2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Kertészet

2018. július 10. kedd • 15:38

Taroltak a VinAgorán a Mészáros Borház különlegességei

A Bodzási Kékfrankost és a Ohmerops Cuvée-t is aranyéremmel díjazták.

Idén Egerben tartották a VinAgora Nemzetközi Borversenyt. A versenyen összesen 4 nagy aranyat, 73 aranyérmet és 87 ezüstérmet osztottak ki. A Mészáros Pál Borház és Pince borai közül kettőt jutalmaztak aranyéremmel. A 2015-ös Ohmerops cuvée-t, illetve az idén Szekszárd Város Bora díjjal elismert Bodzási Kékfrankos 2015-öt - adta hírül a borház.


A Mészáros Borház közül kettőt jutalmaztak aranyéremmel - fotó: Mészáros Borház

A Bodzási Kékfrankos nevét a Bodzási Dűlőről kapta, amely Szekszárd egyik legszebb déli dűlője. Jellegzetessége az idős 35 éves szőlőtőkék, illetve a vörös agyagos talaj (terra rosa), mely különleges ásványosságot ad ennek a bornak. A bort palackozás előtt 15 hónapig érleljük tölgyfa hordóban.

A bor egy testes, jól iható, sötét rubinvörös színű bor, melyet igazi szekszárdi fűszeres jegyek tarkítanak. Illatában aszalt szilva, szilvalekvár érezhető, a szegfűszeges és a hordós érlelésnek köszönhetően pedig kissé vaníliás íz díszíti a bort.

Az Ohmerops Cuvée Malomoldali Dűlőből származik. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc válogatott szőlőkből készül. Nevét a Gyurgyalag madárról kapta, melynek latin neve Merops. A dűlőben 3 terasz található: a legfelső Merlot, alatta Cabernet Sauvignon, alatta Cabernet Franc. A teraszok között magas löszfalak találhatóak, melyekben fészket fúrnak maguknak a gyurgyalag madarak.

A fészkekből kirepülő madarak összeszedik és megeszik a szőlő rovarkártevőit, ezért nem használnak rovarölő szereket, így ők egészségesen felnevelik a fiókáikat és szaporodnak. Így kapta elnevezését a Cuvée bor. 

Az idei verseny eredményei a VinAgora oldalán találhatók. A Nemzeti Agrárkutatási és Innováció Központ idén első alkalommal nevezett a borversenyre, az elért helyezéseiről itt írtunk.

A borok elért eredményei alátámasztják Nagy István agrárminiszter véleményét, miszerint a hazai szőlő- és borágazat zászlóshajóként húzza a magyar mezőgazdaságot, amelyről itt olvashatnak.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.