2022.12.09., péntek , Natália

Gépesítés

2018. november 26. hétfő • 14:38

Megjelent a Profi magazin legújabb száma!

A traktortesztben ezúttal a John Deere 5125R Command8 sokoldalú farmmindenes mutatkozik be, a gyakorlatban pedig a keményfém és páncélozott talajművelőknek a kopását teszteljük. Az innováció fontosságáról Farkas László gazdálkodóval beszélgetünk.

Ízelítő a tartalomból:

Traktorteszt:

A John Deere az új 5R traktorral végre megint egy olyan „farmmindenes sokoldalú” traktort kínál a 100 lóerős kategóriában, ami nemcsak a vegyes gazdaságok számára lehet érdekes. Ha felső kategóriás felszereltséggel, „Command8” sebességváltóval rendeljük, akkor sokféle munkára használhatjuk, miközben úgy tűnik, hogy a váltás a hobbija.

Interjú:

Nem az eladás, hanem az értékesítés - Keller Károllyal, a Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. értékesítési igazgatójával beszélgettünk.

Az innováció szövi át a gazdálkodásunkat - Farkas Lászlót kérdeztük.

Gyorsteszt: 

A japán Yanmar traktorgyártó cég az Agritechnica kiállításon már 2015-ben meglepetést okozott az YT 490 típusú traktorával, egy 90 lóerős, saját fejlesztésű, fokozatmentes sebességváltóval szerelt traktorral. A Yanmar cég traktora még nem rendelkezik európai engedéllyel, de kollégánk, Martijn Knuivers, a hollandiai trekker magazin munkatársa már lehetőséget kapott, hogy tegyen vele egy próbautat.

Gyakorlati teszt:

A talajművelő eszközök kopóalkatrészei különféle módokon védhetők meg a gyors elhasználódástól. A forrasztással rögzített keményfém lemezek ígérik jelenleg a legjobb eredményt, viszont ezek szerezhetők be a legdrágábban. Összehasonlítottuk az eredeti keményfém kapák, valamint az eredeti páncélozott, edzett kapák élettartamát, és összeállítottunk egy költségkalkulációt.

Technika: 

Különböző tömegű és nedvességtartalmú szalma vagy különböző cséplőrendszerek után a bálázók tömörítési nyomása és a bálák súlya gyakran nagyon eltérő. A szögletes bálák tömegének szúrópróbaszerű ellenőrzéséhez egy utólag felszerelhető bálamérleget mutatunk be.

Gazdavélemény:

Jó talaj nélkül a lovardában sincs munka. Szinte mindenhol a világban kistraktorok húzzák a pályákat, a versenyeken és a lovas mindennapokban is nélkülözhetetlenek. „Ha nincs fedeles lovardánk, hibátlan talajunk, nincs jártatógép vagy megfelelő személyzet, akkor kvázi nem tudunk dolgozni.”

A Profi magazin tartalma csak előfizetőknek érhető el!
Részletek itt: profimagazin.hu/elofizetes

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.