2022.12.09., péntek , Natália

Gépesítés

2017. január 23. hétfő • 14:19

Tesztüzemben a New Holland biogáz traktora

Néhány évvel ezelőtt a Steyr, majd a Valtra is kirukkolt magas metántartalmú sűrített biogázzal üzemelő traktorral, egy ideje azonban nem hallani a további sorsukról. Az elmúlt évben a New Holland egy T6.180-as traktorát építette át biogáz üzeműre.

A traktort a Német Biogáz Szövetség elnöke, Horst Seide kapta meg gyakorlati tesztelésre, aki rendelkezik egy 1 MW teljesítményű saját biogázüzemmel, biogáztisztítóval és biogázsűrítővel is, amely 200 bar-ra sűríti be a szén-dioxidtól mentesített magas metántartalmú biogázt. Az állatai által termelt trágyából, biogáz-szubsztrátnak termelt silókukoricából és teljes növényi (GPS) silóból állítja elő a New Holland T 6.180 Methan traktor hajtóanyagát. Saját biogázkútfejről tankolja meg reggelenként a New Holland biogáz traktort, amelyről a család gázüzeműre átalakított benzines gépjárműveit is tankolják.

A traktor FPT gyártmányú NEF 67-es típusú hathengeres, 6,75 liter lökettérfogatú hengerenkénti, négyszelepes, CRD dízelmotorját alakították át gyárilag biogázüzeműre, úgy, hogy a motor hengerfejébe gyújtó gyertyákat építettek be, amelyek szikrája gyújtja be a metán levegőkeveréket a dugattyú feletti robbanótérben.

A biogázmotor gyakorlatilag úgy dolgozik, mint a benzinmotor, csak a dízelre jellemző nagyobb sűrítésarány mellett. A NEF 67-es motor biogázüzemben 132 kW (179 LE) maximális teljesítményre képes, a motor által szolgáltatott legnagyobb nyomaték pedig 740 Nm. A metán üzemanyaggal, a motor sokkal tisztábban üzemel, kevesebb káros anyagot tartalmaz a füstgáz, amelynek tisztítása kevesebb teljesítményt von el a motortól. A tisztább üzem hosszabb olajcsere-intervallumokat tesz lehetővé.

A traktor dízel-üzemanyagtartályai helyébe a két tengely közötti térbe, illetve a vezetőfülke jobb-, és baloldali (hátsó oszlopai helyébe, valamint a vezetőfülke tetejének hátsó részébe alakítottak ki, sűrített gáz befogadására alkalmas tartályokat, amelyek összes befogadó képessége 300 liter sűrített magas (95 % feletti) metántartalmú biogáz, amely 52 kg cseppfolyósított földgáznak (CNG) felel meg.

A traktor üzemidejének nagy részét a biogázüzem kiszolgálásában tölti. Homlokrakodóval felszerelve a szilárdszubsztrát-összetevők fermentorba juttatásában szorgoskodik, tartálykocsival szállítja az átmeneti tárolókból a hígtrágyát a fermentorokba. A szeparátor által szétválasztott kierjedt szubsztrát szilárd részét komposzttelepre szállítja feldolgozásra, a folyékony fázist pedig az arra alkalmas időkben a szántóföldekre teríti, ejtőcsöves kijuttatóval felszerelt tartálykocsival.

A maradék idejében szántóföldön végez munkát. Szántásban 5 vasú ekével 10 km/h sebességgel dolgozott – a traktort vezető Hertmut Schulz véleménye szerint – meggyőző erőkifejtés mellett, jó benyomásokat keltve, úgy dolgozott, mint egy dízel üzemű traktor. Ugyancsak kedvező tapasztalatokat szereztek a traktorral szántóföldi kultivátorral (gruberrel) végzett tarlóhántásban is. A biogáz telepi munkáknál, különösen a kisebb tömege és fordulékonysága jelent előnyt, kifejezetten jól teljesített homlokrakodós üzemben. Folyékony szubsztrát és hígtrágyaszállításban 25 m3-es tartálykocsit vontatva, akár 40 km/h sebességgel is tartósan képes közlekedni. A traktor gyakran teljesít 8-10 órás műszakokat is, egy tankolással azonban 5-6 órát képes dolgozni, így előfordul, hogy naponta kétszer is tankolni kell biometánt a tartályokba.

A New Holland olyan projektek kimunkálásán dolgozik, amelyekben a mezőgazdasági üzem önellátó lehet energiából. Erre jó megoldást kínál a biogáz üzem, amely gázmotoros generátorával képes az üzem villamosenergia-szükségletét megtermelni, tisztított és sűrített biogázt (biometánt) pedig járművek – köztük traktorok – meghajtására hasznosítani.

A New Holland intenzíven fejleszti a hidrogén üzemű tüzelőanyag-cellás H2 traktorát is, amelynél az áramot termelő tüzelőanyagcellák üzemanyagaként szolgáló hidrogént is biometánból állítják elő.

agrotrend.hu / Dr.Hajdú József

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.