2020.04.09., csütörtök , Erhard

Gépesítés

2020. február 11. kedd • 09:37

MSR Bot meztelen csigairtó robot

A kesseli egyetem két fiatal kutatójának ötlete alapján, a JKI (Julius Kühn Institut – Növényvédelmi Kutató Intézet, Braunshweig) és a KomTek vállalkozás kivitelezésében megszületett autonóm robot, képes felismerni és megsemmisíteni a területen és a növényeken található meztelen csigákat, amelyek az utóbbi időben nem csak a kertészeti kultúrákban, hanem a repceföldeken is jelentős károkat okoznak.

Az akkumulátor meghajtású, két 300 Wattos villanymotorral működtetett, 3D kamerával- és halogén megvilágító lámpákkal felszerelt berendezés, beprogramozott GPS koordináták mentén járja be a területet - írja a Profi Magazin.

fotó: pixnio.com

A kamera többféle automatikusan cserélődő fénymegszűrővel dolgozik, mindig a megvilágítás és a területen uralkodó fényviszonyoknak megfelelően választja meg a fényszűrőjét. A kamera által készített képek feldolgozása alapján ismeri el és a csigákat és azonosítja azok pozícióit.

A robot elején elhelyezett 2 méteres vezetősínen mozgó, elektromos működtetésű szöges tappancsával keresi meg a mesztelen csigákat és elpusztítja azokat. A tappancs felülete barázdált a tüskéi rugó ellenében behúzódnak. Ez azért szükséges, hogy a szennyeződések ne tapadjanak fel, ill. könnyen eltávolíthatók legyenek.

A berendezés területre vetítve megszámolja a megsemmisített mesztelen csigákat, ill. azok elhelyezkedését a területen térkép szerűen képes rögzíteni is. Ez a fertőzöttség megítélése szempontjából lehet fontos.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.