FÓKUSZBAN

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Tovább csökken az üzemanyagok ára

Szerdától lesz érzékelhető a változás. ...

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint ...

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Az okoskaptár biztosítja a maximális higiéniát, fokozottan ...

Újdonságok

2015. október 20., kedd • 14:43

Megmutatjuk az Agritechnica 2015 kiállítás 44 ezüstérmes újdonságát!

Az Agritechnica a teljes agrárágazatban a legfontosabb újdonságok kiállítása. A DLG által kijelölt független szakértői bizottság a bejelentett 311 innovációból szigorú feltételek alapján összesen 44 újdonságot tüntetett ki ezüstéremmel, ötöt pedig aranyéremmel. Itt láthatók az ezüstérmes díjazottak.

Minőségi rendszer Infield-automatizálással a John Deere ExactEmerge vetőgéphez: A John Deere ExactEmerge Infield-automatizálással rendelkező minőségi rendszere esetében nagy sebességgel dolgozó szemenként vető gépek komplex automatizálási rendszeréről van szó, mely különböző vezérlő, felügyeleti és dokumentálási funkciókkal rendelkezik.

John Deere Intelligens összkerékhajtás: A John Deere intelligens összkerékhajtás azáltal javítja a traktor hatékonyságát, hogy a terhelési állapottól függően az összkerékhajtást automatikusan be- vagy kikapcsolja.

EasyCheck: Az Amazone EasyCheck egy digitális, mobil ellenőrző pad. A műtrágya szemcséket rugalmas, könnyen szállítható, jól tapadó alátétek fogják fel, amit egy okostelefonnal le kell fényképezni. Az okostelefon képfeldolgozó alkalmazása kiértékeli a képeket, hogy ebből automatikusan kiszámítsa az optimális beállítást.

RS 9000 dupla csomós kötöző: A Rasspe új duplacsomós kötözőjében már nem tárcsás zsinegfogó van, hanem két csomózó kampó. Ezzel a zsineg szakítószilárdsága jobban kihasználható, mivel a hurkos csomók az adott bálázó zsineg maximális szakítóerejét jobban kihasználják.

easyFlow QF az agrotoptól: Tekintettel az engedélyezési hatóságok felhasználó védelemmel kapcsolatos új és megújított növényvédőszer engedélyekre vonatkozó jövőbeli követelményeire a zárt, szennyeződéseket kizáró kivételi és adagoló rendszerek az európai növényvédelemben különös jelentőségűek. Az easyFlow QF univerzális és precíz megoldást kínál, mely kisebb függesztett permetezőknél és az önjáró gépeknél egyaránt alkalmazható. Lehetőséget ad egy rendszeren belül a különböző méretű csomagolások, - köztük nagy méretek – kombinálására, így feleslegessé teszik a kivételi eszköz és/vagy adagolóeszköz átkapcsolását/átszerelését, ill. elkülönített tisztítását.

John Deere Active Yield: A John Deere az Active Yield kalibráló rendszerrel egészíti ki hozammérő berendezéseit: A magtartályban három mérőcella áll rendelkezésre a vertikális erők mérésére a tartály töltésekor.

CVT front TLT a Zuidbergtől: Az új fejlesztésű CVT front TLT. Fordulatszáma széles tartományban állandó értéken tartható a motor fordulatszámától függetlenül, pl. lehetővé teszi az 1000 min-1 TLT fordulatszámot 1400 - 2100 min-1 motorfordulatszám tartományban. Maga a TLT fordulatszám fokozat nélkül állítható két határérték között.

Fendt VarioDrive – hajtáslánc: Az innovatív Fendt VarioDrive meghajtás-koncepció folyamatos fordulatszám harmonizálást biztosít az első- és a hátsótengely között. Ezzel minden haladási helyzetben elkerülhetők a felesleges csúszás és a véletlenül kialakuló feszültségek. A „Pull-in-Turn“ rendszer a kisebb sugarú körön történő fordulást teszi lehetővé.

Pfanzelt Pm Trac 2380 4f: A Pfanzelt Pm Trac 2380 4f a hátsó tengely mögötti nagy fel- és ráépítménytérrel tűnik ki, amely egy szerszámhasználat nélküli gyorscserélő rendszerrel rendelkezik. A saját hídkeretes vonszolóalváz, illetve a hidraulikus, automatikusan blokkolható rugózás biztosítja a nagyobb stabilitást.

GPS-Switch AutoPoint támogatással az Amazone cégtől: A „GPS-Switch AutoPoint támogatással” egy továbbfejlesztés a pneumatikus vetőgépeknél az átfedések csökkentésére a fordulóknál. Az egyszerűsített, automatikus és pontos vezérléssel tovább növelhető a vetés hatékonysága.

