FÓKUSZBAN

Frissült a NAK gazdálkodói kézikönyve

Frissült a NAK gazdálkodói kézikönyve

Aktualizált tartalommal érhető el a kézikönyv, ami ...

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A szabályos, előírás szerinti növényvédő szer felhasználás biztonságos ...

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

A kistraktor a szüretelőkocsi vontatásában, sorközkaszálásban ...

Gépesítés

2017. január 09., hétfő • 12:10

Őrzik helyüket a dobogósok – ezekkel a gépekkel dolgoztak a gazdák 2016-ban

Összeállt a szántóföldi gépeket gyártók DLG Image-barométere.

A DLG (Deutsche Landwirtschafts-Geselschaft – Német Mezőgazdasági Társaság) minden évben megkérdezi a német gazdákat az általuk legjobbnak minősített és preferált mezőgazdasági inputokat gyártók és különböző szolgáltatásokat nyújtó cégekről, akik véleményüket 0-100-as, illetve 0-50-es skálán pontozással nyilváníthatják ki.

A pontozásnál a preferált cégek ismertségét, a velük kapcsolatos elégedettségüket (márka, gép, szolgáltatás), valamint a cégek innovációs és kommunikációs készségét kell figyelembe venni. Az értékelések kiterjednek a szántóföldi növénytermesztés gépeire és márkáikra, az állattartási technológiák gépeinek és berendezéseinek gyártóira, mezőgazdasági inputanyagok (vetőmagok, műtrágyák, növényvédőszerek, takarmányok, premixek, állategészségügyi anyagok stb.) szállítóira, a megújuló energiatermelő berendezések gyártóira, a pénzügyi szolgáltatókra (bankokra, biztosító társaságokra), illetve a mezőgazdasági tanácsadó szervezetekre.

Mintegy 1000 gazdát kerestek meg a felmérés során, amelyből 700 adott értékelhető választ. A feldolgozás során országos, országrészekre (keleti-, nyugati-, északi- és déli tartományokra) a gazdák korcsoportjaira kiterjedő (fiatal, középkorú, idős), valamint az üzemek mérete szerint (kicsi: 20-50 ha közötti, közepes: 50-100 ha közötti és nagy:100 ha feletti) differenciált értékeléseket is készítenek. A DLG az értékelés eredményeit minden év novemberében, tavaly és páros években az általa rendezett az EuroTier 2016 kiállításon, páratlan években pedig az Agritechnica gépkiállítások alkalmával teszi közzé. A sok táblázatból és értékelésekből felépülő anyagból, most a hazai vállalkozók és vállalkozások számára is jól használható a szántóföldi termelési technológiák gépszállítóira, illetve márkáira vonatkozó értékelés főbb eredményeit tesszük közzé.

A szántóföldi gépeket gyártók összesített TOP 10-es listájában megőrizték helyüket a korábbi dobogósok, sőt az első hat helyezett sorrendjében sem történt változás. A 7. helyezett New Holland növelve a pontszámait, a tavalyi tízedik helyről tornázta fel magát a hetedikre, megelőzve az utána következő, azonos pontszámú három gyártót: a Case IH-t, a Deutz-Fahr-t és a Krone-t.

A listában a Deutz-Fahr a legnagyobb vesztes, amely a 6. helyről csúszott le a holtversenyben a 9. helyre, de a Krone helyezése és pontszáma is romlott. A TOP 10-es listában kettő kivételével csak német cégek szerepelnek, amely azt mutatja, hogy a megkérdezett gazdák elsősorban a hazai vállalkozásokat preferálják jobban.

Területenként azonban mutatkoznak eltérések, a keleti tartományokban a Claas-t sorolták az első helyre és a Fendt csak a dobogó harmadik fokát érdemelte ki. A Horsch megelőzve az Amazone-t és a Lemken-t is, a 4. helyen végzett. A Deutz-Fahr be sem fért az első tízbe és bekerült helyette a Väderstad. A nyugati országrészben a Fendt és a Claas is megőrizték vezető helyeiket, a Lemken azonban leszorította a dobogó harmadik helyéről a John Deere-t. A Deutz-Fahr és a Krone is jobb (6., illetve 7.) helyezést ért el, mint az országos összesítésben. Kikerült ugyanakkor a tízes listából a Horsch és bekerült a francia Kuhn. A New Holland végzett a 10. helyen.

Északon maradtak a dobogós helyezettek és az utánuk következő két helyezett is (Amazone és Lemken). A New Holland eggyel előrébb lépett, a Horsch pedig kettőt hátra. Kiszorult a TOP 10-ből a Case IH és bekerült helyette a Kverneland. A déli tartományok listájában az első hat helyezett egyező az országos összesített listával. Ugyanakkor kikerült onnan a New Holland és a Krone, és bekerült helyettük a Kuhn, valamint a Pöttinger. Ez utóbbi mindjárt a 7. helyen végzett. A Kuhn is a 9. helyet szerezte meg magának és regionális lista végén pedig a Deutz-Fahr található.

Az üzemméreteket reprezentáló listákban valamennyi méretnagyságnál egyértelmű a Fendt első és a Claas második helye. A John Deere a nagyüzemeknél tudta megtartani az országos harmadik helyét. A kis- és közepes üzemeknél az Amazone szorította le a dobogóról. Ez utóbbiaknál a Horsch be sem került a legjobb 10 közé, ugyanakkor a nagyüzemeknél hozta az összesítésben is elért hatodik helyét. A kis- és közepes méretű üzemeknél az előkelő 6.helyen szerepel a Deutz Fahr, míg a nagyoknál kiszorult a TOP 10-ből. Valamennyi méretkategória tízes listájába bekerül a 7.-9. hely valamelyikére a Case IH és a New Holland is. A Krone a közepes méretű és a nagygazdaságok preferencialistáján szerepel, a kicsikén nem, míg a Kuhn-t a nagyok nem helyezték, bekerült a listájukba azonban a Rauch. A Pöttinger is csak a kicsiknél volt nyertes.

A gazdák korcsoportjai által készült listákban a dobogós helyezettek az országos összesített listával megegyezők. A 30 év alattiak a Lemkent jelölték a 4.helyen és csak hatodikként az Amazone-t, addíg a 40-50 év közöttiek, valamint a 60 év felettiek megtartották az Amazone-t ebben a pozícióban. A fiatalok és középkorúak a középmezőnyben helyezték a Horsch-t, az idősebbek nem preferálták azt a tízben.

Érdekes, hogy a fiatal gazdáknál nem fért be a tízes listába a dinamikusan modernizáló Case IH, helyette bekerült a Kuhn, középkorosztálynál a Krone esett ki és bejött a Kverneland, az idősebbeknél a Horsch helyett a Rauch kapott helyezést érő több pontot.

agrotrend.hu / Dr.Hajdú József