2021.05.06., csütörtök , Ivett, Frida

Újdonságok

2016. január 11. hétfő • 14:56

Steyr – Bemutatkozik a kompakt Ecotech traktorok második generációja

A Steyr a múlt évben mutatta be a kompakt Ecotech általános traktorok három modelljét. A különösen sikeres debütálás után már tervben a második generáció bevezetése, melynek apropója a 2016-os Agraria kiállítás lesz. Vegyük csak végig, min módosítottak a Steyr szakemberei?


fotó: steyr-traktoren.com

A fejlesztések középpontjában egy új hajtómű koncepció áll és ehhez kapcsolódnak kiegészítő, opcionális berendezések. Emellett a modellkínálat is bővül két modellel: a kompakt sorozat a 4075-ös modellel lefelé, és a 115 lóerős 4115-ös modellel felfelé bővül.

A 3,4 literes Common-Rail motorok 400 fordulat/min feletti széles fordulatszám tartományban biztosítanak állandó teljesítményt. A III B károsanyag kibocsátási osztály (Tier 4a) követelményeit hűtött kipufogógáz visszavezetéssel és részecskeszűrővel éri el.

Új fejlesztésű hajtómű koncepció

Az új Steyr kompakt Ecotech sorozat új hajtóművel és teljes egészében új fejlesztésű hajtáslánccal van ellátva. A váltó – a korábbi modellekhez hasonlóan – három csoportba osztva négy fokozattal rendelkezik. A profi kivitelben ezt még két terhelés alatt kapcsolható fokozat egészíti ki. A váltó így előre- és hátramenetben egyaránt több mint 24-24 fokozattal rendelkezik.

Opcionálisan egy kiegészítő mászófokozat is rendelkezésre áll. Az igénybe vehető fokozatok száma így 20 x 20-ra, illetve a profi kivitelben 40 x 40-re bővül.

A legalacsonyabb mászófokozatban a Steyr kompakt Ecotech traktor csupán 130 m/óra sebességgel halad névleges fordulatszám mellett. A terhelés nélküli váltóverzióhoz (alap- és komfort kivitelben) igény szerint mechanikus osztott váltó is kapható, amivel a 12 előre- és 12 hátramenet fokozat kiegészítésképpen csökkenthető. A profi modell elektrohidraulikus Powershuttle váltóval van felszerelve. Emellett egy elektronikus vagy mechanikus emelőmű szabályzás közül is lehet választani.

Az érzékenység itt három fokozatban – a B-oszlopon található kapcsolóval – állítható. A Steyr kompakt Ecotech traktorok már parkolózárral is el vannak látva, melyet a csoportos váltókarral lehet működésbe hozni, és egy reteszelő betét biztosítja.

Új: front emelőmű opció

Az alvázban végigvezetett mechanikus front TLT-vel rendelkező front emelőmű mellett a Steyr kompakt Ecotech traktor ellátható elektronikus front emelőművel is, mely tehermentesítő funkcióval (EFH) rendelkezik. A munkagép felületre kifejtett, kalibrált nyomásának változásait, mely pl. a talaj egyenetlenségei miatt is felléphet, egy nyomásszenzor ismeri fel. Az EFH ilyenkor automatikusan megemeli vagy leengedi az elöl függesztett munkagépet, hogy a felszínre gyakorolt nyomást állandó szinten tartsa.

Az elektronikus front emelőmű a front emelőművön található külső nyomógomb segítségével is emelhető és süllyeszthető. A Steyr EFH kérhető alvázban, ill. tengelyben végigvezetett változatban is az egyenetlen talajon történő jobb alkalmazhatóság érdekében.

Az új Steyr kompakt Ecotech traktor front emelőműveinek jelenleg 1670 kg a maximális emelőereje. A front TLT az 1000 fordulat/min névleges fordulatszámát az optimális 1920 motorfordulat esetén éri el. Emellett az új Steyr kompakt Ecotech traktor részleteiben számos javítás történt. A nagy Steyr sorozathoz hasonlóan az új kompakt Ecotech sorozat hátsó kerékpántjainak lyukkör átmérője a többihez hasonlóan szintén 275 mm-re módosult.

Ezen kívül új kerékméretek állnak rendelkezésre, fix és állítható kerékpántokkal. Az állítható kivitel gyűrűs formában is elérhető.

Igény szerint útarányos TLT is rendelhető. A TLT aktiválása elektrohidraulikusan történik a komfort és a profi modell esetében, míg alapverzióban hidraulikus rásegítésű karral.

Az új felépítési módnak köszönhetően a Steyr kompakt Ecotech traktor teljes magassága az elődeihez képest mintegy 4 centiméterrel csökkent. A tengelytáv 2,3 centiméterrel rövidült, így az új Steyr kompakt Ecotech traktor fordulási sugara most csak 4,23 méter. A szériakivitelben kapható HD-első tengely és HD-hátsó tengely 6000 kg-os megengedett legnagyobb össztömeget tesz lehetővé. A Steyr kompakt Ecotech modellek második generációjának szállítása 2014 negyedik negyedévétől kezdődik, és minden Steyr kereskedelmi partnernél azonnal rendelhető.

A traktorok hatékonyabb használata – az új Steyr telematikai rendszer bemutatása

Olyan gazdálkodók és bérvállalkozók számára, akik gazdaságuk flottájában több traktorral is rendelkeznek, a Steyr az Agraria kiállításon egy új telematikai rendszert mutatott be. Az új Steyr S Tech Connect rendszerrel az összes fontos gépadat bármikor átvihető Interneten keresztül egy üzemi számítógépre.

A gazdálkodók és bérvállalkozók így bármikor hozzáférhetnek flottájuk összes gépadatához – akkor is, ha az adott gép éppen dolgozik. Ezzel számos új alkalmazás használata válik lehetővé a gépek felügyelete, a flottamenedzsment, a szerviz és az üzemgazdasági értékelések terén.

Az S-Tech Connect telematikai rendszer a gépadatokat folyamatosan rögzíti, feldolgozza, és egy internetes portálra küldi. Ezek az adatok lekérdezhetők a számítógépek vezetékes internetkapcsolatán keresztül, vagy mobil internetes eszközökről, mint pl. az okostelefon vagy a tablet. A rendszerrel térképen megjelenített járműfelügyelet is történik. Emellett lehetőség van az ún. Geo-Fencing és Curfew (elhatárolt zóna) funkció használatára is. Itt egy adott munkavégzési terület és időszak nyomon követéséről van szó, folyamatos mozgásfelismeréssel. Kérésre virtuális tiltott zóna is létrehozható a gépek számára. 

agrotrend.hu / de.blog.tec24.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.