2020.10.20., kedd , Vendel

Gépesítés

2020. július 29. szerda • 08:27

Meghiúsult bajor szélerőművek

A CSU 38 szélerőmű esetében megtagadta a létesítmények védelmét. Az erőművek építését engedélyezték, de még nem építették fel őket. A gazdák és az energiaágazat gyásznapnak tartja ezt a napot.

A CSU július 8-án megerősítette a hat évvel ezelőtt jóváhagyott 38 bajorországi szélturbina építésének meghiúsulását. A Süddeutsche Zeitung a július 9.-i kiadásában számolt be erről. Néhány szélturbina építése leállt, míg a többi építése még el sem kezdődött. A projektnek azzal teljesedett be a sorsa, hogy az erőművek eredetileg jóváhagyott típusait már nem gyártják. A késedelmek oka a hosszú jóváhagyási eljárások és a jogi viták voltak, így az eredetileg engedélyezett erőművek típusai már elavultak így már nem voltak elérhetők a piacon. Mivel a befektetők más modellekre akartak váltani, a változtatáshoz jóváhagyására volt szükségük. Ezzel estek a 10H távolságszabályozás alá, amelyet csak az eredeti engedély kiadása után vezettek be.

Michael Diestel (a Bajor Parasztszövetség és az IG kezdeményezője), egy július eleji sajtótájékoztatón a Wülfershausen / Wargolshausen szélerőműpark helyzetét magyarázza. (Képforrás: IG "Jogbiztonságot a bajor szélerőműveknek")

Széles körű tiltakozás az erőművek építésének elvetése ellen

Számos kezdeményezés, a zöldek a parlamentben és még a Szabadválasztók, mint koalíciós partnerek is kampányoltak a létesítmények védelme érdekében. A CSU azonban ezt visszautasította. "A határozat üzenete végzetes minden kezdeményezés és befektető számára, akik elkötelezettek az éghajlatvédelem mellett Bajorországban"- kommentálta a Német Szélenergia Szövetség helyi elnöke Matthias Grote a parlament döntését. "Ha azok a projektek, amelyekben a 10H rendeletet eredetileg nem kellett alkalmazni, utólag emiatt kudarcot vallanak, az aláássa a kormányzati cselekvésbe vetett bizalmat" – figyelmeztetett. Az a tény, hogy a modern szélturbinák - azonos magasságban, de sokkal hatékonyabban és csendesebben - nem használhatók Bajorországban olyan helyeken, amelyeket már régóta jóváhagytak, egyértelmű bizonyíték arra, hogy a 10H-szabály teljesen alkalmatlan a szélenergia kiépítésére, mondta Grote.

Német Szélenergia Szövetség: A 10H rendelet végzetes a bajor szélipar számára

A bajor építési szabályok módosításával a CSU és a Szabadválasztók kormányzati koalíciója pontot tett az utolsó olyan szélenergia-projektek végére, amelyek engedélyét 2014-ben még a 10H rendelet alkalmazása nélkül adták ki. A jóváhagyott vagy éppen építés alatt álló létesítményeket költségesen le kellene bontani. A Bajor Szélenergia Szövetség szerint ez egy ostoba cselekedet, mindenekelőtt a polgárok energiaprojektjeinek terhére és az éghajlat védelmének, valamint általánosan véve a bajor befektetési biztonság kárára.

A Bajor Szélenergia Szövetség szerint az érintett projektek építési tervvel történő megvalósítása több évig elhúzódó késlekedést jelentene, bizonytalan eredménnyel – ez nem vállalható a befektetők, az energiaszövetkezetek és az érintett önkormányzatok részéről. "Sürgősen meg kell szüntetni a 10H rendeletet, vagy legalább annyira enyhíteni, hogy Bajorország legalább a jövőben teljesíteni tudja energia- és éghajlat-politikai céljait." - követeli Grote.

fotó: pixabay.com

A harc folytatódik

"Szélenergiára van szükségünk környezetbarát helyszíneken, különösen Bajorországban az éghajlatbarát villamosenergia-termeléshez. Csak így tudjuk elérni az éghajlatvédelmi, valamint a természet- és fajvédelmi céljainkat. Nem lehet az, hogy egy nukleáris reaktort közelebb helyezhetünk egy házcsoporthoz, mint egy szélturbinát.” – fogalmaz kritikusan Richard Mergner, a BUND Naturschutz elnöke. "A Rhön-Grabfeld kerületben már építés alatt álló szélturbinák elleni döntés gyásznap a vidéki térségekben az új energiaforrásokra történő átállási folyamatban, amelynek értékteremtéséből éppen a mezőgazdasági termelők és a földtulajdonosok részesülhetnének a nehéz időkben." - tette hozzá Stefan Köhler, Unterfranken régió és a Bajor Parasztszövetség környezetvédelmi elnöke. "A regionális polgári energiaátállási folyamatért érdekében folytatott küzdelem, különösen a Rhön-Grabfeld körzetben, e döntés ellenére folytatódni fog. Nem adjuk fel a Wülfershausen / Wargolshausen szélerőmű parkot.

Ezzel ugyanúgy tartozunk a jövő generációinak, mint a gazdálkodóinknak, akik az éghajlat védelme érdekében szeretnének mindent megtenni, hogy a jövőben továbbra is gazdálkodhassanak a körzetben” - hangsúlyozza Michael Diestel, a „Jogbiztonságot a bajor szélerőműveknek” érdekcsoport fő kezdeményezője, és BBV körzeti igazgató Rhön-Grabfeld körzetben.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.