2023.06.04., vasárnap , Bulcsú

Gépesítés

2021. január 18. hétfő • 07:26

Pozitív eredményeket produkált a Lemken Azurit ikersoros deltába vetőgép

Az Osnabrücki Mezőgazdasági Főiskola munkatársai 2020 tavaszán az észak-Rajna-vesztfáliai Borken-ben, nagyparcellás kísérletek keretében vizsgálták a silókukorica ikersoros deltába vetésének hatását, az egysoros szemenkénti vetéssel összehasonlítva. Az összehasonlítást 70/80 és 90-es hektáronkénti tőszámmal végezték, ugyanazzal a vetőmaggal és ugyanazon talaj-előkészítés mellett. A betakarításra egyazon időpontban került sor.

A Lemken Azurit vetőgépet műtrágya adagolást végző vetőkocsihoz csatlakoztatták. A központi magtartályos, nyolc vetőelemmel rendelkező nyomólevegővel dolgozó, elektromos meghajtású ikertárcsás vetőgép 75 cm sortávolsággal dolgozott, az ikersorok közötti távolság pedig 25 cm volt.

A gépi vetést deltába végezték, az egymás melletti ikersoroknál a kivetett magok követték egymást, így egy kikelt növényre 75 %-kal nagyobb tenyészterület jutott, mint sorba vetés esetén. A vizsgálati eredmények szerint az Azurit vetőgéppel vetett kukorica átlagosan 4,5 %-kal nagyobb hozamot produkált, egységnyi területről 8,2 %-kal nagyobb energia volt nyerhető és 7,9 %-kal volt nagyobb belőle a biogáz kihozatal.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.