2019.10.22., kedd , Előd

Gépesítés

2019. június 15. szombat • 10:26

Pöttinger Terradisc 10001T kompakt tárcsás borona „Hektárvadászat” ISOBUS-rendszerrel

A gyártók számára a nagy munkaszélességű félig függesztett munkagépek státuszszimbólumnak is számítanak.

A Pöttinger ebben a csoportban is szeretné megcsillogtatni a tudását, és a Terradisc 10001T 10 m munkaszélességű új csúcsmodelljével mutatkozik be, de már elkészült a 14 méteres változat is, amely vonókocsis, féligfüggesztett kialakítású rendszerben végzi az összecsukást, illetve a szétnyitást.

10 m széles, 13 t súlyú: a Pöttinger egy új fegyvert kínál a hektárvadászathoz.

A tarlóhántást gyorsan elvégző nagy munkaszélességű kompakt tárcsás boronák vannak jelenleg divatban; akkor is, ha a tavalyi száraz nyáron nem kellett sietni a tarló megmunkálásával – legalábbis Németország nagy részén.

A Pöttinger ezért kifejlesztette az új 8001 és 10001T (illetve 14001T) modelljeit vonókocsis féligfüggesztett kialakítású rendszerben végzett összecsukással, illetve szétnyitással. A Lemken Gigant vezető modellhez hasonlóan a tárcsás borona teljes munkavégző felületét egy hidraulikus munkahenger emeli a járószerkezet fölé, függőlegesen felfelé.

Ezután a két szárny oldalirányban összecsukódik, és ráfekszik elöl a hosszú vonórúdra.

A több mint két szegmenssel végrehajtott, szendvics formában történő összecsukáshoz képest előny az egyenletes tömegeloszlás teljes szélességben a munka során, illetve a súlypont szállításkor viszonylag alacsony.

A Pöttinger nemcsak a csukás/nyitás módszerét alakította át: az osztrákok az ISOBUS-változattal igény szerint egy csúcstechnológiás boronát is kínálnak.

A több mint 13 t súlyú kompakt tárcsa különböző átmérőjű vonószemekkel csatlakozhat a traktorhoz. Más csatlakozási lehetőségeket a Pöttinger nem kínál, mert a vonókocsis kialakítású rendszerben végzett összecsukásnak természetesen hátránya is van: az összecsukáskor elkerülhetetlenül negatív támasztóterhelések keletkeznek, amelyeket a gömbfejes vonószerkezet leszorító eleme hosszú távon nem képes ellensúlyozni.

A Terradisc ISOBUS változatát használva az ISOBUS-csatlakozón kívül csak a vezérlő, a hidraulikus nyomóág és a visszafolyóág vezetékét kell csatlakoztatni. Alternatív megoldásként a Pöttinger egy elektronika nélküli hidraulikus változatot is kínál, ami több mint 10 000 euróval kevesebb befektetési költséget jelent. A traktornak, vontatónak azonban ebben az esetben három kihelyezett hidraulikacsatlakozásra van szüksége.

Tesztünk során a Terradisc kompakt tárcsás boronát egy Case IH Quadtrac 620 traktorral vontattuk. Így egy kicsit „túlmotorizálva” dolgoztunk a kelet-szászországi Bautzen település közelében, hiszen a Terradisc egy 350 lóerős traktorral is biztonságosan vontatható.

Ráadásul a tavalyi nyárutón száraz talajon, nem több mint 10 cm munkamélységben dolgoztunk, mert a behúzáshoz egyszerűen hiányzott az adhéziós tömeg.

A kompakt tárcsás boronákat viszont általában nem is erre tervezték. Munkánk során a Terradisc 10001T a legjobb eredményt 4 és 6 cm munkamélység között, körülbelül 15 km/h sebesség mellett érte el. A talajt teljes felületén átvágta, és a tarlómaradványokat nagyon jól bekeverte.

Ha már a munkamélységnél tartunk: az elektronika minden bizonnyal itt jelenti a legnagyobb előnyt. A mélységbeállítás gombnyomásra történik, és nagyon pontos! Hátul a keret- és a tandemtömörítő hengerek között elhelyezkedő hat hidraulikus henger, valamint a merev támkerekek és a járószerkezet kerekeinél található két-két henger helyzetérzékelő szenzorokkal van ellátva.

Egy további érdekesség: a hátsó hidraulikus munkahengerek dupla kamrával rendelkeznek: míg az egyik kamra a táblavégi fordulási helyzetért és a mélységállításért felelős, addig a második kamra hidropneumatikusan csillapítja a gépet, hogy munka közben és a fordulóban ne billegjen.

Ha a kompakt tárcsás borona tárcsalevelei soronként ugyanabba az irányba néznek, akkor hibás beállítás esetén hamar előfordulhat oldalirányú húzás is – különösen ilyen munkaszélességek esetén. Ugyancsak az ISOBUS-terminálon keresztül történik az elektronikus Terradisc 10001T modellnél a munkaterület dőlésének pontos követése egy nagy hidraulikus hengeren keresztül, amely a tárcsasort függőlegesen szállítási helyzetbe húzza.

Ha a Terradisc szállító kerekei pontosan a Quadtrac nyomában haladnak, akkor a tárcsák megfelelő irányban vannak beállítva így a traktorvezetőnek lehetősége van rá, hogy domboldalon vagy lejtőn a tárcsás borona haladását gyorsan korrigálja – ez szép munka.

