2020.08.12., szerda , Klára

Gépesítés

2019. július 24. szerda • 14:40

Tavaly több mint 2700 db használt traktor talált új gazdára Magyarországon

Az elmúlt évben a használt traktorok forgalma, csak 400 db-al maradt el az új traktorok mögött. Ez ugyan valamivel (2,5 %-kal) kisebb, mint a 2017 évi adat, de jelentősnek mondható az eladott új traktorok számához viszonyítva.

A legtöbb használt traktor - az összesnek a 45 %-a - a téli hónapokban (november, december, január, február) talált új gazdára, amikor a gazdáknak jobban volt ideje utánanézni a kínálatnak és a műszaki állapotoknak - írja a carinfo.hu.

A használt traktorok szintén keresettek - fotó: pixabay.com

A használt traktorok eladási listáját a Belarus/MTZ vezeti 33 %-os részesedéssel, amelyet a Zetor és a John Deere követ egyaránt 4,6 %-os részesedés mellett. Nem véletlen, hisz ezekből a traktorokból üzemel legtöbb a hazai gazdaságokban.

A hazai traktorállomány több mint fele MTZ/Belorus típusokból áll, és az elmúlt évig az új traktorok eladási listáját is ez a márka vezette, gyakran 30-40 %-os piaci részesedést tudva magáénak.

Még a 25-30 éves Rába-Steiger traktorokból is több mint 30 db talált új gazdára, amelyek a használatban lévő állománynak 4-5 %-át teszik ki. Figyelemre máltó mennyiségben cseréltek gazdát a New Holland, Case IH, Massey Ferguson, Landini és Claas használt traktorok is.

Az utóbbi években a Dutra-kból már kevesebb traktor került eladásra, ugyanakkor 20 körülire tehető az NDK-ban gyártott ZT 300/303 és 323 traktorok adás-vétele, amelyek valószínűleg már használtan kerültek be az országba is.

Ezeknek az előnye, hogy alvázas traktorok és könnyen cserélhetők a főbb komponenseik.

agrotrend.hu / carinfo.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.