2023.02.03., péntek , Balázs

Géppiac

2020. szeptember 02. szerda • 17:28

Új rekordot ért el tavaly a mezőgazdasági gépek értékesítése

A tavalyi rekord után az idén is folytatódott a mezőgéppiac bővülése, különböző erő- és munkagépek mellett az öntözőberendezések iránt is növekvő érdeklődés mutatkozott az első félévben. A koronavírus-járvány ugyanakkor az egészéves keresletet negatívan befolyásolhatja.

Tovább dübörög a hazai mezőgéppiac, a korábbi évek felfutása után még mindig nagy a kereslet a különböző munka- és erőgépekre - írta a Magyar Nemzet. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a gazdák minden eddiginél többet költöttek gépparkjuk megújítására az elmúlt évben. A mezőgépek értékesítése tavaly újabb rekordot ért el, a gép- és alkatrészforgalom ugyanis meghaladta a 236 milliárd forintot.

Az előző évek tendenciáihoz képest azonban a keresletet a különböző támogatások helyett sokkal inkább a szakmai szempontok és a tényleges igények hajtották. A múltévi lendület ez év elején is kitartott, a koronavírus-járvány hatása azonban a szakemberek várakozásai szerint ebben a szektorban is éreztetheti hatását. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások mintegy 93 milliárd forint értékben vásároltak az év első felében új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ez hozzávetőlegesen egyszázalékos emelkedésnek felel meg.

Fotó: mno.hu

Az alkatrészpiac ennél jobban szerepelt. A különböző alkatrészekre 30,4 milliárd forintot fordítottak a termelők, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg a múlt év első hat hónapjához viszonyítva. A piac centralizáltságát jól mutatja, hogy a három legnagyobb agrárgép-kereskedő az összes magyarországi mezőgépeladás közel 58 százalékát bonyolította le, részesedésük pedig a tavalyi szinthez képest is tovább nőtt.

Bár az összes eladott mezőgazdasági gépet vizsgálva még mindig traktorból fogyott a legtöbb – a forgalom mintegy 34 százalékát adta –, ugyanakkor némely kategóriák esetében az előző évekhez képest csökkent a kereslet. A nagyobb teljesítményű, értékesebb traktorokból azonban a tavalyinál többet adtak el a kereskedők. A gabonakombájnok iránti kereslet változatlan maradt idén is, az év első felében összesen 176 új arató-cséplőgép került a gazdaságokba.

A munkagéppiac a NAIK AKI statisztikája szerint az első fél évben hullámzó képet mutatott; míg a mezőgazdasági célú szállító járművek eladása megtorpant, 14 százalékkal csökkent a kereslet 2020 első hat hónapjában. Az öntözésfejlesztés iránt ugyanakkor úgy tűnik, hogy egyre nagyobb az igény. A különböző öntözőgépek eladása nőtt, a termelők mintegy 2,1 milliárd forint értékben telepítettek lineár, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket gazdaságaikba.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.