Automatikus gépbeállítás: A Väderstad lehetőséget kínál arra, hogy a gép beállítását valós időben az aktuális talajviszonyok függvényében ellenőrizzük és szabályozzuk.

ICA-WIRELESS – Intelligens öntözésvezérlés a Pessl Instruments cégtől:  Az új ICA-WIRELESS egy intelligens önözés vezérlés, ami önmagában egy okostelefon vagy tablet alkalmazás segítségével, gyártótól függetlenül minden öntözőrendszert képes vezérelni és felügyelni, pl. pivot öntözőrendszereket vagy öntözőberendezéseket, és csepegtető öntözőrendszereket is.

CLAAS Multi Crop Cracker MCC MAX dörzsölő és vágó gyűrűkkel: Az MCC MAX egy új szársértő rendszer, melynél a szársértő hengerek 30 – 30 gyűrűs elemmel vannak ellátva. A gyűrűs elemek elrendezése és speciális geometriája biztosítja, hogy a szecskázott takarmány ne csak dörzsölő erőknek, hanem vágó és nyíró erőknek is ki legyen téve.

AmaSpot: Az AmaSpot rendszer esetében az Agrotop, az Amazone és a Rometron cég közös fejlesztéséről van szó, mely egy intelligens szenzor alapú fúvókavezérlés a növényvédelemben felhasznált vegyszermennyiségek csökkentése érdekében.

IDTA Air Injektor kettős lapos sugarú fúvóka: Az IDTA esetében a Lechler cég aszimmetrikus, kettős, lapos sugarú fúvókájáról van szó (30° elöl, 50° hátul), amely más rendszerektől eltérően a két permetezési sugár geometriájának köszönhetően azonos hatékonyságú permetezési sávot tud elérni a célterületen.

Automatikus leforgatási próba a pneumatikus vetőgépek vetőmagmennyiségének beállításához: A Lemken cégnek a vetőmagmennyiségének beállításához végzett automatikus leforgatási próbája során az adagolóegység teljesen automatikusan állítja be magát azáltal, hogy a vetőmag mennyiségét az áteresztőképesség mérésével kalibrálják.

Zürn i-flow: A vágóasztal funkcióinak optimalizálására a Zürn cég kifejlesztette a teljesen elektromos meghajtású i-flow vágóasztalt. A kombájn meghajtó tengelye egy 60 voltos generátor köteget hajt meg, amelyek – elektromos meghajtás esetén egyúttal szenzorként is működnek –minden forgó alkatrészcsoport elektromotorját ellátja árammal.

Deepfield Connect – spárga felügyeleti rendszer: A Bosch Deepfield spárgatermesztésben használt Deepfield Connect spárga felügyeleti rendszere szenzorok és kommunikációs technológiák kombinálásával kínál a gyakorlatban jól használható megoldást a minőség és a hozam javítására.

John Deere TruSet-eszközkezelő: A John Deere által kifejlesztett TruSet-eszközkezelő első ízben teszi lehetővé a talajművelő gépkombináció összes eszközének vezérlését, ellenőrzését és kalibrálását a vezetőfülkéből, a központi ISOBUS-monitorról.

Integrált kombájn-beállítási rendszer 2 (ICA2): A John Deere komplex szabályzótechnikával bővítette a már meglévő Interactive Combine Adjustment beállítási technológiáját, mely Inegrated Combine Adjustment (ICA2) néven szerepel. A szabályzórendszer fő elemei a magfelhordóban és a pelyvát továbbító részben elhelyezett egy-egy kamera, valamint az új, pontosabb magveszteséget érzékelő szenzorok.

Kuhn SW 4014 AutoLoad szögletes és hengeres bálacsomagoló: A Kuhn AutoLoad funkció teljesen automatikus nonstop bálacsomagolást biztosít szögletes és hengeres bálákhoz anélkül, hogy a gép kezelőjének bármilyen formában be kellene avatkoznia. A főmenübe integrált lézer menet közben letapogatja a közeledő bálákat, automatikusan meghatározza a hosszúságukat, és a felvevőkarokat rakodási pozícióba állítja.

Fendt Grip Assistant: A rendszer a járművezetőnek javasolja az optimális haladási sebességet és a megfelelő gumiabroncsnyomást adott ballasztsúly mellett, vagy az optimális ballasztsúlyt és gumiabroncsnyomást a kívánt haladási sebességhez.