Egy hiányzó frissítés miatt a Quadtrac nem rendelkezett a legutóbb fejlesztett ISOBUSfunkciókkal, emiatt a joystick gombjaihoz nem tudtunk működési funkciókat hozzárendelni. Ez azonban elengedhetetlen lenne a táblavégi fordulási helyzethez, mert gyors sebesség mellett nem lehet pontosan megnyomni az érintőképernyőt.

Ráadásul a képernyőt többnyire az automata kormányrendszer foglalja el, amit 10 m munkaszélesség mellett szintén nélkülözhetetlennek tartunk.

Hidropneumatikusan csillapítottak az 5 m munkaszélességű tárcsasorok is. Ez lehetővé teszi a vezető számára, hogy beállítsa a csukást/nyitást végző hidraulikus hengerek nyomását, és így teljes szélességben befolyásolni tudja az oldalirányú talajkövetést is (+6° és -3° között), vagy a tárcsák egyenletes munkamélységét.

A ráépített tömörítő hengerek vásárlása esetén az ügyfelek a következő típusok közül választhatnak: csőpálcás henger, gumigyűrűs henger és vágó-tömörítő henger. A mi modellünkön 56 cm átmérőjű tandem Conoroll henger dolgozott, melynek dőlésszöge állítható. Lazább talajokon ezzel megakadályozható az első henger megsüllyedése.

A henger egyedileg csavarozott elemei ferde elrendezésűek – ez növeli a porhanyító hatást. Sárkaparók nélkül a hengerrel probléma nélkül lehet tolatni.

Amit még érdemes tudni:

  • A tábla végén a fordulási pozícióban a munkagép hátul a tandemhengerre, elöl a vonórúdra támaszkodik.

  • A Quadtrac leszereletlen vonórúdja megakadályozta a kis körívű fordulási manővereket a táblavégi fordulónál.

  • Az ikerkaros felfüggesztésű, 12,5 cm tárcsalaposztású, karbantartásmentes csapágyazású, 580 mm-es tárcsák minden modellnél azonosak.

  • A tárcsasorok előtti simító opcionális lehetőség, ugyanúgy, mint a rugós borona a hátsó tömörítőhenger előtt.

  • A 10 m munkaszélességre történő szétnyitás kevesebb, mint 1,5 percet vesz igénybe.

  • A világítás tartóeleme az ISOBUS változatban automatikusan hátra kerül.

  • Opcionálisan kapható a tárcsás boronához légfék, Németországban azonban ez kötelező a közúti közlekedéshez.

  • A menetirány szerint balra eső terelőlemez még mindig összeütközött a tandemhengerrel. Ezen a Pöttinger változtatni akar.

Összegzés: a Pöttinger a Terradisc 10001T kompakt tárcsás boronával bevezette a vonókocsis féligfüggesztett kialakítású rendszerben végzett összecsukást. A kompakt tárcsás borona ugyanazzal a tárcsaátmérővel és tárcsalaposztással rendelkezik, mint a többi Terradisc változat.

Az elektronikával bőségesen ellátott tárcsás borona az ISOBUS-rendszerrel ellátott számítógép segítségével vezérelhető. Ez nagyon pontos beállításokat tesz lehetővé gombnyomásra, bár a felár ehhez több mint 10 000 euró. Érdekes gyakorlati részletek, például a dőlésszög beállítása teszik ezt a kompakt tárcsát komoly versenytárssá ebben a kategóriában. Mindent összegezve ez a nagyteljesítményű talajművelő gép a listaár alapján több mint nettó 120 000 euróba kerül.

Tobias Bensing

Először egy hidraulikus henger függőlegesen a járószerkezet fölé emeli a tárcsásborona-szegmenseket. Ezután a szárnyakat behajtja a rendszer, és a vonórúd tartóira helyezi, mielőtt a járószerkezetet leereszti. Fotók: Bensing

ADATIRÁNYTŰ

Pöttinger Terradisc 10001T

Munkaszélesség 10 m

Maximális munkamélység 15 cm

Hasmagasság 18 cm

Tárcsák száma 2 x 40

A tárcsa széle csipkézett

Tárcsák kialakítása ívelt (gömbsüveg)

Tárcsaátmérő 58 cm

Anyagvastagság 5 mm

Aláfogás (ferde állású) 7,3°

Vágószög (elöl/hátul) 17/15°

A tárcsa lapok túlterhelés elleni biztosítása gumibakos

Tárcsák távolsága 25 cm

Gerendelytávolság 90 cm

Eltolás elöl/hátul fix

A henger elnevezése Tandem Conoroll henger

Hengerátmérő 56/56 cm

Járószerkezet 2 x 560/45 R 22.5

Támkerekek 4 x 340/55 - 16

Össztömeg 13 150 kg

Hosszúság/szélesség/magasság 8,30/3,00/4,00 m

A tesztelt felszereltségű gép nettó ára 121 223 €

A gyártó adatai

A táblavégi fordulónál a Terradisc hátul a tandemhengerre támaszkodik. A támkerekeknek és a szállító kerekeknek elöl ilyenkor nincsen funkciójuk.

A munka minősége meggyőző. Szárazságban azonban 10 cm-nél nagyobb munkamélység nem volt lehetséges.

A helyzetérzékelő szenzorok milliméteres pontossággal vezérlik a dugattyúrudak útját.

Az ISOBUS-vezérléssel a teljes munkagép irányítható a traktor termináljáról. Ha a joystick gombjaihoz is rendelhetők funkciók, akkor kerek igazán a történet. De ez egyben költséges komfortot is jelent.

Összecsukva a tárcsás borona a közlekedési szabályokban előírt méreteken belül maradva halad az úton.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.