazin.

fotó: wikimedia (illusztráció)

A területi fekvésüket illetően ezek zöme lejtő, vagy meredek lejtő. Ezeken történő munkavégzés sokszor csak speciális lejtőn járó (hegyi) traktorokkal, magajáró eszközhordozókkal, ill. transzporterekkel oldható meg.

A gabonafélék vetésére és a hegyi legelők gyepének felülvetéses felújítására épített vetőaggregátort Bear Glauser bérvállalkozó. A magajáró csuklós kormányzású gép eleje egy John Deere 5720 magajáró szecskázóból származik, amelyen elől egy 230 LE-s, 6,8 literes hathengeres, Stage III. a normás John Deere motor található.

A fülke alatti térben kapott helyet a nagyteljesítményű hidraulikus rendszer. Ennek segítségével hajtják meg fokozatmentesen a járószerkezet és a hátsó tengely fölé épített pneumatikus vetőszerkezetet.

A vetőgép magtartálya 600 liter mag befogadására alkalmas. A háromfelé osztott vetőgerendely két oldalsó tagja szállításhoz felhajtható.

A vetőgerendelyen két sorban eltolt kivitelben 37 db paralelogramma felfüggesztésű tárcsás vetőcsoroszlya található, mélységhatároló és magtakaró kerekekkel.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.