2020.04.06., hétfő , Vilmos,Bíborka

Kertészet

2018. augusztus 14. kedd • 09:36

Az Agrárminisztérium kiáll az almatermelők mellett

Múlt héten a alacsony felvásárlási árral szembesültek a gazdák, erre reagált a minisztérium.

Nemrég megírtuk, hogy olyan alacsony az alma felvásárlási ára, hogy demonstrálni kezdtek a hazai almatermelők. A gazdák helyzetéről az Agrárminisztérium (AM) közleményben fejtette ki álláspontját.


Az ipari alma árát az almasűrítmény világpiaci ára határozza meg - fotó: Pixabay

Az AM számára kiemelten fontos az almatermelő gazdák és családjaik mezőgazdasági termelésből történő megélhetése, a hazai almatermesztés jövője, ezért kulcsfontosságúnak tartja, hogy a felvásárlók, feldolgozó üzemek a piaci viszonyokat figyelembe vevő, az elvégzett munka értékének megfelelő árat fizessenek az almáért - olvasható a minisztérium közleményében.

Magyarországon az idei almatermés 720 ezer tonna körül várható, ami meghaladja a korábbi években tapasztalt termésmennyiséget, azonban jelentősen elmarad a 2014. évi 920 ezer tonnás rekordterméstől.

Az ipari alma árát ugyanakkor az almasűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely pedig elsősorban a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai alma sűrítmény export volumenétől függ.

Az idei alacsony kínai almatermés mellett az alma sűrítmény világpiaci ára közepes szinten tonnánként ezer euró körül alakul, amely azonban még mindig számottevően meghaladja a 2014. évi alma sűrítmény árakat.

Ez az árszint gazdasági számítások alapján lehetővé teszi a 2014. évi 17,2 Ft/kg átlagárat jelentősen meghaladó átvételi árak alkalmazása mellett is a legyártott almasűrítmény világpiaci árakon történő értékesítését.

Fentiekre tekintettel az Agrárminisztérium álláspontja szerint az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

Ezért az AM támogatja az almatermelő gazdák minden olyan megmozdulását, összefogását és érdekérvényesítő tevékenységét, amelyek a méltányos alma átvételi árak elérését szolgálják.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.