2022.12.09., péntek , Natália

Gépesítés

2018. március 28. szerda • 16:59

Zsugorodóban az óriáshiány, de még így is kevés a traktoros

Öt év alatt duplájára nőtt a mezőgépésznek jelentkezők száma, de elkelne még több ezer mezőgazdasági gépkezelő és gépészmérnök üzemeltető.

Újabb egy évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az MKB Bank Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) szerdán Budapesten.

Az MKB-csoport 30 millió forinttal támogatja a gépvásárlás és a mezőgazdasági szakképzés népszerűsítését.

Balog Ádám, a zrt. vezérigazgatója közölte, a két szervezet közös standdal mutatkozott be az elmúlt 12 hónap két meghatározó agráreseményén, a budapesti AgrárgépShow-n, valamint az I. NAK Szántóföldi napok és agrárgépShow-Mezőfalván rendezvényen. A tavaly megrendezett Legyél te is mezőgépész! programban az MKB Bank munkatársai 19 szakiskolában, közel 1000 diák számára tartottak pénzügyi tudatosságra nevelő előadásokat.

Harsányi Zsolt, a szövetség elnöke elmondta,

tavaly 10 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest a mezőgazdasági gépek forgalma, hozzávetőlegesen 180 milliárd forintot tett ki.

Arra számít, hogy idén, kedvező esetben, részben az MKB finanszírozásával, 10-15 százalékkal, 200 milliárd forintra nőhet az összeg.

Kiemelte, hogy az MKB és a szövetség közös kezdeményezéseinek köszönhetően öt év alatt duplájára nőtt a mezőgépésznek jelentkezők száma, azonban még most is hiányzik 3-5 ezer mezőgazdasági gépkezelő és gépészmérnök üzemeltető.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.