2021.04.15., csütörtök , Anasztázia, Tas

Gépesítés

2016. november 30. szerda • 15:46

Több az új bálázó, és kevesebb az új traktor a földeken

Összességében csökkent az erőgépek és a különféle munkagépek értékesítése. A gazdálkodók a pályázatokra várnak.

Visszafogott a beruházási kedv a hazai mezőgazdasági géppiacon az idei esztendő január-szeptemberi időszakában. A Vidékfejlesztési Program forgalombővítő hatása várhatóan csak 2017-től lesz érezhető a gépeladásokban. A támogatási források rendelkezésre állásától függő és ezért jelentősen hullámzó új gépértékesítés mellett az alkatrészpiac lassú növekedése figyelhető meg - derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataiból.

A gazdálkodók 86 milliárd forint értékben vásároltak mezőgazdasági gépeket a január-szeptemberi időszakban, így a mezőgazdasági gépforgalmazás értéke 14 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának gépértékesítésétől. Alkatrészekre 32,4 milliárd forintot fordítottak, amely 5 százalékkal meghaladta a bázisidőszak szintjét.

A mintegy 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült statisztikai felmérés szerint az erőgépek (traktorok, kombájnok, magajáró eszközök és rakodók) és a különféle munkagépek értékesítése összességében csökkent, bizonyos gépkategóriákban akár 20-30 százalékos visszaesés történt. A munkagépek terén viszont, főleg az állattartással foglalkozóknál nélkülözhetetlen szálastakarmány-betakarítókból másfélszer annyit adtak el, mint egy évvel korábban. Bálázókból 36 százalékkal értékesítettek többet, mint az előző év azonos időszakában.

A mezőgazdasági gépberuházások értékének 63 százalékát az erőgépek adták, ezen belül a traktorok 36 százalékos arányt képviseltek az idei év első kilenc hónapjában, míg 2015 azonos időszakában az erőgépek aránya 59 százalék volt, amelynek 31 százalékát adták a traktorok.

2016 első kilenc hónapjában megközelítőleg 1500 traktort értékesítettek, amely 22 százalékkal maradt el az előző év időarányos értékesítésétől. Két évvel ezelőtt mintegy kétszer ennyi, 2900 volt a traktoreladások száma, ilyen viszonylatban 50 százalékos a visszaesés.

A mezőgazdasági gépértékesítés 2016 első félévében még elérte az előző év azonos időszakának értékét, a harmadik negyedév árbevétele maradt el jelentősen az egy évvel korábbi azonos időszak árbevételétől. Alkatrész-értékesítésből rekord árbevétel született 2016. harmadik negyedévben. 

agrotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.