2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Gépesítés

2019. január 31. csütörtök • 11:02

Nem az a lényeg, hogy új legyen: növekszik a használt gépek piaca

Az agráriumban önerőből vásárlók nagy része inkább használt gépet szerez be, mint újakat.

Bár továbbra is dinamikusan nő az új mezőgazdasági eszközök, gépek forgalma, ezzel párhuzamosan a használt piac is folyamatosan bővül. A nagyobb gazdaságok és a pályázatok nyertesei az új eszközöket keresik, míg a kisebb gazdaságoknak inkább a másodpiac a realitás - olvasható egy somogyjádi gépárverés közleményében.


Az aukciójára több mint hetvenen regisztráltak már - fotó: Gold Communications

Óriási az érdeklődés a február 7-i, somogyjádi, élő mezőgazdasági gépárverés iránt.

- A használt agráripari eszközök piaca ugyanolyan dinamikusan növekszik, mint az újaké.

Nem ez az első ilyen árverésünk, és mindet komoly érdeklődés kísérte, ami azt bizonyítja: van helye a kipróbált termékek helyszíni értékesítésének is - mondta el az aukciót szervező Intergavel Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Kocsis Csaba megállapítását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is alátámasztják. Az elmúlt három évben sorozatban bővül a mezőgazdasági gépek, berendezések forgalma.

A gépberuházások értékének 58 %-át az erőgépek, 42 %-át az erőgépek munkagépei és az egyéb gépek jelentik.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) 2018 első félévét elemző összesítése tovább árnyalja a piacot: az új eszközök vásárlását elsősorban az uniós és más gépbeszerzési támogatások élénkítették, és a nagyobb gazdaságokra voltak jellemzők.

Az önerős beruházások jelentős része ugyanakkor inkább a használt piacon realizálódott, és a kisebb gazdaságok választották ezt a beszerzési forrást. Az eddigi regisztrációk alapján a február elejére szervezett nagy árverés is elsősorban az utóbbi szereplők körében népszerű.

agrotrend.hu / Gold Communications

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.