Linde HMV 105 D: A Linde cég kifejlesztett egy új dupla axiáldugattyús hidromotort, a HMV 105 D-t. Két ferdetárcsás motorból áll, amelyek a dugattyú oldalon, egy tengelyen egymás felé (face to face) fordítva helyezkednek el. Ez a konstrukció lehetővé teszi egy ferde tárcsa alkalmazását a szállított mennyiség szabályozásához mindkét motornál.

CLAAS 4D tisztítórendszer a LEXION Hybrid kombájnokhoz: A CLAAS cég kifejlesztette az ún. 4D tisztítóberendezést, hogy a hibrid kombájnoknál a cséplési teljesítményt dombos területeken, hossz- és keresztirányban stabilizálja. A három szegmensre bővített rotorkosár zárófedelek szegmensenként félig oldalra fordíthatók.

Fendt Former 12555X integrált hajtómű: A Fendt integrált hajtóműve kínál első alkalommal olyan kompakt elektromos torque hajtást, amelyet közvetlenül a rendsodró rotorjaiba integráltak. Minden motor teljesítményelektronikán keresztül egymástól függetlenül szabályozható, ami lehetővé teszi az automatikus túlterhelés szabályzást és a gyors megállítást.

John Deere 360 fokos 3D kamerarendszer: A képalkotó rendszerek használata a mezőgazdasági gép környezetének rögzítésére a digitális képfeldolgozás segítségével szélesebb körű alkalmazási lehetőségeket kínál, és jelentős változásokat jelent azokhoz a megoldásokhoz képest, melyek teljesen a vizuális megjelenítésre korlátozódnak.

ULTRA-LIGHT tartálykocsi a ZUNHAMMER cégtől: Az Ultra-Light UL-T18 egy hasznos teherre optimalizált kéttengelyes hígtrágyaszállító tartálykocsi, mely új konstrukciós tervek alapján készült. Az üvegszállal megerősített műanyagból (ÜPE) készült önhordó tartálykocsi, közvetlenül, két légrugós tengellyel van kialakítva, külön alváz kialakítása nélkül.

DIS-PSM direkt befecskendezés a DAMMANN cégtől: A DIS-rendszer esetében a teljes permetezőgép tisztítható, és a tisztítófolyadék egy külön tartályba kerül, hogy később szakszerűen, hígított formában kijuttassák a területre. Ennek biztosítása érdekében a permetezőgép tartálya öt részre osztott, így három különböző szer kijuttatása végezhető el vele.

Topsoil Mapper a Geoprospector cégtől: A Topsoil Mapper olyan mérőrendszer, mely a talaj paramétereinek valósidejű mérésére szolgál a talajjal való érintkezés nélkül. A készülék a traktor frontfüggesztésére szerelhető, és a szántóföldön történő haladás közben automatikusan rögzíti a különböző talajparamétereket.

CLAAS szántóföldi útvonaltervező, pontos nyomvonalszámítással és munkaidő előrejelzéssel: A CLAAS szántóföldi útvonaltervező egy szoftverrendszer, ami bármilyen terület geometriájához kiszámítja az optimális megmunkálási útvonalat. Eredményként a szoftver megadja a felhasználónak a terület felosztását és a nyomvonalakat, amelyek lehetővé teszik számára a terület időben és térben optimálás megművelését.

A félig függesztett váltvaforgató ekéken a vontatási pont beállítására szolgáló rendszer a Lemken cégtől: Az új fejlesztésű rendszer lehetőséget ad arra, hogy a vontatási pontot egy hidraulikus előfeszítés segítségével beállítsuk, ami a traktor – eke irányvonal eltolódásához vezet a traktor hátsó tengelyének közepe felé.

Fliegl Tracker: Jeladó alapú járműfelismerés: A Fliegl Tracker jeladó alapú járműfelismerés egy nagy lépés előre. A jeladó egy kisebb, kedvezőbb árú Bluetooth-adó, állandóan küldi az azonosító jeleit, mely a közelben lévő antennákkal fogható.

Avery-Air: A Mooij Agro BV cég új és egyszerű Every-Air levegő ellátó rendszerével - mely nem más, mint a ládasorok között függőlegesen függő perforált ponyva – a nyitott nagyládák nyomás alatti mesterséges szellőztetőrendszere egészíthető ki.

