2022.10.03., hétfő , Helga

Hírek

2021. december 05. vasárnap • 12:31

A jövőnk a fenntarthatóságon múlik

A klímaváltozás és a környezetvédelemre való egyre intenzívebb törekvések elkerülhetetlen fejlesztéseket kívánnak meg a fenntarthatóság érdekében. A hét legfontosabb agrárhíreit foglaltuk össze.

Planet 2021 - Kormánybiztos: pozitívak a kiállítás első napjainak tapasztalatai - Pozitívak a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó első napjainak tapasztalatai - közölte az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című szerdai műsorában.

Szerencs városára száll a Szerencsi kakaó védjegye - Stratégiai szerepet tölt be a hazai élelmiszeripar a magyar gazdaságban, és míg tavaly éves szinten 7 százalékkal, az idei év első kilenc hónapjában 13,5 százalékkal nőtt az ágazat termelési értéke - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, kedden Szerencsen a védjegyhasználati megállapodás aláírásán.

A fenntartható jövő megvalósításához nélkülözhetetlen a gazdaság zöldítése - Hiszünk abban, hogy a jövő a közép-európai együttműködésben rejlik, célunk, hogy megóvjuk és védjük a Kárpát-medence természeti és környezeti értékeit – közölte Nagy István agrárminiszter a Visegrádi Négyek és Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovénia környezetvédelmi minisztereinek találkozóján, csütörtökön, Budapesten.

fotó: Fekete István

A szerves hulladékok újrahasznosításáról indul webinárium - Folytatódik a Farminar webinárium - A Holland Nagykövetség által szervezett Farminar 3 webinárium a Szerves hulladék felhasználás: Szemétből kincs címmel december 14-én kerül megrendezésre.

Madárinfluenza miatt felszámoltak egy tenyészpulyka állományt Békés megyében - Madárinfluenza vírusát mutatták ki egy csaknem 5 ezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban a Békés megyei Kondoroson. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében azonnal megkezdték a telep felszámolását - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Indul a téli szezonális ellenőrzés - December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.

Nemsokára annyi műanyaggal árasztjuk el az óceánokat, amennyi halat kifogunk onnan - A világ legtöbb, évente mintegy 42 millió tonna műanyag szemete az Egyesült Államok számlájára írható.

fotó: pixabay.com

FAO: 10 éves csúcson az élelmiszerárak - Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Lesz hal karácsonyra, csak drága - Most sincs és karácsonykor sem lesz halhiány Magyarországon – jelentette ki az InfoRádiónak a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője. A magyar halakért jellemzően 7-15 százalékkal, a külföldről importáltakért várhatóan 10-15 százalékkal kell többet fizetni tavalyhoz képest.

Csokimikulás-gyártásban nagyhatalom vagyunk - Tavaly a koronavírus-járvány negyedik negyedévi hulláma ellenére sem csökkent a hazai csokoládéfigura-vásárlás; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint idén is azonos, vagy növekvő kereslet várható. Évente több millió, hivatalos nevén „üreges formacsokoládé figurát” értékesítenek Magyarországon.

Az EU idén is visszaosztja a maradékot - Tekintve a termelési költségek jelentős emelkedését, most aztán minden pénz jól jön. Ezért örülnünk kell annak, hogy - ahogyan az évek óta történik - az Európai Bizottság idén is visszatéríti a mezőgazdasági válságtartalékban maradt összeget a tagállamoknak.

fotó: pixabay.com

Egy agráriumban úttörő startupot díjaztak - A startup általános innovációs képességet hoz megoldásaival az agráriumba, operatív döntéstámogatással pedig konkrét javaslatokat tud tenni a gazdáknak.

AGRO7 - az agrárvilág legfontosabb hírei - Az Agrárminisztérium számszerűsíti a Bige László tulajdonolta Nitrogénművek Zrt. hazai gazdáknak okozott kárait, mondta el Nagy István agrárminiszter. Az országos jégkármérséklő rendszer idei eredményeiről tartott sajtótájékoztatót Farkas Sándor és Győrffy Balázs. A hazai méz minősége a legjobb. A szigetcsépi mikulásvirágkert szépségei.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.