2022.10.04., kedd , Ferenc

Géppiac

2019. május 10. péntek • 09:59

Második telephelyét nyitja a KITE Szerbiában

A KITE Zrt. újabb telephelyet nyitott Szerbiában, Topolyán. Az ünnepségen részt vett Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is.

2019. május 7-én nagy napra virradt a KITE Zrt. szerbiai leányvállalatának kollektívája. Közel két évvel a KITE d.o.o. megnyitása után újabb telephelyet nyitnak, Topolyán. A töretlen fejlődés tehát nem áll meg, sőt további kapcsolatok és tevékenységi körök kialakítását feltételezi.


fotó: KITE Zrt.

A KITE Zrt. Magyarország vezető integrátoraként a kutatás-fejlesztés területén elért eredményeit felhasználva a fő szántóföldi növénykultúrákra alkalmazható komplex technológiai sorokat kíván a termelők körében elterjeszteni.

Közel 300 milliárd forintos (1 milliárd eurós) forgalmát az agronómiai és műszaki területen a világban fellelhető legmodernebb technológiai elemek értékesítése adja. 

Sok más műszaki eszköz mellett a John Deere és a JCB termékei teszik ki a legnagyobb volument a gépértékesítés területén.

Emellett a piacon elismert mértékben foglalkozik terményforgalmazással, melynek legnagyobb részét első sorban az olajos termények értékesítése teszi ki.

A KITE Zrt. szerbiai jelenléte 2013-tól datálódik, amikor a magyarországi műtrágyabeszállítóval megszűnt a cég kapcsolata. Ekkor alakult ki a munkakapcsolat az Elixir Zorka szerbiai műtrágyagyárával, mely azóta is fennáll és folyamatosan erősödik.


fotó: KITE Zrt.

2015-ben a John Deere meghirdette a szerbiai kizárólagos forgalmazói jogának pályázatát. A KITE Zrt. élt a lehetőséggel és a gyártói segítséggel sikerült is elindítani a folyamatot. Ekkor kezdődtek meg a tárgyalások a hivatalos szerbiai forgalmazói jelenlét kiépítésére. Mivel nem sikerült megegyezni a korábbi forgalmazó cég felvásárlásában, ezért 2016-ban elindultak egy új, saját vállalkozás, a KITE d.o.o. organikus felépítésének az útján, mely a KITE Zrt. 100%-os tulajdonában lévő leányvállalat.

Ennek a cégnek az alapját az Újvidéken található Masferg Agro Mechanizacija d.o.o. szolgáltatta, melynek a bérelt telephelyét vette át akkor a KITE Zrt., a vállalkozás teljes kollektívája, Djordje Miskovič vezetésével pedig beintegrálódott a KITE d.o.o.-ba, mely 2017. május 1-jén nyitotta meg kapuit a partnerek előtt. Első nagyobb bemutatkozásuk a 2017-es újvidéki vásáron volt.

Működésük már az első évben eredményes volt, év végére megduplázódott a dolgozók létszáma az induláshoz képest.

Ekkor még csak műszaki értékesítéssel foglalkozott a John Deere mellett már a JCB hivatalos forgalmazójaként is. 2018-ban pedig az agronómiai termékek forgalmazásával és terményfelvásárlással bővült a portfólió. Az anyavállalat tervei között már a kezdetekben egy országos hálózat kiépítése szerepelt.

Hosszú távon öt bázis létesítését tervezik, mely biztosítja majd a KITE komplex tevékenységének megismertetését a szerbiai termelőkkel.

Az újvidéki után a következő lépés a legújabb telephely megnyitása Topolyán.

2018-ban sikerült megvásárolni a topolyai önkormányzattól a KITE d.o.o. első, saját tulajdonú ingatlanát, melyen felépült a telephely. A helyszín megválasztását elsősorban a szállítási útvonalak elhelyezkedése befolyásolta, azonban a helyi önkormányzat konstruktív hozzáállása is segített a döntésben. 

A támogató légkör nemcsak a városban, hanem a belgrádi és a vajdasági nagypolitikai környezetben, valamint a helyi beszállítók és partnerek részéről is érezhető volt.

A beruházás több lépcsőben valósul meg. Ezúttal a tervezett 1500 m2-es épületegyüttesből több mint 800 m2 épült fel, mely

  • az irodai és szociális helységeket
  • tárgyalót
  • bemutatótermet
  • alkatrészek és inputanyagok tárolására alkalmas raktárhelységeket
  • valamint kétállásos szervizműhelyt - foglal magába.

Emellett az udvaron található egy gépmosó és egy géptároló terület, melyből 820 m2 a tervek szerint vámszabad területként fog üzemelni, valamint a portahelység. A telephely mérete 1,84 hektár.

A következő fázisban az agronómiai termékek - vetőmagok és növényvédő szerek - tárolására alkalmas raktárhelységek épülnek majd fel.

Az új telephely nyolc alkalmazottal indul. A beruházás 25% önerőből, 35% vissza nem térítendő támogatásból és 40% kamattámogatott hitelből valósul meg. A támogatásokhoz a szabadkai Prosperitati Alapítvány közreműködésével jutottak, ami a vajdasági magyarság donálását tűzte ki céljául, új munkahelyek teremtése és az infrastruktúra fejlesztésének érdekében.


fotó: KITE Zrt.

A nyitó nap rendezvényein részt vett Branislav Nedimović Szerbia mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Juhász Bálint a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, valamint Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, aki kitért arra, hogy a KITE Zrt. a hagyományokra épülő innováció terjesztését szolgálja a határokon túl is. Emellett pedig folyamatosan komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy a legmodernebb technológiát elterjessze Magyarország határain kívül is.

agrotrend.hu / KITE Zrt

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.