2021.09.18., szombat , Diána

Gépesítés

2019. december 07. szombat • 08:14

Végéhez közeledik az óriási mezőgazdasági gépek uralma

A CNH vezetője szerint manapság a legnagyobb mezőgazdasági gépeket látjuk a szántóföldeken. A jövőben a gépek kisebbek, okosabbak és önállóbbak lesznek.

Hubertus Mühlhäuser, a CNH Industrial globális mezőgazdasági gépgyártó vállalatcsoport igazgatósági tanácsának elnöke általában optimista a mezőgazdasági ágazat kilátásaival kapcsolatban, tekintettel a növekvő globális népességre. Arra számít azonban, hogy a jövőben jelentős változások történnek a mezőgazdaság működésében.


A New Holland metángázzal működő T6 traktora: Az agrárszektor egyik sürgető kérdése a jövő gépeinek meghajtása - fotó: Deter

A mezőgazdasági gépek digitalizálása és hálózatba szervezése folytatódni fog; mindez a gépek egyre növekvő automatizálásával együtt véget fog vetni az egyre nagyobb mezőgazdasági gépek felé mutató tendenciának - nyilatkozta Mühlhäuser a Hannoveri Agritechnikán.

A kisebb és ugyanakkor okosabb gépek a vállalat vezetője szerint csökkentik a humán erőforrások szükségességét a gazdaságokban, miközben a megmaradó alkalmazottak szakmai tudásával szemben támasztott követelmények valószínűleg növekedni fognak.

Mühlhäuser szerint a mezőgazdasági ágazatban sürgető kérdés a jövőbeli mezőgazdasági gépek meghajtása is. Elmondása szerint a hagyományos motorok széndioxid-lábnyoma miatt alacsony károsanyag-kibocsátású alternatívákat kell találni a dízelmotorok esetében. A vezérigazgató nagy potenciált lát a gázmotorokban, amelyeket folyékony trágyából és maradék anyagok erjesztéséből származó biogáz hajt meg.

Ezenkívül Mühlhäuser figyelmeztetett az extenzív és intenzív mezőgazdaság egymás ellen történő kijátszásának veszélyére. A jövőben is megvan mindkét gazdálkodási forma jogosultsága. A támogatók számára azonban világosnak kell lenni, hogy az extenzív mezőgazdaságból származó termékeknek megvan az ára. Szükség lenne ezért a mezőgazdasági szektor jobb kommunikációs munkájára, közölte a vezérigazgató. Itt egy erős érzelmekkel fűtött vita problémájával kell szembesülni, amely aligha hagyja érvényesülni a tényeket. Ennek ellenére itt nem alakulhat ki az érzelmek versenye "mert ezt elveszítjük" figyelmeztetett Mühlhäuser.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.