2019.12.11., szerda , Árpád

Gépesítés

2019. június 20. csütörtök • 12:52

Pöttinger Impress 185 V Pro

Körbálázó kihúzható késtartóval

A Pöttinger első alkalommal mutatta be új saját körbálázóját. A kihúzható késtartó fiók kiemelkedő egyedi jellemzője az Impress bálázónak. Az egyik első nullszériás gépet próbálhattuk ki szalmabetakarításkor.


A Pöttingernek állandó és változó kamrás bálázók vannak a programjában, mi a változó kamrás változatot próbáltuk ki. Fotók: Brüse

Christian Brüse

A Pöttinger az Impress gépekkel most a saját útját járja a körbálázók között, igazán új dolgokba kezdett, és ezért egyből egy átfogó saját bálázóprogramot mutatott be. Egyaránt kínál állandó és változó bálakamrás gépeket és kombinált bálázó-bálacsomagoló kialakításokat.

Az 1,85 méter átmérőjű bálákat készítő, változó kamrás bálázó rendkívül kompakt. A burkolat alatt az Im-press számos különlegességet kínál. Először is az úgynevezett Lift-Up rotort, ami a terményt önmagán átemelve továbbítja. Négy csillagból áll, szélessége 1,16 m, és 650 mm átmérőjű. Mély elhelyezésű, ez optimalizálja a terményáramlást.

A Pöttingernek valóban sikerült egy szinte teljesen egyenes szállítási vonalat kialakítani a tarlón fekvő rendtől kezdve a bálakamráig.

Az ívek jól követhetők, amelyeket a terménynek a rendfelszedő adapternél, a rotorhoz való átmenetnél és a rotor felett be kell járnia. A terményt a lengő felfüggesztésű (kb. 12 cm-es út), 2,30 m széles, vezérelt ujjas rendfelszedő adapter veszi fel. Öt ujjsor gyűjti össze a terményt, mindkét oldalon két csiga szűkíti és támogatja a terményáramlást a rotorhoz. Az előtömörítésről rugózott rendleszorítók és terelőujjak gondoskodnak a rendfelszedő adapter felett.

A terményáramlásnak megfelelően a késeknek természetesen felülről kell a rotorba nyúlniuk. Ezzel és a kihúzható késtartó fiókkal a Pöttinger egy egészen különleges ötletet valósított meg. Kiszereléskor a késtartót hidraulikusan ki tudjuk fordítani, majd levesszük a sasszeggel biztosított hidraulikus hengereket.

A gép jobb oldalán ezután egy többfokozatú karral kireteszeljük a csúsztató mechanizmust, majd az egész fiókot egyszerűen kihúzzuk. A Pöttinger vezetősíneket és megfelelő golyóscsapágyakkal ellátott görgőket alkalmaz, hogy tartósan biztosítani tudja a fiók könnyű mozgatását. Ha a fiókot kihúzzuk, a kések csípőmagasságban helyezkednek el, ami ergonómiai szempontból kedvező pozíció.

A többfokozatú kar segítségével ekkor a kések tengelye excenterrel kireteszelhető, és a késtartó kifordított helyzetben rögzíthető, így a késeket ki lehet venni vagy meg lehet forgatni. A Pöttinger a késekre a „Twinblade” elnevezést használja, ami dupla pengét jelent. A kések mindkét oldala egyforma, és a kopás mértékétől függően megfordíthatók.

A kétoldalú használattal megduplázódott a kések élettartama, ez költségmegtakarítással jár. A kések egyedi mechanikus túlterhelés elleni védelemmel is rendelkeznek.

Az elméletileg lehetséges vágáshossz a Pöttinger adatai szerint 36 mm, ami saját ismereteink szerint egyenletes elosztás mellett a legrövidebb vágáshossz a bálázók összehasonlításában.

