2021.03.07., vasárnap , Tamás

Gépesítés

2020. augusztus 30. vasárnap • 09:07

Yanmar „Smash” mezőgazdasági robot

A japán Yanmar autonóm robotplatformot fejlesztett ki, amelynek első modulárisan felépített modellje elsősorban a szőlőültetvényekben kerülhet alkalmazásra. A Smash elnevezés a „Smart Machine for Agricultural Solutions High-tech” rövidítése.

A robot a szőlőültetvényekben szenzoraival a növényt károsító betegségek felismerése, a növényvédelmi munkák elvégzése, ill. a szőlő betakarításának megoldása. A fejlesztése jelenleg ebben az irányban folyik, későbbiekben más ültetvényekben történő alkalmazása is szóba jöhet. A „Smash” robot teljesen elektromos meghajtású és működtetésű. Mind a négy kereke 360 fokban elforgatva kormányozható és külön-külön elektromotorokkal hajtott - írja a Profi Magazin.

Robotkarja lézerszenzorjai segítségével keresi meg a beteg levélfelületeket és a permetlevet kijuttatva végzi el a védekezést. Betakarításkor a szőlőfürtöket keresi meg és választja le, majd gyűjti be a ráhelyezett tartályba. A robot képes kommunikálni a területen dolgozó drónokkal és földi meteorológiai, ill. növényi betegségeket előre jelző állomásokkal is.

agrotrend.hu / Profi Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.