FÓKUSZBAN

Már több mint hatszáz vidékfejlesztési pályázatot jelentettek meg a Leader akciócsoportok

Már több mint hatszáz vidékfejlesztési pályázatot jelentettek meg a Leader akciócsoportok

Magyarországot 103 Leadar helyi akciócsoport fedi le, amelyek ...

Ezek a VP módosítások fontosabb elemei

Ezek a VP módosítások fontosabb elemei

A Vidékfejlesztési Program keretében társfinanszírozott ...

Agrárpiac

2017. december 06., szerda • 18:03

Kiegyenlítene Libanon, Magyarország pedig bővítene

Az agrárkereskedelmi kapcsolatok bővítésének szándékával libanoni agrárdelegáció érkezett a Földművelésügyi Minisztériumba. Jövőre üzleti fórumra kerül sor a két ország között.

A küldöttséget fogadó Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint van mód a kétoldalú kapcsolatok bővítésére, mind a kereskedelem, mind pedig a szakmai együttműködések terén.

fotó: Pelsőczy Csaba, FM

Louis Lahoud, a libanoni agrártárca államtitkára és kísérete néhány hete már járt Magyarországon, ezúttal több napos látogatáson ismerkedik agrárgazdaságunkkal. A küldöttség a Földművelésügyi Minisztérium mellett látogatást tesz egyetemeken, kutatóintézetekben és termelő üzemekben is.

A libanoni delegáció nem titkolt célja, hogy kiegyenlítse az exportmérlegben meglévő különbségeket. Van is min dolgozniuk, hiszen

amíg a közel-keleti országból gyakorlatilag semmiféle agrárgazdasági termék nem érkezik Magyarországra, addig a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások évi 30 milliárd eurónyi terméket juttatnak el Libanonba.

Elsősorban feldolgozott tejtermékekkel vagyunk jelen, de az utóbbi években jelentős az élő húsmarha kivitelünk is – tette hozzá Czerván György.

Van lehetőség ezen termékkör bővítésére is, hiszen a libanoni lakosság 40 százaléka keresztény, így az ottani piacon helye lehet a magyar feldolgozott sertéshús termékeknek is.

Libanon jelentős olívaolaj, illetve déligyümölcs termelésével jelentkezhet Magyarországon.

Czerván György, a megbeszéléseket követően elmondta, a jövőbeni együttműködés kereteit egy vegyesbizottság megalakítása adhatja meg. A felek megegyeztek abban is, hogy 2018 márciusában üzleti fórumra kerül sor a két ország között. A libanoni magyar jelenlétet indokolja az is, hogy Bejrút kapu lehet a teljes Közel-keleti térség felé.

agrotrend.hu / FM

Árutőzsde

Árfolyam-figyelő

    

Nyersanyag-figyelő

Kőolaj-figyelő

Géppiac

Agrárállások

Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.