2021.02.28., vasárnap , Ákos, Bátor

Hírek

2020. május 17. vasárnap • 15:08

A koronavírus feladatot adott az agrárvilágnak

A koronavírus által kialakult biztonsági intézkedések több ágazatot is jelentős mértékben érintettek, azonban a termelés nem állt le.

Becsüljük meg a mezőgazdaság hétköznapi hőseit! - Hazánk 25 millió embert képes ellátni megfelelő mennyiségű és minőségű élelemmel – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a budapesti nagyköveteknek írt levelében. A tárcavezető kiemelte: Magyarország készen áll a még szorosabb együttműködésre a járvány ellátási hatásaiban érintett államokkal. Kiemelt: A járvány megmutatta, hogy a néha igaztalanul támadott mezőgazdaságnak milyen fontos szerepe van.

Az élelmiszerellátás biztonságos alapja az öntözés - Az öntözött területek növelése társadalmi-, gazdasági- és környezeti szempontból is kulcskérdés – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az első öntözésfejlesztési projektátadó rendezvényén, pénteken, Hartán. A tárcavezető bejelentette azt is, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett öntözésfejlesztési pályázatok felső határát 500 millió forintról 2 milliárd forintra emelik.

Megnőtt az illegálisan kilőtt védett ragadozómadarak száma Nagy Britanniában a kijárási korlátozások óta - Megnőtt az illegálisan kilőtt védett ragadozómadarak száma Nagy Britanniában a kijárási korlátozások hat héttel ezelőtti bevezetése óta - közölte az RSPB brit madárvédelmi szervezet.

fotó: pixabay.com

Termelői panaszok - kevés a munkás - Napokon belül megérkezik a boltokba a hazai szabadföldi eper, vagyis indul az eperszezon, sok termelő viszont arra panaszkodik, hogy nincs munkás, aki leszedje a gyümölcsöt – mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

Magyarország rendkívüli uniós támogatási intézkedések bevezetését kérte Brüsszeltől a baromfi-, a sertés- és tejágazatban - Az uniós agrárminiszterek május 13-ai videokonferenciáján Magyarország további uniós támogatási intézkedések bevezetését kérte a baromfi-, a sertés- és tejágazatban a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet kezelésére.

Búzaszentelő Ünnepség – a Magyarok Kenyere program nyitánya - A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében Magyarországról és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók. A lisztté őrölt búzát kárpát-medencei magyar gyermekek, családok ellátására ajánljuk fel. A Magyar Örökség Díjas program szervezését és lebonyolítását immár több éve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány végzi.

A családi gazdaságok indíthatják újra a gazdaságot - A családi vállalatok jóval ellenállóbbak a külső környezeti tényezőknek, ezért jellemzően jobban teljesítenek, mint a nagyobb piaci szereplők. Ugyanis óvatosabban fektetik be és használják fel a rendelkezésre álló tőkét, mivel a családi vagyon a tét. Ennek a szemléletnek köszönhetően válság idején általában nagyobb tőkemegtérülést érnek el, így feltehetően a koronavírus-járvány okozta visszaesés kevésbé hathat rájuk, tehát a gazdaság újraindításában is meghatározó szerepük lehet.

fotó: pixabay.com

Az ország több pontján egyre több piac nyit ki újra - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése szerint – a korábbi bezárásokat követően – jelenleg már a hagyományos piacok több mint 75 és a helyi termelői piacok 65 százaléka nyitva tart. Ezek a létesítmények, a szabályok betartásával, még az áruházaknál is biztonságosabbak, illetve a helyi termelők, vállalkozások fennmaradását is segítik.

Bosszúságot okoz a májusi cserebogár - A májusi cserebogár a Kárpát-medence legjelentékenyebb cserebogárfaja. Kár­tevőként tartjuk számon.

A legtöbben helyesnek gondolják a most bevezetett enyhítéseket - Hogyan viszonyulnak a német állampolgárok a koronavírussal kapcsolatban most bejelentett enyhítéshez? Ezt kérdezte meg a ZDF, itt látható az összes eredmény.

A biztonságos ivóvízellátás járvány idején is elsődleges szempont - A biztonságos ivóvízellátás járvány idején is elsődleges szempont, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kezdeményezésére az európai szabályozó szervek hálózata felmérte tizenhárom ország szabályozói gyakorlatát, hogy a koronavírus-járvány idején a hatóságok milyen lépéseket tettek a víziközmű-szolgáltatás és a fogyasztók biztonsága érdekében.

fotó: pixabay.com

Több mint 2 millió hektáron vethetnek tavaszi vetést idén a gazdálkodók - A tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2 millió 30 ezer hektár körül lehet az idén a tavaszi mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint - derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett összesítésből.

AGRO7 - a hét legfontosabb történései - Ismét keressük Magyarország Legszebb Birtokát. Nagy István agrárminiszter az öntözés stratégia fontosságára hívta fel a figyelmet.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.