GoHarvest Premium kombájn szimulátor: A John Deere kifejlesztette a GoHarvest Premium elnevezésű vezetői szimulátorát, ami minden munkahelyzetet bemutat. A kezelőelemekkel ellátott eredeti kombájnülésben helyet foglaló vezetőnek három képernyő egy virtuális környezetet vetít, ahol a kombájn kezelésének az aratás során szükséges alaplépései gyakorolhatók a szállítástól, a tolatáson, valamint a vágóasztal fel és leszerelésén keresztül a magtartály ürítéséig.

iTEC AutoLearn – a világ első önmagától tanuló traktora: A John Deere „iTec AutoLearn“ rendszere megkönnyíti a fordulást segítő automatika kezelését, mert fel tudja ismerni az ismétlődő parancssorokat. Három ismétlés után az utolsó sorozatot automatikus folyamatként kínálja fel a rendszer, mely egyetlen gombnyomással átvehető a memóriába.

Fendt 360°-os kombájnkamera az X-/P- sorozathoz: A digitális képfeldolgozásban rejlő potenciál egyértelműen megmutatkozik a személyek azonosítására szolgáló több kamera nyersadatainak feldolgozásakor a Same Deutz-Fahr Driver Extended Eyes használata során. A biztonság, a vezetés támogatása és az automatizálás szempontjai új lendületet kapnak ezzel az innovációval.

John Deere Active Fill Control Sync: A John Deere „Active Fill Control Sync” a szecskázógép és a mellette haladó traktor pozíciójának adatait használja fel, ugyanakkor érzékeli a kocsi körvonalát, valamint a töltöttségi szintet, és a két gép kommunikációja alapján önállóan vezérli a szecskázó mellett haladó traktort. Ezzel termésveszteség nélkül valósítható meg a szállítójármű automatikus megtöltése.

Horsch szórókeret vezérlés: A Horsch szórókeret vezérléshez használt, lézerszkennerre épülő, előretekintő azonosító rendszerének használatakor egy lézerszkennert helyeznek el a fülke tetején, ami a környezetet előre és oldalra teljes munkaszélességben letapogatja, rögzíti, majd az adatok alapján létrehoz egy területi modellt.

Driver Extended Eyes: A digitális képfeldolgozásban rejlő potenciál egyértelműen megmutatkozik a személyek azonosítására szolgáló több kamera nyersadatainak feldolgozásakor a Same Deutz-Fahr Driver Extended Eyes használata során. A biztonság, a vezetés támogatása és az automatizálás szempontjai új lendületet kapnak ezzel az innovációval.

R-Soil-Protect – talajkímélő hidraulikus futóműrendszer új gumiabroncs technológiával, és első ízben 1,4 bar alacsony gumiabroncsnyomással a kapásnövények talajkímélő formában végzett betakarításához: Első ízben fejlesztettek ki új, háromtengelyes, egymással összekötött futóműrendszert, domboldalakon is használható hidraulikus terheléskiegyenlítéssel (10 % lejtésig), melyet összehangoltak az új, nagytérfogatú Michelin CerexBib IF 1000/55 R32 gumiabroncsokkal.

Peecon Gull Wing ikerkerék rendszer: Az újonnan kifejlesztett hidraulikus összecsukó rendszer első ízben teszi lehetővé a traktor hátsótengelyén az ikerkerekek időtakarékos fel- és leszerelését. Közúti szállításkor az ikerkerekek a traktoron maradnak, a vezetőfülke mögé behúzva.

John Deere EZ Ballast rendszer: Az EZ Ballast rendszer segítségével a traktor alatt egy kiegészítő súly vehető fel hidraulikus úton, így a lehető legrövidebb idő alatt kiegyenlített tengelyterhelés mellett elérhető a kiegészítő ballasztsúly elhelyezése. A gyakorlati alkalmazás során jelentősen javítja az összes hatékonyságot.

Kombinált, automatikus bálázási nyomásszabályzás és kötözésellenőrzés a CLAAS szögletes bálázókhoz: A bálapréselés új elektronikus szabályzó és ellenőrző rendszere (APC) magába foglal egy automatikus bálázási nyomásszabályzást, melynek során először valósul meg, hogy a préselési nyomást és a bála tömörségét nemcsak a gép terheltségi állapota határozza meg, hanem a kötöző zsineg minőségének paraméterei is szabályozzák.

Automatikus anyagáram felügyelő rendszer CLAAS LEXION kombájnokhoz: A CLAAS cég a hibrid kombájnokhoz tervezett automatikus anyagáram felügyelő rendszerrel egy olyan figyelmeztető és szabályzórendszert fejlesztett, ami a kombájn kihasználását a műszaki határokig lehetővé teszi.

Itt találja az aranyérmes újdonságokat!

További újdonságok az Agritechnica kiállításról Technika / Újdonságok rovatunkban olvashatók!

Érdekli, hogy mely traktorok kerültek az Év Traktora 2016 döntőjébe? Itt megtekintheti a képes összeállítást!

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.