FÓKUSZBAN

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

Kevés gazdálkodási napló érkezett be, pedig közeleg a jogvesztő határidő

A hatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy a zavartalan ...

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Nemzeti gépfinanszírozási program indul

Indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nemzeti gépfinanszírozási ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Állattenyésztés

2018. január 10., szerda • 13:01

Félő, hogy Japánban újra kitört a madárinfluenza

Ezen a télen először jeleztek szárnyasoknál madárinfluenza-gyanús esetet Japánban.

Japán mezőgazdasági minisztériuma szerdán jelentette be, hogy a madárinfluenza-gyanús esetet találtak a Kagawa prefektúrában, Nyugat-Japánban - közölte a Reuters.

A Sanuka város szomszédságában található Kagawában pozitív tesztet eredményeztek a szerdán elvégzett előzetes vizsgálatok a magas patogenitású avian influenza vírusra. Utoljára tavaly márciusban ütötte fel a fejét madárinfluenza Japánban. 

fotó: Pixabay

Előfordulhat, hogy

az állattartó telep teljes állatállományát, vagyis 100 ezer szárnyas megsemmisítését fogja elrendelni a japán kormány, ha a további genetikai vizsgálatok is igazolják a fertőzöttséget. 

A kérdéses gazdaság reggel értesítette az illetékes hatóságot a madárinfluenzajárvány-gyanúról, eddig 55 csirke hullott el a telepen.

2016. novembere és 2017. márciusa között 1,67 millió állatot semmisítettek meg a H5N6 madárinfluenza törzs megjelenése miatt az ázsiai országban a minisztérium adatai alapján. 

A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak vírusos megbetegedése, amely az állatok elhullásához vezet. A H5N8 vírus embereket nem betegít meg, azonban minden állattartónak fontos az óvintézkedéseket betartani.

A tavalyi évben kitört madárinfluenza hatásait lassan kiheveri a hazai szektor, az előrejelzések szerint pedig 2026-ig további 13 százalékkal nő a baromfihús világpiaci exportja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nagyszabású járványvédelmi vizsgálatot szervezett a baromfitartók körében, hogy minimalizálja a madárinfluenza újbóli megjelenésének kockázatát. A részletekről ITT írtunk.  

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.