A kések 0, 16, 16 és 32 csoportokban kapcsolhatók. Jelenleg még ezt a kiválasztást mechanikusan kell elvégezni, a sorozatgyártás idejére ígérik a hidraulikus kapcsolást. Itt is található még egy különlegesség: a gyártó szerint a használaton kívüli kések a késtartó alján olyan pontosan zárják le a réseket, hogy semmilyen anyag sem tud lerakódni és a működést gátolni.

Eltömődés esetén a késtartó egyébként felfelé kifordítható, így az anyagnak több helye van. Ezt a funkciót akkor is lehet használni, ha egyáltalán nincs szükség vágásra: a késtartó ebben az esetben is megemelhető, és az anyagáramot biztosító csatorna 45 mm-rel bővíthető, ami nagyobb áteresztőképességet tesz lehetővé.

Közvetlenül a rotor mögött található még egy kis tisztogató rotor, ami a tömörítődoboknál lehulló terménydarabokat visszavezeti a „takarmányszőnyegre”, és emellett támogatja a terményáramot.

Az anyag ezután a bálakamrába kerül a két magképző dobra. A bálázóhevedereket a Pöttinger úgy helyezte el és vezette meg, hogy a kamra kezdettől fogva nagyon kicsi és sokszögű, ami biztonságos indítást garantál, és lehetővé teszi a korai tömörítést. A bála tömörsége hidraulikusan beállítható, a Pöttinger három laza kezdőzónával számol. Három, egyenként 370 mm széles, végtelenített heveder tömöríti a terményt a megfelelő átmérő eléréséig.

A kötözés hálóval történik, a háló maximum 1,30 m szélességű és 4000 m hosszúságú lehet. A Pöttinger opcionálisan zsineges és fóliás kötözőrendszert is tervez. A háló bevezetése a jobb oldalról történik, egy központi csavar rögzíti a középső részt, majd a háló az állványról egyszerűen befűzhető. Automatikus üzemmódban a kötözés azonnal elkezdődik, ha a bálázó megáll. A megfelelő jelet az ISOBUS-kompatibilis gép a traktorról kapja.

A hálót egy bevezető lemez engedi a kamrába, ahol a bálához rögzül, ami magával húzza azt. A háló helyzete „Pro”-felszereltség esetén az ISOBUS-terminálon szabadon megválasztható. A valamivel egyszerűbb kialakítású „Master” gépek egyszerű terminállal rendelkeznek.

Ugyancsak a „Pro” gépekhez van fenntartva az úgynevezett Prestart-funkció; ami a kamrát már röviddel a kötözési folyamat befejeződése előtt kinyitja. Ez az állásidőket csökkenti minimálisra.

Ehhez a funkcióhoz tartozik az is, hogy a kamra csak addig van nyitva, ameddig szükséges, ami szintén időt takarít meg. Egy meredek rámpa addig engedi a bálát biztonságosan a kamra mögé gurulni, amíg a kidobáshoz már nem kell hátrafelé menni.

Az Impress gyorstesztjéhez szalmát báláztunk. Sajnos itt nem tudtuk méréssel ellenőrizni a Pöttinger állítását, mely szerint a bálázást bármikor, bármilyen körülmények között el tudja kezdeni a gép.

A bérvállalkozó, aki a bálázót a tavalyi idényben használta, eddig nem észlelt problémát vele kapcsolatban.

Kisebb problémák adódtak azonban a háló kötözésekor; itt a lerakódó pelyva akadályozhatja a kötözést. A Pöttinger ezen még változtatni fog.

Ezenkívül egyébként a teszt során minden problémamentesen működött. A behordó szerkezet a terjedelmesebb rendeket is tisztán felszedi, és a speciális kialakítású rotor a kamrához illeszkedő szélességben továbbítja a terményt, így megfelelő méretű és alakú bálák készülnek. Természetesen ezt egy körültekintő vezetési stílus támogathatja. A kész bálákat nem tudtuk megmérni, de a szubjektív benyomásunk alapján rendezettek voltak, és szinte kezdettől fogva tömörek.

A „Pro” bálázók hajtása az 1000-es TLT-ről történik. A bálázó igény szerint csatlakoztatható a traktor első vagy alsó vonószerkezetéhez.

