FÓKUSZBAN

A Natura 2000 támogatások adózása az őstermelők esetében

A Natura 2000 támogatások adózása az őstermelők esetében

A Natura 2000 kompenzációs támogatás célja a Natura ...

A hét témája: Aki a termőföldről gondoskodik, a jövőről gondoskodik (+Videó)

A hét témája: Aki a termőföldről gondoskodik, a jövőről gondoskodik (+Videó)

A talajtípusra szabott gazdálkodásról címmel szervezett ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Gépesítés

2017. május 25., csütörtök • 08:01

Ön ARAT vagy csak aratgat? Így lehet napi 8-10 hektárral többet betakarítani!

„Napi 8-10 hektárral kevesebbet tudtam aratni a területek jellegzetességei és a kombájnom gyári adottságai miatt. Ezért minden egyes munkanap az elmaradt bevételem 180-200ezer forint volt. A változékony időjárás miatt lecsökkent a használható napok száma, így kiemelten fontos, hogy hatékonyan, gyorsan és kisebb költséggel tudjuk betakarítani a gabonát.”

Szaniszló Máté az Agroszán Bt tulajdonosa Borsodban 420 ha saját területen gazdálkodik, valamint 900 ha-on béraratást végez az Alföldtől a Szlovák határig. A talajadottságok és a terméshozamok is nagyon változékonyak. A sík területtől kezdve a meredek emelkedőkig, a gyenge gabonától a nagy terméshozamokig minden megtalálható.

Milyen problémával fordultál az Agrooptimához?

A kombájnom 460 le-s motorja nagyobb terheléskor (fogósabb, erősebb foltba, dombosabb részhez, vagy süllyedős talajhoz érve) 2200-as motorfordulata - ahol a cséplő megfelelően dolgozik- 1.950 1/perc-re is leesett. Ilyenkor lassabban tudtam haladni, mint a kombájn áteresztőképessége megengedett volna. Főleg gabona béraratásnál ez az időveszteség nem engedhető meg.

Milyen hátrányt okozott a fordulatszám ingadozása, a gép gyengesége?

Nem tudtam kihasználni a kombájn cséplő és tisztítórendszerének az áteresztő képességét. Lassabb volt vele munka, ez jelentős anyagi veszteségeket okozott.

Miért épp az Agrooptima?

Ez egy hosszabb történet. Megkeresett egy másik cég, hogy vállalják a gép erősítését, optimalizálását. Tetszett az ígéret, így belevágtam. Kijöttek, rátöltöttek egy másik beállítást a kombájnra, amely által erősebbé kellett volna válnia. A próba során nem éreztem erősebbnek a kombájnt, viszont sokkal többet fogyasztott a gyári beállításhoz képest. Mikor ezt mondtam nekik, módosítottak a beállításokon, így megjött a hiányolt erőtöbblet, viszont a fogyasztás még mindig sokkal magasabb volt a gyári értéknél. Számolásom szerint ez a többletfogyasztás 500.000 Ft-os plusz kiadást jelentett volna nekem évente. Velük visszaállíttattam a gyári állapotot. Az interneten kutatva csak egy céget találtam, aki rendelkezett a megfelelő referenciákkal és korrekt tájékoztatást, segítséget adott.

A szekszárdi telephelyű Agrooptima Szerviz Kft. messzinek tűnt, ha el kell jönni hozzám, vagy nekem kell menjek (a kombájn ’agyával’). A korábbi kudarc után voltak aggályaim, viszont a referenciák és korrekt, részletes tájékoztatásuk a munkafolyamatról, a szerződésben is leírt garanciák bizalmat építettek, így belevágtam.

Milyen javulásokat tapasztaltál?

Mindjárt észrevettem a különbséget. A motor csúcsteljesítménye 10%-al növekedett, de sokkal rugalmasabb lett a gyárihoz képest. Nagyobb terheléskor 2100 1/perc-es fordulat alá nem esik a motorfordulat, és ezt is könnyedén, gyorsan kidolgozza. Nehéz körülmények között tudok vele úgy dolgozni, mint a gyári beállítással könnyű viszonyok között. 9,2 m-es vágóasztal van a kombájnon, szinte állandóan megy a szecskázó is. Ha nedves, fogós, nagy tömegű a szalma, akkor lehet igazán észrevenni a különbséget. Gyári beállítással a motorterhelés könnyű viszonyok között 97-98% volt, most az Agrooptima optimalizált beállítással 70-75%-ra csökkent. Nehéz körülmények között sem megy 90-92% fölé.

