2022.12.01., csütörtök , Elza

Gépesítés

2018. október 05. péntek • 08:29

Merek azzal dicsekedni, hogy Strautmann géppel dolgozom!

Manapság már az új gépek vásárlását egyre jobban megfontolják a gazdálkodók, egyre több szempont együttállása szükséges a végső nagy döntés meghozatalához. Mercz János a közelmúltban bővítette gépparkját egy Strautmann VS 2005 univerzális szervestrágyaszóró pótkocsival, és már az első szórás után csak vigyorogni tudott.

Mercz János Kaposfőn gazdálkodik, egész életét áthatja a mezőgazdaság. “Körülbelül negyedikes voltam általánosban, már akkor traktoron ültem, még a régi kis kockabálázókkal segítettem édesapámnak.” A gazdálkodó 1988-ban végzett a csurgói mezőgazdaságigép-szerelő iskolában, és ahogy mondja, akkor eldőlt, hogy gépészember lesz belőle. “Ez egyben a hobbim is, egyszerűen nem is tudnék mást csinálni.


Ez a robosztus gép az, amire mindig is vágytam! - fotó: agrotrend.hu

A traktor és a föld szeretete mindig is annyira vonzott.” A családi gazdaságban működő MTZ-t már egészen kis korától ámulattal figyelte, a termelés eredménye is lenyűgözte, kevés nemesebb foglalkozást tud elképzelni, mint az élelmiszer előállítását. “Hála Istennek a fiam ugyanolyan pepitában, mint én.”

A Somogy megyei gazda klasszikus szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik, fő növényei a kukorica, a búza, a napraforgó, a repce, idén pedig az őszi borsó termelésébe is belekezdett. “Több állattartó ismerősöm jelezte, hogy szívesen vásárolnának tőlem valamilyen fehérjenövényt a tengerentúlról származó, génkezelt szója helyett. A szója mifelénk nem annyira terem meg, így a takarmány-cukorborsóra esett a választás.”

A gazdász barátok igényein túl az egyre inkább érzékelhető klímaváltozás, a nyaranta hirtelen érkező 30-40 fokos meleg is szerepet játszott a borsó gazdaságba vonásában. “Az őszi borsót októberben elvetjük, a télbe már 10 cm-rel megy, így van esélye, hogy túlélje, és onnantól majdnem azt lehet mondani, hogy júniusban le van aratva. Tehát mire jön a nagyon nagy hőhullám, addigra már letakarítottuk a földet, nincs akkora stresszhatás, mint a például a kukoricakultúráknál. “

A megye középső részén jellemzően homokos a talaj, átlagban 10-17 aranykoronás földeken gazdálkodnak. Szerves trágya nélkül nagyon nehezen tudnának dolgozni, és mivel saját telepükön nem foglalkoznak állattartással, máshogyan kell megoldaniuk a trágyabeszerzést.

“Az a szerencsénk, hogy a kaposvári cukorgyár megmaradt, onnan tudjuk hozni a mésziszapot, Keszthelyről pedig a kődarát, ami a homokos földeknél igen nagy előny.”


Még a kamionon kerekek nélkül is láttam, hogy ez tényleg egy csodálatos darab - fotó: agrotrend.hu

Gépparkját nagyon alapos utánajárást követően bővíti, legutóbb egy Strautmann VS 2005 univerzális szervestrágyaszóró pótkocsira esett a választása. “A gazdaságunk eljutott oda, hogy csak minőségi gépet veszünk, sajnos az olcsó húsnak híg a leve.” A gépválasztásnál az is szempont, hogy 10-12 év után még egy másik gazda is örömmel tudja használni, “ne a méhtelepre kerüljön”.

Mercz János körültekintő gépvásárló, ebben a folyamatban pedig az egyik legnagyobb mankót a videómegosztó csatornákon fellelhető gyakorlati kisfilmek jelentik. “Persze azért körbe is szoktam nézni, hogy a környéken a gazdatársaim használják-e a kiszemelt gépet, de Strautmann-nal a közelben senki sem rendelkezett, így még alaposabban feltérképeztem a márkát.”

A választásnál kiemelkedő szempont volt az alkatrészellátás és a szervizszolgáltatás. “Egy ilyen nagy értékű gépnél már alapvetőnek tartom, hogy probléma esetén 24 óra alatt érkezzen meg a szerviztechnikus, a futárszolgálatnak köszönhetően pedig maximum 48 órán belül akármilyen forgóeszköz kicserélhető.”

“Ennek a stabil gépnek nincsenek kisebb-nagyobb betegségei.”

A Strautmann VS 2005 univerzális szervestrágyaszóró pótkocsi fő kopó alkatrészei HARDOX acélból készültek, forgó részei kuplungokkal vannak levédve, a régebbi láncos konstrukciókkal ellentétben már mindenhol derékszöges hajtóművekkel, direkt kardánmeghajtással szereltek.

A kaposfői növénytermesztő korábban egy T-088 szervestrágyaszórót használt, azt viszont közel 30 évig. “A régi gépünk az idő előrehaladtával már úgy szórta a trágyát, ahogy éppen sikerült neki, ezért is örülünk ennek a hatalmas előrelépésnek, amit a komoly mérnöki brigáddal rendelkező Strautmann-nak köszönhetünk.” A korábban használt szóró esetében 4 tonna volt a maximum, most könnyű szerrel hordanak 16 tonnákat is, ami a kaposvári mésziszap szállítása szempontjából óriási hatékonyság-növekedést jelent, a szórásképről nem is beszélve. “Az csillagos ötös!” A két röpítőtányéros szórómű a Strautmann gép esetében 26 méter szórási távolságot jelent, amely a legfontosabb, hiszen a hatékonyság-növekedés itt a legnagyobb, mivel egyenletes mennyiség nagy felületre kerül kiszórásra.

“Az égvilágon semmilyen problémánk nincs a trágyaszóróval, de ha lenne, a Strautmann minőségi szolgáltató rendszerének hála egyébként se esnénk kétségbe.”

Az alkatrészellátottság és a szervizszolgáltatás mellett a kereskedő megfelelő hozzáállását és felkészültségét is elengedhetetlennek tartja a gazda. “Keller Károly, a Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. értékesítési igazgatója olyan paramétereket mondott, amik valósak. Az új trágyaszórónk 100 százalékban azt hozza, amit ígért nekünk. Ezt nagyon megbecsülöm!”

“Ez a 21. század felső kategóriája!”

“Ha Isten megsegít jövőre - ezt még Károly nem tudja - és az egyik nagy pótkocsimat sikerül eladni, akkor a helyett is egy Strautmann-os forgózsámolyos pótkocsit fogunk venni.”

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.