A hajtás egy Walterscheid kardántengelyről egy Comer hajtóműre érkezik, és onnan ágazik el balra, ahová minden hajtás becsatlakozik (kivéve az adapter két terelőcsigája).

A gép jobb oldalán található minden elektronikus és hidraulikus elem, és természetesen a késtartóhoz való hozzáférés is. Az egyrészes oldalburkolatok a magas vezetők számára is kellő mértékben felhajthatók. A hálós kötöző olyan magasan van elhelyezve, hogy alapkivitelben a vonórúd mellett mindkét oldalon fellépőre van szükség. A nullszériás tesztgépen a bal oldalon egy állvány található, ami a hozzáférést biztosítja.

Az ISOBUS-kompatibilis Pro-változathoz Loadsensing-hidraulika is tartozik a megfelelő csatlakozókkal és a már említett terminállal, valamint 32 késes Flexcut vágóegységgel (egyébként az alapkivitel 16 késes) és a kicsit nagyobb, 500/60 R 22.5 méretű gumiabroncsokkal, illetve szélesebb rendfelszedő adapterrel rendelkezik.

Részletek röviden:

  • A kötözőegységbe helyezett hálótekercs mellett két további tekercs helyezhető el a gépen.
  • A Pöttinger a kamra alá egy lemezt tervezett a törmelék felfogásához.

Összegzés: a Pöttinger az Impress bálázókkal első alkalommal dobott piacra teljesen saját fejlesztésű körbálázót. Különlegessége az oldalt kihúzható, 32 késes késtartó fiók, ami lehetővé teszi a 36 mm-es elméleti vágáshosszt. Az általunk vezetett változó bálakamrás Impress 185 V Pro 1,85 m átmérőig készít bálákat, a bálakamrát a Pöttinger úgy tervezte, hogy majdnem a bálázás kezdetétől egyenletesen és folyamatosan tömörít.

A Pro-változat néhány érdekes jellemzőt tartogat még, ami különösen bérvállalkozók számára lehet érdekes. A gép minden technikai jellemzője ellenére nagyon kompakt, és ennek megfelelően jól áttekinthető.

A Pöttinger gyár már sorozatgyártásban gyártja a tesztben szereplő Impress bálázókat. A gyártási darabszámait folyamatosan emeli a tervek szerint 2000 db/ évig.


A bálakamra négy tömörítődobbal és három végtelenített hevederrel rendelkezik. A terményt a rotor szállítja, ami a rotor fölött áthaladva jut a bálakamrába.


A behordó szerkezet terelőujjas rendleszorí-tóból, vezérelt adapterből, adagolóhengerből és a Lift-Up rotorból áll, ami a terményt szétteríti.


Az elektronikát, valamint a hidraulikavezérlést a Pöttinger a jobb oldalon helyezte el. A bal oldalon a lánchajtás található.

Adatiránytű

Pöttinger Impress       185 V Pro
Hosszúság/szélesség   5,10/2,76 m
Tömeg            4950 kg
Bálaméret       0,90-1,85 x 1,20 m
Adapter           2,30 m, 5 vezérelt ujj
Rotorszélesség/átmérő            1,16 m/640 mm
Kések/vágáshossz       32/36 mm
TLT-fordulatszám      1000/perc
Tömörítődobok/hevederek     4/3
Kötözés hálóval          1,30 m szélességig
Gumiabroncs mérete 500/60 R 22.5
Szállítási sebesség      50 km/h
Teljesítményigény      74 kW/100 LE

A gyártó adatai


A gép különlegessége a jobb oldalon kihúzható késtartó. Rendkívül megkönnyíti a karbantartást és a késcserét, eddig egyedülálló. A vezetősín golyóscsapágyakkal ellátott görgőkön fut.


A kötözőháló tekercsét ez a szorítócsavar rögzíti és szabályozza. Sajnos a hálót csak jobbról lehet behelyezni.


A kész bálák szép formájúak, szabályos széllel, és megfelelően tömörítettek.

agrotrend.hu / Profi magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.