2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Gépesítés

2018. július 04. szerda • 12:36

Növekszik a feszültség az USA és a Kereskedelmi Világszervezet között

Donald Trump hétfői sajtótájékoztatóján jó pár kérdés felmerült a Kereskedelmi Világszervezettel való kapcsolatáról, illetve a tervezett vámintézkedéseiről.

- A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nagyon, nagyon rosszul bánt az USA-val. Remélem ezen változtatni fognak – jelentette ki az amerikai elnök.

Trump szerint az USA tagságával nem részesül semmilyen előnyben, sőt még hátráltatja is őket a világszervezet. Hangsúlyozta, hogyha nem változtat a WTO a hozzáállásán, akkor annak következményei lesznek - olvasható a Successful Farming oldalán.

A sajtótájékoztatón szó esett az ország és az Európai Unió (EU) kapcsolatáról is, amely az utóbbi napokban nem volt éppen konfliktusmentesnek nevezhető. Már tervben van, hogy Trump és az EU képviselői megpróbálnak közös nevezőre jutni a kereskedelmi ügyeket illetően.

"Szerintem az EU meg fog próbálni kiokoskodni valamit, ami egyébként akár jó is lehet. De ha mi találnánk ki valamit, az is jó lenne. Viszont ha nem sikerül, akkor nekünk az változatlanul csak jót jelent, hiszen ömlene be a rengeteg kocsi az országba. Nemde?"

- fogalmazta meg gondolatait Trump.

Az acél- és alumíniumbehozatalt érintő vámintézkedéseket követően, az USA a járművek és alkatrészeik vámjainak emelését tervezi. 


fotó: Pixabay

Az EU pénteken figyelmeztette az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumát, hogy ez az intézkedés rosszul sülhet el és kereskedelmi partnereiket ellenintézkedések bevezetésére kényszerítenék.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint hiba lenne ez az intézkedés az USA részéről és arra törekednek, hogy ezt tudassák az amerikaiakkal. A bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a hónap végén Washingtonba utazik.

"Legyen szó politikai vagy éppen technlógiai tényezőkról, nem fogjuk sajnálni az energiáinkat, hogy megelőzzük ennek az intézkedésnek az érvénybe lépését"

- nyilatkota a bizottság egyik szóvivője.

2017-ben az EU gépkocsiexportja az USA-ban elérte a 37.4 milliárd eurót, míg az utóbbi fél csak 6.2 milliárdat tud felmutatni. Az európai gépjárműgyártók közel 2.9 millió autót állítanak elő az USA-ban, ezzel pedig 120 ezer munkalehetőséget biztosítanak. Viszont ha ehhez a számhoz hozzávennénk az autó- és alkatrész-kereskedéseket, akkor az európai gyártók 420 ezer munkahelyet támogatnak a tengerentúlon.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.