Változott a gép fogyasztása?

Hektáronként 1-1,5 literrel kevesebbet fogyaszt most a kombájnom, vonuláskor 1l/km-ről lecsökkent 0,8 literre. Mindenképpen spórolok az eredetihez képest, nagyon hamar megtérült a befektetett pénzem.

Hogyan profitáltok még a munkánkból?

Gyorsaság. A változékony időjárás miatt nagyon fontos, hogy a termény időben a magtárakba kerüljön. Ha megázik, csökken a minőség, kipereg a szem. Egy nap alatt 8-10 hektárral többet tudunk learatni, kevesebb üzemanyaggal. Emelkedőnek felfelé, menet közben ürítve is bírja a motor.

Tapasztaltatok bármilyen mellékhatást?

Az optimalizálás előtt megállapodtunk az Agrooptimával, hogy bármilyen mellékhatás vagy túlfogyasztás esetén azonnal visszaállítjuk a gyári beállításra és visszakapom a beállítás árát. Ez a szerződésbe, munkalapra is le lett írva, 30 napos próbaidővel.

Semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam, ugyan úgy indul, olyan a hangja, a hűtővíz hőmérséklete 40 fokban is stabilan 88-92 C fok között van, mint a gyárival. A jelenlegi optimalizált beállítás eredményesebb mint vártam, nagyon szépen, könnyedén és megbízhatóan dolgozik a gép már közel 2 éve.

Végül, ami mindenkit érdekel, mennyibe került ez Neked?!

Nos, ahogy mondtam, volt egy korábbi próbálkozás, amely némileg olcsóbb ajánlat volt, de semmilyen eredményt nem hozott. Az Agrooptima kombájnoptimalizálást 300 - 500 ezer forint között vállal, figyelembe véve a gép sajátosságait, technikai jellemzőit. Az enyém egy erős középkategória volt, nem mondanám olcsónak. De hát, a gép sem volt az, és ha megtérülést nézem, akkor igazán nagyon jó döntés volt, így közel 2 év távlatában.

Ön is arat? Számoljon! Kérjen 60 napos teszt lehetőséget kockázat nélkül!

Miért jó az Agrooptima Optimalizálással folytatni a munkát?

 • Erőtartalék keletkezik a motorban: könnyebb munkavégzés, csökkenő üzemanyag fogyasztás.
 • Nagyobb hozamú gabonában, amikor a motorerő volt a kombájn gyenge pontja, ki tudja használni a gép áteresztő képességét.
 • Emelkedőnek nem esik a fordulat: a cséplés, szecskázás minősége nem romlik.
 • Menet közbeni ürítés: idő megtakarítás.

Munkamódszerünk lényege

 • Védjük a gép alkatrészeit -> biztonságos erő1
 • 4-8% fogyasztás csökkenés2 -> gyors megtérülés
 • Ha van egyedi kérése, mondja el és figyelembe vesszük
 • A végzett munkára és a szerelt alkatrészekre örök garanciát vállalunk3
 • Biztonság. Erő. Referencia. 18 év tapasztalat 6000 optimalizálás
 • 100% Magyar tulajdonú cég, hazai telephellyel.

 

 

Nyári betakarítási akciónk 2017. augusztus 31-ig érvényes

 • Meghosszabbított teszt, hogy biztosra menjen! 30 helyett most 60 nap teszt, a beállítás árának garantált visszatérítése, ha nem lenne 100%-ban elégedett.
 • Díjmentes kiszállás Magyarország területén!

Adja meg a gépe adatait és kérjen ajánlatot

traktor - kombájn optimalizálásra

vagy hívjon most: 20/276-4560!

1 Nem építünk be tuningboxot, nem módosítjuk a gép elektronikáját. Kizárólag gyári gépekkel és beállításokkal garantáljuk a biztonságos eredményt.

A fogyasztáscsökkenés akkor garantált, ha a gép műszaki állapota kifogástalan, és a használat során megfelelő vezetéstechnikával kihasználják az alacsony fordulati forgatónyomaték többletet. Betakarítógépeknél, ahol a motorfordulatot nem lehet csökkenteni, ott a létrejövő erőtöbblet miatt kisebb terhelésen üzemelő a motor könnyebben dolgozik, ezért csökken az üzemanyag felhasználás. A feltüntetett érték az ügyfélvisszajelzések szerinti átlag.

3 Amíg a gép az ön tulajdonában van, él a garanciánk. Ha a gépet eladja, akkor a garancia idő a munka időpontjától számított 2 év. Részletek a dokumentációban.

(x)

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.