2022.01.18., kedd , Piroska

Gépesítés

2022. január 11. kedd • 08:28

Wepfer féle alternáló kasza Svájcból

Hans Wepfer svájci mezőgépész specialista nevéhez fűződik, az egy darabból készülő „svájci bicska élességű” kaszagerendely gyártásának és alkalmazásának kidolgozása. Az új egy darabból álló pengés, szegecselés nélküli kaszagerendelyt elsősorban, a duplapengés (Busatis-rendszerű) alternáló kaszáknál alkalmazzák max. 3 méteres munkaszélességig, vagy kétoldali hajtás esetén ennek duplája szélességéig.

A hagyományos alternáló kaszák vágószerkezetei egy kaszasínben futó, kasza gerendelyekre felszerelt kaszapengékből és szólókaszák esetén kaszaujjakból épülnek fel. Ebben az esetben a kaszaujjak vezetik meg a kaszagerendelyt. Duplakaszás alternáló vágószerkezetek esetében, a két kaszagerendely egymáshoz képest fordítva kerül beszerelésre és a kaszapengék egymáson futva metszik el a növények szárait.

A Wepfer-féle egy darabból készült pengés kaszagerendelyek 3 mm vastag, rendkívül rugalmas, kopásálló, éltartó svájci acélból készülnek acélszalagokból kivágva. A hullámos élén található pengerészeket élesre köszörülik. A fordítva egymásra helyezett egy darabból készült pengés kaszagerendelyek teljes síkon futnak. A mozgásukat hárompengénként lengő villák szabályozzák. Az egy darabból gyártott külön gerendely nélküli, speciális acélból gyártott alternáló kaszaszerkezetek kétféle – Cameleon és Kobra – változatban készülnek hidromotoros meghajtással, homlok-, vagy hátul függesztett oldalkaszákhoz, ill. gémmel mozgatott kaszákhoz használhatók fel.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.